Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: ucieka mi peraflu POMOCY!!!!

Użytkownik Embrion Avatar dlc147
    Mieszka w
    sapowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 TS. 2005

Domyślnie ucieka mi peraflu POMOCY!!!!

witam

niedawno zauwazyłem ze poziom płynu chłodzącego w zbiorniczku jest ponizej minimum. ale stwierdziłem ze to raczej nic strasznego po takiej zimie wiec dolałem brakujacą ilosc. było to jakies dwa tygodnie temu. wczoraj odkryłem ze zbiorniczek jest prawie pusty. troche sie wystraszyłem tym faktem. odziwo silnik sie nieprzegrzewa maksymala temp to 90 stopn. niesprawdzałem poziomu własnie dlatego. i nie wiem gdzie jest wyciek! ;/ wszystko wyglada normalnie. co sie dzieje z tym peraflu czerwonym???? takiego płynu uzywam. prosze o pomoc!!!

Użytkownik Romeo Avatar sickboy
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 16V Distinctive 2006r

Domyślnie

Ja mam zielone Paraflu i generalnie co jakiś czas trzeba dolać trochę, tak mniej więcej co 3 miesiące 0,2L to jest normalne. Jeżeli Ty masz pusty zbiorniczek wyrównawczy po 2 tygodniach to szukaj wycieku, sprawdź przy rozgrzanym silniku, zobacz też czy na bagnecie jest tylko olej czy coś jeszcze.

Użytkownik Ogier Avatar xander83
    Mieszka w
    Szamotuły
    Auto
    AR 156 SW 1,9JTD 110KM 2002 ALFA ROMEO 147 JTD 2001

Domyślnie

tak jak mówi kolega sickboy sprawdz co masz na korku wlewu oleju i bagnecie jak jakąs dziwną maż to uszczelka pod głowica.... lub peknieta głowica co gorsza.... powodzenia

lukasz-m
    Gość

Domyślnie

Do patrzenia na korek i bagnet też trzeba podejść z pewną rezerwą, ponieważ wszystko zależy jakie odcinki pokonujemy. Jeśli głównie krótkie trasy, to nawet w sprawnym silniku pojawi się nalot pod korkiem - spowodowane jest to odparowywaniem wody i osadzaniu w najwyższym punkcie i zupełnie nie jest to związane z nieszczelnością bloku silnika.

Natomiast jeśli wraz z ubywaniem płynu w zbiorniku wyrównawczym pojawiają się oleiste plamy na powierzchni cieczy, to znak, że mamy do czynienia z nieszczelnością i trzeba to jak najszybciej wyeliminować (zwiększa się też poziom oleju wymieszanego z płynem).

Jeśli takich objawów nie zaobserwowałeś sprawdź dokładnie wszystkie możliwe połączenia. Zwłaszcza czy wszystkie opaski są prawidłowo zaciśnięte na przewodach gumowych, np przy chłodnicy, itp. Naprawdę przeszukaj punkt po punkcie wszelkie możliwe połączenia, być może któryś z przewodów gumowych jest uszkodzony.
    Zwróć też uwagę na chłodnicę, ponieważ jej nieszczelność może powodować wycieki. Mogło dojść do jakiegoś uszkodzenia chłodnicy, gdy ciśnienie się zwiększa, płyn ubywa w szybszym tempie.

Powodzenia w zdiagnozowaniu.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Jeśli ktoś dolewa płynu chłodniczego to nie jest to normalne. Układ jest układem ciśnieniowym i z definicji musi być szczelny. Najczęściej przecieki (bardzo drobne tak że płyn odparowuje z nagrzanego silnika) są w okolicach pompy wody (jak ktoś "zapomniał" wymienić przy rozrządzie), termostatu i połaczeń węży gumowych z chłodnicą - czarny scenariusz to rozszelnienie chłodnicy lub nagrzewnicy
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    sapowice
    Auto

Domyślnie

sprawdziłem olej wporzadku wiec to naszczescie nie uszczelka. w poniedziałek jade do serwisu i mam nadzieje ze tam rozwiazę mój problem. aha a wczesniej niedolewałem wogle tego płynu od mometu zakupu samochodu było ok. wogle to układ zamkniety wiec chyba nawet niepowinno go ubywac.

huragan
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał dlc147 Zobacz post
    sprawdziłem olej wporzadku wiec to naszczescie nie uszczelka. w poniedziałek jade do serwisu i mam nadzieje ze tam rozwiazę mój problem. aha a wczesniej niedolewałem wogle tego płynu od mometu zakupu samochodu było ok. wogle to układ zamkniety wiec chyba nawet niepowinno go ubywac.
    Mi tez od czasu wymiany plyni w chlodnicy zaczelo go ubywac musze dolewac tak co 2 tygodnie.tez w poniedzialek jade do serwisu ale ja z powodu sprawdzenia zawieszenia cos mi stuka z przodu.

Mieszka w
    sapowice
    Auto

Domyślnie

byłem w serwisie dokrecili mi wszystkie zaciski i stwierdzili ze jest ok. narazie obserwuje co z płynem. niestety chyba troche ubyło choc sprawdzałem na rozgrzanym silniku... niewiem co z tym jest. narazie obserwuje dalej!

Mieszka w
    sapowice
    Auto

Domyślnie

płyn znika dalej! w wolniejszym tepie ale nadal go ubywa :/

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Winiar00
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 SW

Domyślnie

Jeżeli jest nieszczelność na uszczelce to nie zawsze płyn idzie do oleju czasami bezpośrenio do komory spalania tłoka więc sprawdz świece ich zaczernienie i obserwuj czy silnik pracuje w miarę równo. A jak na jakimś tłoku świece są bardziej czarne niz na pozostałych lub sa podejrzanie czyste to niestety uszczelka + planowanie głowicy obowiązkowo! jezeli wszystkie swiece sa jednakowo zaczernione a olej czysty to trzeba szukać dalaj.