Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: [33] Wloty powietrza na masce

Użytkownik Pirat drogowy Avatar DaniioDTB
    Mieszka w
    WZY
    Auto
    33 boxer dell'orto carbs

Domyślnie

Raczej pozostanę przy wlotach na masce, ponieważ z dolotem jest problem bo zbytnio nie ma miejsca(strasznie ciasno i trudno dobrać by było odpowiedni nawiew powietrza na filtry). Co do zanieczyszczeń pod maską to wielu producentów seryjnie wyposaża auta we wloty na masce i jakoś do XXI wieku przetrwał ten pomysł. Na pewno poinformuje o kolejnych postępach w sprawie doprowadzenia powietrza do filtrów i czekam również na następne komentarze i sugestie.

b.pawelek
    Gość

Domyślnie

w którym aucie masz taki wlot bezpośrednio na filtr? bo aż jestem ciekaw.

Prościej chyba jednak uchylić maskę od strony szyby i tyle

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 33 Permanent 4; Lancia Lybra 2,0

Domyślnie

Na masce są wloty i wyloty... a robione seryjnie do XXI wieku wloty raczej są dla intercoolera...więc nie ma znaczenia ciśnienie powietrza przezeń wlatującego...
    Jeżeli do gaźników doprowadzisz powietrze pod ciśnieniem możesz zniwelować podciśnienie niezbędne do zassania paliwa w gaźniku i stracisz moc...
    Tu masz trochę o walce z tym problemem ale w 33 z przodem z II a nie z III serii: http://www.alfabb.com/bb/forums/boxe...ber-carbs.html

Mieszka w
    WZY
    Auto
    33 boxer dell'orto carbs

Domyślnie

Chodziło mi o wlot na masce np.: w Polonezie, Skodzie Felicii tego typu autach gdzie jest wlot bądź też wylot powietrza(co prawda jest on do komory silnika a nie bezpośrednio na filtr). A wloty w tych nowszych autach to głównie do turbo diesel się stosujeajero,Mazda 323 itd.

Z tej strony wyczytałem również o problemie ze wzrastającą temperatura silnika pod maską która działa na tego typu filtry i oni radzili sobie w sposób taki że robili airboxy.

Czyli najlepiej między gaźnikami a filtrami umieścić jakąś płytę z materiału który by chronił przed wysoką temperaturą ? Coś w podobnie jak się robi ze stożkami w innych autach ?

Aha, no i jeszcze przez uchylenie maski od strony szyby uzyskam wylot ciepłego powietrza
    i czy może to być wystarczające dla pracy z takimi filtrami?

Martwi mnie jeszcze jedna sprawa że mimo wykonania wlotów powietrza może się okazać że tego powietrza będzie za dużo jak pisał jackrussell i znowu pojawi się problem:/

elpaco
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał DaniioDTB Zobacz post
    Chodziło mi o wlot na masce np.: w Polonezie, Skodzie Felicii
    to są powiedzmy że auta z XX wieku.

Wloty w masce wg mnie wyglądają kijowo a i efekt nijaki. Ale to Twoje auto. Mocy w każdym razie wlotami z allegro nie podniesiesz.

Mieszka w
    WZY
    Auto
    33 boxer dell'orto carbs

Domyślnie

Same wloty nic nie wnoszą, ale powietrze docierające przez nie to już inna sprawa.
    W tej chwili jazda na takich filtrach jest nie możliwa bo temperatura w komorze silnika jest za wysoka( co ma wpływ na osiągi ).
    Dźwięk na takich filtrach według mnie jest jeszcze lepszy niż seryjnie więc chciałbym móc z tego czerpać radość.
    Jak sobie nie poradzę to pozostaje mi jeszcze wykorzystać wkładkę Jamex'a którą będę musiał odświeżyć środkami do pielęgnacji tego typu filtrów.
    P.S. Proszę zrozumieć mnie że ja również nie chce oszpecić Alfy, dlatego szukam jak najlepszej opcji by to wyglądało zadowalająco. Jeśli wlot pełni swoją funkcję to nie uważam to za szpecący dodatek.

