Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Temat: Mycie komory silnika

Superjahu007
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Zresztą ja z silnik nie jem i nie przeszkadza mi jak jest odrobina przykurzony, a wrecz przeciwnie jak kupowałem auto to zwracałem uwage czy silnik nie był myty, bo wiadomo, że w ten sposób nieutczciwi sprzedawcy próbują sprzedac auto. Się z tym spotkałem jak szukałem 156.
    A ja wprost przeciwnie - pod maską mam tak samo czysto jak w kabinie . Jak sprawdzam olej aż miło popatrzeć zawsze ktoś przez ramię zagląda . A co do sprzątania pod maską to latem częsciej niż zimą . I do tego bez żadnych myjek ciśnieniowych i agresywnej chemii . Szmatka - płyn do szyb - gąbeczka - szczoteczka i pół dnia z głowy .

adasco
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał zieloo007 Zobacz post
    mnie nic nie pocieła a myłem na bezdotykowej
    bezdotyk ma plaska dysze i kiepawe cisnienie. Mocniejszy karcher potrafi lakier z lusterka zmyc

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

Niby wtyczka jest hermetyczna, ale z biegiem lat wiadomo, wyszystko się starzeje. Ciekaw jestem dlaczego to niektórzy później z was wypisują różne dziwne rzeczy o autach wystawionych na sprzedaż z umytym silnikiem. Pierwsze podejrzenie to ma wycieki...

Raz, jedyny myłem silnik w 156 1.6 TS, następnego dnia skakały obroty... Teraz w 1.9 mam osłone pod silnikiem i jakoś zabrudzonego silnika nie mam. Zresztą ja z silnik nie jem i nie przeszkadza mi jak jest odrobina przykurzony, a wrecz przeciwnie jak kupowałem auto to zwracałem uwage czy silnik nie był myty, bo wiadomo, że w ten sposób nieutczciwi sprzedawcy próbują sprzedac auto. Się z tym spotkałem jak szukałem 156.

Ale nikt nie mówi o umyciu silnika dzień przed sprzedażą.

Ciekawi Mnie to, że niektórzy mówią, że silnik mają czysty, bo mają osłony pod autem... kabina jakoś jest bardziej szczelna ok komory, ma filtr przeciwpyłkowy a jakoś i w niej się kurzy (i nawet nie chcę myśleć jak by w niej wyglądało po np 8latach), więc w takim razie w kabinie to powinno być czysto nawet po 20latach eksploatacji bez mycia.
    Ostatnio edytowane przez RogerIZ28 ; 03-10-2009 o 17:58

diesel power http://je.pl/qeuy

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Nie koniecznie silnik musi byc umyty dzień przed sprzedaża, aby był czysty... Może olej Ci obkapuje? Tak samo jest z lakierem częste mycie skraca życie

Jak już myjecie silniki to pamiętajcie o zabezpieczeniu miejsc szczególnie wraźliwych na działanie wody.

Acha a wracając do brudnego silnika po 8 latach, to spoko może jst lekko przykurzony, ale silnika i tak za wiele nie widac bo pół miejsca pod maską zajmuja jego plastikowa osłaona z napisme alfa romeo 1.9jtd.

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto

Domyślnie

\ Może olej Ci obkapuje?
    Powtarzasz się z tym 'obkapywaniem', więc też się powtórzę: jeżeli myjesz u siebie wnętrze lub karoserie to, dlatego że Ci olej, obkapuje na nią? Tak w ogóle to ciekawie mówisz o np obkapywaniu oleju w górę - jest coś takiego jak grawitacja - zresztą tu nie chodzi o silnik a o całą komorę... już ci prawie każdy napisał, że chodzi o to, że się tam brudzi po prostu, środowisko w którym żyjemy jest zasyfione, inaczej nie musiał byś nawet filtra powietrza wymieniać (no chyba, że u ciebie jest tak niesamowicie czyste powietrze, a drogi wycierają mopem).

\ Tak samo jest z lakierem częste mycie skraca życie
    Bardziej zabija go nie mycie z ptasich odchodów, żywic spływających z drzew, kwaśnych deszczy, porozwalanych owadów itp

I nie powiesz mi, że komora silnika po np 8 latach nie jest po prostu brudna, bo mam auto nie myte od nowości, wycieków z silnika ZERO, to wiem jak to wygląda po takim czasie.
    A jeżeli Ty masz czysty silnik - to może świadczyć tylko o tym, że zanim stałeś się posiadaczem swojego autka, to z jakichś przyczyn silnik był wcześniej myty. Pozdro
    Ostatnio edytowane przez RogerIZ28 ; 04-10-2009 o 15:39

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Sam się powtarzasz. Nie napisałem Ci że olej kapie do góry Jak mam to auto, to jakoś nie zauważyłem żeby mi olej gdzies obkapiwał. Może jest tam troche kurzu, ale przecież nie bede co tydzień mył silnika bo jest tam troche brudu...

Tak jak już raz napisałem, myłem już silnik w innej alfie 156 1.6TS i po umyciu stała tak pare godzin. Następnie przy próbie odpalenia trzebabyło dłużej kręcic, a w jedzie lubiła zrobic kozła.
    Ale silnik TS to nie wypał i może przez to.

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Sam się powtarzasz. Nie napisałem Ci że olej kapie do góry Jak mam to auto, to jakoś nie zauważyłem żeby mi olej gdzies obkapiwał. Może jest tam troche kurzu, ale przecież nie bede co tydzień mył silnika bo jest tam troche brudu...

Tak jak już raz napisałem, myłem już silnik w innej alfie 156 1.6TS i po umyciu stała tak pare godzin. Następnie przy próbie odpalenia trzebabyło dłużej kręcic, a w jedzie lubiła zrobic kozła.
    Ale silnik TS to nie wypał i może przez to.
    bo trzeba tak myć, żeby nie zalać silnika. Ja jak myłem to na włączonym ale nie ciepłym i wszystko było gites

ʇɧɹqoq Romeo Avatar bobryt
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    OPC

Domyślnie

Dzisiaj było mycie silnika i TSa i boxera i bez żadnych problemów

swoją drogą ojciec dziś mi wspominał, że jak kiedyś pracował w serwisie Audi w Niemczech mycie silników było normalną rzeczą. po umyciu silnik się pryskało specjalnym woskiem, tak że przy kolejnej wizycie brud schodził bez problemów
    1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
    2000 Subaru Forester S-Turbo

2002 Opel Zafira OPC

1999 Volvo V70

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał bobryt Zobacz post
    Dzisiaj było mycie silnika i TSa i boxera i bez żadnych problemów

swoją drogą ojciec dziś mi wspominał, że jak kiedyś pracował w serwisie Audi w Niemczech mycie silników było normalną rzeczą. po umyciu silnik się pryskało specjalnym woskiem, tak że przy kolejnej wizycie brud schodził bez problemów
    bo to jest normalna rzecz, ale najwyraźniej nie tutaj na forum - wystarczy zerknąć np do instrukcji ALFY 156 - fragment poniżej

co do tematu skoro już 'odżył' to mogę też dodać że myłem u siebie ok miesiąca temu i żadnego problemu nie było, owinąłem tylko folią filtr bo mam zmodyfikowany dolot, oraz pod plastikową osłoną silnika również folią zakryłem gniazda świec – aby przedewszystkim nie zalać gniazd świec, to tyle – po prostu trzeba to z głową zrobic