Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Temat: Puki stuki w zawieszeniu

arek
    Gość

Domyślnie Puki stuki w zawieszeniu

Witam wszystkich problem polega w umiejscowieniu stuków które pojawiły się w mojej AR. przód zawieszenie zrobione kompletnie tył też. na diagnostyce kolega przetrzepał wszystko to co widać, żadnych luzów itp. wszystko w jak najlepszym porządku, a stuki nadal są. sprawdzenie na trzepakach nic nie wykazało. na słuch stukot wydobywa się gdzieś przy podłodze oczywiście z przodu przy krótkich dołkach, gumy stabilizatora też nowe. może przyczyna tkwi w uchwycie(gumy) skrzyni czy silnika ? jeżeli tak to jak to zdiagnozować? proszę o pomoc a może łożyska amortyzatorów, bo to nie było ruszane?
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 13-06-2010 o 12:29

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 166 3.2

Domyślnie

może to stabilizator? lub któryś z amortyzatorów ? nie wiem co masz na mysli pisząc ze zawieszenie masz wymienione .

arek
    Gość

Domyślnie

wszystko prócz amorków

leegwan
    Gość

Domyślnie

Piszesz, że masz wymienione gumy na stabilizatorze. Nie wiem czy wymieniłeś też łączniki, które też mogą stukać. Poza tym drążki kierownicze, końcówki drążków, poduszki amortyzatorów, ewentualnie (w najgorszym przypadku) maglownica. Dobry diagnosta powinien znaleźć źródło stuków

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 166 3.2

Domyślnie

ja stawiam na amortyzator .

arek
    Gość

Domyślnie

myk polega na tym że na postoju nic nie stuka można szarpać na różne sposoby i cisza stuki pojawiają się w trakcie jazdy więc amory odpadają zresztą jak wyżej napisałem odgłosy dochodzą bardziej ze środka auta jak by walenie o podłogę ,tłumik też odpada
    Ostatnio edytowane przez arek ; 06-05-2010 o 20:40 Powód: dop

emiloss19
    Gość

Domyślnie

drążki kierownicze sprawdz,u mnie prawy stukał

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Ludvigus
    Mieszka w
    Trzebownisko, Rzeszów, PL
    Auto
    Giulia 2.0TB, 147 1.6 TS

Domyślnie

Skoro robiłeś zawiechę i wymieniałeś gumy(tuleje) stabilizatora z przodu, to warto by było wymienić też łączniki - http://allegro.pl/listing/search.php...ilizatora+alfa

Pozdrawiam,

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Tekken666
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    156 1,9 JTD 2000r 77kW

Domyślnie

Cytat Napisał leegwan Zobacz post
    Piszesz, że masz wymienione gumy na stabilizatorze. Nie wiem czy wymieniłeś też łączniki, które też mogą stukać. Poza tym drążki kierownicze, końcówki drążków, poduszki amortyzatorów, ewentualnie (w najgorszym przypadku) maglownica. Dobry diagnosta powinien znaleźć źródło stuków

Podepnę się pod temat. Byłem wczoraj na kanale i przy ruszaniu kierownicą lewo-prawo szybkimi ruchami strasznie puka. Niestety z kanału widać że wali w maglownicy (aż maglownica się rusza). Teraz pytanie: Czy tak uszkodzoną maglownicę można zregenerować czy raczej myśleć o używanej ?? Od czego mogło się tak stać i czy mogę z tym jeździć do pensji (2 tyg) ?? dzięki

Użytkownik Świeżak Avatar marc1nz
    Mieszka w
    podkarpacie
    Auto
    AR 156 3.0 V6 Q2

Domyślnie

Witam ja wymienialem cale zawieszenie zarówno z przodu jak i z tylu ,wszystko za wyjatkiem poduszek drazka stabilizatora z przodu (wydawaly sie byc dobre a dostep jest strasznie utrudniony wiec sobie darowalem) i efekt jest taki ze cos wlasnie stuka sa to bardzo metaliczne dzwieki jakby wydobywajace sie wlasnie z przodu z podlogi ,na postoju nie do ustalenia co i jak dobiero podczas jazdy ,jadac po równym asfalcie z niwielka predkoscia ruszjac powoli kierownica w prawo i lewo juz mozna uslyszec te stukanie ,na nierównosciach juz nawet nie wspomne ,najpierw myslalem ze to moze lozysko ma taki luz i dlatego tak stuka ,podjechalem na szarpaki wlazlem do kanalu ,stuki byly ciezko bylo pokapowac z kad dochadza jednak jak przylozylem reke na drazek stabilizatora przedniego to dokadnie mozna bylo wyczuc uderzenie na dloni pokrywajace sie z dzwiekiem -wiec powodem stukania jest drazek o co stuka niewiem bo narazie niemam kompletnie czasu zeby sie zajac tematem co jest powodem tego ze przedtem nie stukal a teraz stuka podejrzewam ze podczas wymiany koncowek drazka ,jedna nie chciala sie odkrecic i bylo troszke z nia problemow (prawa strona) ,zostala potraktowana dosc brutalnie odpowiednim narzedziem przezco tak tylko podejrzeam drarzek przesunal sie na poduszkach powiedzmy o 1cm lub nawet mniej w lewa strone tzn do srodka i dlatego cos tam puka o konstrukcje samochodu czy podlogi co Wy na taka teorie ? -niebawem to sprawdze spróbuje z lewej strony nieco wbic drazek do srodka i wszysko bedzie wiadomo