Użytkownik Romeo Avatar maciejbydg_87
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 147 & 156 SW 1.9 JTD

Domyślnie

temat stary ale odgrzeje mi osobiście do 33 pasują wloty na masce z tego zdjęcia :
    http://images50.fotosik.pl/340/1b7c86e9cef34745med.jpg
    wg mnie dośc gustownie wyglądają...

a co do samego chłodnego powietrza i filtra to zastanawiałem się czy istniej możliwość przekierowania rury dolotowej do 2 komory - dokładnie w miejsce gdzie oryginalnie znajduję się akumulator (ten można by gdzieś przenieść - np do bagażnika) wtedy filtr znajdujący się w 2giej komorze byłby bdb odizolowany od ciepła silnika..... tylko trzeba by tam jeszcze doprowadzić wlot zimnego powietrza.... i tu myslałem żeby rownierz przewiercić się do komory gdzie powietrze wlatuje do kabiny (przykryte tym plastikiem z wlotami..... w ten sposób auto zachowa oryginalny wygląd a uzyskalibyśmy pożądany efekt.... - to taki mój pomysł nie mam pojęcia jak mogła by wyglądać jego realizacja....
    pozdrawiam !

Moje Belle:
    Alfa 33 Imola 1.4 BX 1993 ( '08 - '11 )
    Alfa 155 Sport 1.8 TS 8v 1995 ( '11 - '12 )
    Alfa 164 Super 2.0 TS 8v 1997 ( '12 -'14 )
    Alfa 147 1.9 JTD 2003 ('14 - )
    Alfa 156 SW 1.9 JTD 115km 2002 ('14 - '16 )
    Alfa 156 SW 1.9 JTD 110km 2001 ('16 - '18 )
    Alfa 159 SW 1.9 JTD 150 Q-tronic 2010 ('18 - )
    Alfa 33 Q4 1992 ('18 - )

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 33 Permanent 4; Lancia Lybra 2,0

Domyślnie

To co jest zamontowane na masce Alfy ze zdjęcia to wyloty a nie wloty i raczej mają za zadanie odprowadzać ciepłe powietrze z komory silnika lub to, które przeleciało przez chłodnicę a nie dostarczyć zimne... tego typu wyloty można spotkać w Oplach Kadett i Astra w wersjach GSi.

Mieszka w
    WZY
    Auto
    33 boxer dell'orto carbs

Domyślnie

Wlot czy wylot powietrza mimo wszystko w zamiarze ma prowadzić do tego samego: zmniejszenia temperatury powietrza w komorze silnikowej. Tak mi się przynajmniej wydaje, dlatego być może kiedyś wrócę do tego pomysłu wlotu bądź wylotu na masce, póki co jeżdżę dalej na standardowej puszce na filtr.

Użytkownik Rowerzysta Avatar GUNIOZAUR
    Mieszka w
    WROCŁAW
    Auto
    155 2.0 TS 16v 95, 155 2.0 8V 94

Domyślnie

Witam. Tak sobie czytam i ten temat i wydaje mi się że jak na razie najlepszą propozycją jest wykonanie wylotu na masce. Jeśli wykonałoby się go w przedniej części tak aby powietrze przelatujące przez gorącą chłodnicę było w miarę możliwości wydajnie usuwane nad maskę miałoby to bez wątpienia istotny wpływ na temperaturę w komorze silnika. Z przeciąganiem filtrów w inne miejsca i kombinowanie z airboxami raczej bym uważał, gaźniki są czułe na zmiany w objętościach dolotu i mogło by to popsuć więcej niż przynieść korzyści. Natomiast doprowadzenie nawiewu ze zderzaka lub dwa wloty po bokach maski po jednym na filtr myślę że ma to sens. Wloty typu naca mają dość przyjemny i uniwersalny wygląd więc na bank nie popsują wyglądu 33. To jeśli chodzi o moje zdanie
    Rozważ możliwość wykonania maski z laminatu. Materiał nie jest taki drogi i bardzo wdzięczny w obróbce, możesz ciąć i kleić aż Ci się znudzi albo spodoba to co otrzymałeś.
    NO TO WPADŁEM...