Mam 156 2.4 JTD ~140km sedan 5 biegów z `98 roku więc już wiekowa, bez chipu i śmiga dobrze, nie mam porównania z 1.9 ale mogę ręczyć że dobrze utrzymana 2.4 jeździ rewelacyjnie, wrażenia z jazdy niezapomniane, a i spalanie nie jest kosmiczne, tak jak większość już pisała, około 8 w mieście na trasie 6 czasem nawet 5.5. Oczywiście jak będziesz ją ciskał na potęgę ciągle to będzie palić dużo niezależnie jaka pojemność. Części faktycznie są drogie i nie zawsze można zamiennik dostać, ale również dużo części używanych jest i zawsze można coś wyszukać dla siebie. Co do awaryjności to jest jak z każdym autem, jeśli o nie dbasz to będzie Ci służyć, choć na zawieszenie na naszych drogach nie ma rady będzie się sypać częściej niż np w golfie czy innym popularnym aucie ale coś za coś.
Reasumując jeśli znajdziesz w dobrym stanie 2.4 i będziesz mógł sobie na nią pozwolić to ją bierz ale jeśli masz wybór między dobrą 1.9 a zmęczoną 2.4 to chyba lepiej 1.9, jak wcześniej koledzy pisali można chipa wstawić i też śmiga (sam nie wiem bo nie mam chipa).
Niezależnie co wybierzesz - bierz Alfe! a najlepiej 156![]()
Powodzenia i pozdrawiam
Mysza![]()