Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 59

Temat: Dziwna praca sprężarki klimatyzacji.

Wujek_Staszek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Bolec-scnm Zobacz post
    A jak włączysz chodzi non-stop czy co ok. minute robi sobie 30s. przewy?
    Robi sobie przerwę, ale nie tak długą. Przy temperaturze ustawionej na ok 21 stopni i rozgrzanym silniku:
    Załącza się sprężarka
    Po chwili dołącza wiatrak
    Po chwili oba się wyłączają
    i od nowa.

Użytkownik Ogier Avatar Bolec-scnm
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    156 2.4 jtd 136KM 1998r

Domyślnie

Cytat Napisał Wujek_Staszek Zobacz post
    Robi sobie przerwę, ale nie tak długą. Przy temperaturze ustawionej na ok 21 stopni i rozgrzanym silniku:
    Załącza się sprężarka
    Po chwili dołącza wiatrak
    Po chwili oba się wyłączają
    i od nowa.
    Czyli tak jak u mnie! Może to normalne.
    Ja właśnie zauważyłem, że jak ustawię temp. na minimum to sprężarka o wiele rzadziej robi sobie przerwę.

Dodam jeszcze, że podświetlenie pokrętła temperatury nie zawsze u mnie świeci (żarówka chyba się kończy), a słyszałem, że jakimś cudem ma to wpływ na pracę całej wentylacji...

madagaskar
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Bolec-scnm Zobacz post
    Czyli tak jak u mnie! Może to normalne.
    Ja właśnie zauważyłem, że jak ustawię temp. na minimum to sprężarka o wiele rzadziej robi sobie przerwę.
    hmm... czy nadal tak układ klimatyzacji u Ciebie działa? U mnie jest podobnie jak u Ciebie tylko... okresy między włączeniem a wyłączeniem są baaardzo krótkie, dochodzi do sytuacji, kiedy słychać jak sprzęgiełko pracuje co kilka sekund a wiatrak chłodnicy kręci się na drugim biegu. W tym czasie niestety nie leci chłodne powietrze z nawiewów w kabinie. Mam wrażenie, że jakiś termostat specjalnie nie pozwala uruchomić sprążarki ze względu na jej wysoką temperaturę, dodam, że dziś prawie 30*C w W-wie. Miesiąc temu klima była czyszczona i uzupełniona o około 100 jednostek czynnika.

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    156 2.4 jtd 136KM 1998r

Domyślnie

nadal pracuje tak samo, ale chłodzi, więc nie wnikałem głębiej.

olej7777
    Gość

Domyślnie

Ja rozumiem dzialanie klimatyzacji automatycznej tak ze jak masz na dworz 8* a chcesz 24* to zacznie ogrzewac i mierzyc temperture czujnikiem gdy temperatura przekroczy 24* i np podskoczy do 26* to trzeba wnetrze ochlodzic jak najszybciej wiec zalacza sie na troche chlodzenie... i jest ciagle taka zabawa podnosimy oposzczamy poniewaz nie da sie na stale utrzymac tych 24 sztywno w koncu oddychasz oddajac swoje 36*, czujnik jest w jakims miejscu ktore moze sie ogrzac powietrze krazy we wnetrzu, sloneczko moze zasiwecic mocniej itd. U mnie klima chodzi tak samo jak u Ciebie

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    156 2.4 jtd 136KM 1998r

Domyślnie

Wiadomo, tylko, że ten układ jest dość "ograniczony" bo jak na zewnątrz jest 8, w środku też 8, a Ty chcesz mieć 24 to sprzeżarka też kręci.

madagaskar
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał madagaskar Zobacz post
    okresy między włączeniem a wyłączeniem są baaardzo krótkie, dochodzi do sytuacji, kiedy słychać jak sprzęgiełko pracuje co kilka sekund a wiatrak chłodnicy kręci się na drugim biegu. W tym czasie niestety nie leci chłodne powietrze z nawiewów w kabinie. Mam wrażenie, że jakiś termostat specjalnie nie pozwala uruchomić sprążarki ze względu na jej wysoką temperaturę, dodam, że dziś prawie 30*C w W-wie. Miesiąc temu klima była czyszczona i uzupełniona o około 100 jednostek czynnika.
    u mnie problem rozwiązany, klima nabijana byla niedawno i podczas tej operacji ktos zrobil babola i zapodał... 850 gr czynnika!!!! NA forum wyczytałem, że w wersji po lifcie ma byc 500 (hmm... ale nadal nie jestem tego pewny czy to nie za mało) i do tej wartości zweryfikowalismy poziom. Teraz jest wszystko ok.

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Cytat Napisał madagaskar Zobacz post
    u mnie problem rozwiązany, klima nabijana byla niedawno i podczas tej operacji ktos zrobil babola i zapodał... 850 gr czynnika!!!! NA forum wyczytałem, że w wersji po lifcie ma byc 500 (hmm... ale nadal nie jestem tego pewny czy to nie za mało) i do tej wartości zweryfikowalismy poziom. Teraz jest wszystko ok.
    Czyli tak jak juz pisałem wcześniej w tym temacie. U mie też był nabite za dużo i chodziła jak na filmiku, zrestą mojego autorstwa. Możecie sobie porównać.
    http://www.youtube.com/watch?v=pGZ2uLtByjg
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

daniel19
    Gość

Domyślnie klimatyzacia

mam problem gaz od klimy jest nabity sprezarka sie zalancza a wiatraki nie chodza moze wie ktos czemu

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

bo jest zimno a one się załączają od ciśnienia które jest zależne od temp zewnętrznej, jeśli masz dwa wiatraki to powinien jeden pracować a jeśli nie chce pracować to sprawdź bezpieczniki i przekaźniki. A jeśli jest wszystko w porządku to podjedź do speców od klimy i niech ci skontrolują ciśnie jak będzie za wysokie to może być uszkodzony presostat.
    Jeśli chcesz być kimś - kup VW, jeśli jesteś kimś - jeździsz Alfą Romeo.