Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: wtryski głosne cykanie i inne czujniki itp.

honziu
    Gość

Domyślnie wtryski głosne cykanie i inne czujniki itp.

Witajcie
    Zakupiłem ostatnio AR 146 1.4 BX kupiłem ja za grosze z uszkodzonym silnikiem a do kładnie nie było wiadomo co jest auto miało spadek mocy i i kiepsko paliło pod domem na prostym odcinku drogi po zamykałem pare razy obrotomierz na 8000r/m i silnik sie skończył jednego tłaka nie mogłem znalesc w misce ale to był pare dni temu silnik juz jest po remoncie pali na dotyk ale zaczeło sie nie równa praca silnika na wolnych obrotach STRASZNIE DUŻO PALI na wolnych obrotach po około 1 godzinie przepalił ponad 5 litrów paliwa spalin nie mozna powąchac bo az dusza jak postawiłem białe wiadro parenaście cm od wydech po 10 minutach jest czarne po wsłuchaniu sie w silnik specyficznym odgłosem jest cykanie dochodzące z wtryskiwaczy po ich odpięciu po jedyńczo tem dzwięk sie zmienia dlatego wiadomo że to one tak cykaja może są na wykończeniu po odpięciu sondy lambda nie ma zadnej reakcji w silniku u góry na kolektorze dolotowym jest jakis czujnik po jego odpięciu auto gasnie oraz przy przepustnicy troszke poniżej jest kolejny czujnik jak go odepne tez auto gasnie ale kolejny czujnik zamatowany w gumowej róże dolotowej nie mazadnej reakcji po odpięciu jeszcze jest jeden czujni na na wysokosci linki od gazu tylko z drógiej strony tez po odpięciu nie ma zadnej reakcji moze mi ktos na chłopski rozum wytłumaczyc od czego są te czujniki i za co odpowiadaja i co zrobic zeby mniej paliło to autko i był inny zapach spalin troszke namieszałem ale ...........a i jeszcze jedno czy ten model ma wejście diagnostyczne i jeżeli tak to gdzie rok produkcji 1997
    pozdrawiam
    Honziu
    Ostatnio edytowane przez honziu ; 13-04-2010 o 20:02

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Cytat Napisał honziu Zobacz post
    pod domem na prostym odcinku drogi po zamykałem pare razy obrotomierz na 8000r/m i silnik sie skończył
    No ja Ci nie pomogę. A czekaj, jednak mogę: Golfa sobie kup. Nawet masz u góry linka do ich forum. Żeby mniej palił, myślę, że mógłbyś go nie odpalać, bo mi po prostu szkoda tego auta.
    Cholera, chyba ostatnio zaczynam być niemiły Chociaż ten post i tak wygląda jak marna prowokacja (ale wpadłem)
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

honziu
    Gość

Domyślnie

nie o to chodzi że chce zniszczyć alfe własnie ją wyremątowałem i chce sie nią troszke pocieszyć tylko musze ją najpierw doprowadzic do stanu w miare normalnego nigdy w cześniej nie miałem alfy dla tego pytam sie Was od czego teraz zacząc żeby ten samochód zaczoł pracować w miare normalnie i co po koleji wymieniać lub co wyczyścic troszek juz zainwestowałem nowe sprzęgło + wysprzęglik nowe świece i przewody nowy filtr poiwetrza nowe uszczelki pod kolektorem wydechowym i sącym olej + filtr oleju teraz czas na czujniki i prawdopodobnie też wtryski bo to cykanie to raczej zły znak i chyba leją auto ma juz przejechane 225tyś km .
    Dla tego prosze o jakies rady .
    pozdrawiam
    Honziu

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał honziu Zobacz post
    nie o to chodzi że chce zniszczyć alfe własnie ją wyremątowałem i chce sie nią troszke pocieszyć tylko musze ją najpierw doprowadzic do stanu w miare normalnego nigdy w cześniej nie miałem alfy dla tego pytam sie Was od czego teraz zacząc żeby ten samochód zaczoł pracować w miare normalnie i co po koleji wymieniać lub co wyczyścic troszek juz zainwestowałem nowe sprzęgło + wysprzęglik nowe świece i przewody nowy filtr poiwetrza nowe uszczelki pod kolektorem wydechowym i sącym olej + filtr oleju teraz czas na czujniki i prawdopodobnie też wtryski bo to cykanie to raczej zły znak i chyba leją auto ma juz przejechane 225tyś km .
    Dla tego prosze o jakies rady .
    pozdrawiam
    Honziu
    Do sprawdzenia:wtryskiwacze,regulator cisnienia paliwa,sonda lambda.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

honziu
    Gość

Domyślnie

regulator ciśnienia paliwa dzisiaj bedzie zmieniony , sonda bedzie na jutro może w piatek , a jak w prosty sposób sprwadzic wtryski jest jakas możliwośc .
    pozdrawiam
    Honziu

Użytkownik Alfa i Omega Avatar solaris2007
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1,9JTDM (150KM) 2005r.

Domyślnie

o sprawdzeniu wtryskow sam pisalem w jakims poscie. Dokładna instrukcje poszukaj.