Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Zapala się kontrolka wtrysku i jeszcze..????

Mani
    Gość

Domyślnie Zapala się kontrolka wtrysku i jeszcze..????

Proszę o informację w sprawie kilku usterek w 166 2.4 jtd 1999r
    - podczas przyśpieszania pomiędzy 2000 a 3000 obr/min zapala się kontrolka wtrysku i silnik traci moc , wystarczy puscić gaz i ponownie go wcisnąć i wszystko jest OK . Tak się dzieje na każdym biegu .
    - na biegu jałowym z lewej strony silnika wydobywa się delikatnie dym o zapachu spalonego oleju , po dodaniu gazu dym znika . Nie mogę zdiagnozować miejsca wydobywania się spalin . Rurka EGR wygląda na całą (odkręcałęm ją)
    - czy wszystkie 166 mają tak twarde i niskie zawieszenie przednie , moją kupiłem 2 miesiące temu i uprawiam slalom na naszych cudnych drogach . Oglądałem zdjęcia w ogłoszeniach i wysokość innych wygląda podobnie , niestety w mojej miejscowości tylko ja posiadam 166 wiec nie mam porównania na żywo .

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał Mani Zobacz post
    Proszę o informację w sprawie kilku usterek w 166 2.4 jtd 1999r
    - podczas przyśpieszania pomiędzy 2000 a 3000 obr/min zapala się kontrolka wtrysku i silnik traci moc , wystarczy puscić gaz i ponownie go wcisnąć i wszystko jest OK . Tak się dzieje na każdym biegu .
    tzw. przeładowanie turbiny , zapieczone od sadzy łopatki zmiennej geometrii , nie pracuje sztanga przy turbinie , jaki silnik CF2 czy CF3 ? (136KM czy 140KM)

- na biegu jałowym z lewej strony silnika wydobywa się delikatnie dym o zapachu spalonego oleju , po dodaniu gazu dym znika . Nie mogę zdiagnozować miejsca wydobywania się spalin . Rurka EGR wygląda na całą (odkręcałęm ją)
    przyłóż rękę i poczujesz gdzie dymi , może być nawet nieszczelność w wydechu pod silnikem
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Mani
    Gość

Domyślnie

gdzie znajdę nominały silnika CF2 czy CF3?

---------- Post dodany o godzinie 22:42 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:39 ----------

według wpisu w dowodzie 100KW

---------- Post dodany o godzinie 22:45 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:42 ----------

dodam jeszce że w ubiegłym roku turbina przeszła regeneracje i przed zakupem nie była używana przez 4-5 miesięcy stała pod sniegiem .

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

czyli CF2 136KM

kod silnika jest na tabliczce znamionowej;

geometria sterowana jest ciśnieniem doładowania ,sprawdź wężyk podający ciśnienie do sztangi - jest przy turbinie , opaski zaciskowe , sprawdź czy możesz poruszyć sztangę geometrii podając ciśnienie np . kompresorem (ok 1bar)
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Mani
    Gość

Domyślnie

Zmierzyłem wysokość przodu od ziemi do błotnika 64cm. Czy to normalna wysokość czy moja 166 jest obniżona?

Cycu
    Gość

Domyślnie

ja mam 156 ten sam silnik 2.4 i ten sam problem - przy przyspieszaniu zapala się marchewa i brak reakcji na pedał gazu...puszczam pedał czekam aż marchewa zgaśnie (ok. 1 sekundy) daje gaz i jedzie dalej. Męczy mnie to już od pół roku od kąd kupiłem belle. Z tego co wszędzie wyczytałem jest to wina niezaślepionego EGR-u. Z drugiej strony wtryski lubią świecić kiedy z pompą paliwa jest coś nie tak - wiem bo już padły mi dwie heh. Aktualnie zakładam nową pompe, czyszczę i zaślepiam EGR. Kiedy będzie po zabiegu dam znać jakie wyniki