Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Nowy report awaryjności Dekry i Alfa Romeo 159

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

Cytat Napisał Pingwin Zobacz post
    Liczba prawie 3000 aut nie zmienia sytuacji porównawczej z liczbą 28000 aut, Roger. To już są porównywalne próbki badawcze. Podobnie dzieje sie na wyborach: masz wyniki z 1 procenta obwodów a na koncu różnią sie one od wyniku końcowego nieznacznie.

Twoja argumentacja jest więc błędna. Trzeba jednak miec minimum wiedzy ze statystyki, zanim zabierze się głos.
    kolego a doczytałeś mój post do końca? - uważasz że 22% usterkowych samochodów (Z CAłEJ PRóBY dla przebiegu 100-150tyś) to więcej niż 42% (też z całej próby dla tego przebiegu) ?? - to poooowodzenia z tą 'twoją statystyką'

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Wiedziałem, że jednak malkontenci zawsze się znajdą (i to z logo AR na masce)...
    Jak zwał tak zwał, ja to nazywam obiektywizmem

dlaczego nie dałeś za przykład Audi A4 z pierwszego miejsca, które zostało zbadane tylko w liczbie 1217
    bo akurat brałem pod uwagę to z czym tak porównywali się poprzednicy, (zobacz początek rozmowy - jest tam gadka o avensis i passat) - teraz rozumiesz dlaczego tak, a nie 100 innych samochodów?

pozdrawiam

diesel power http://je.pl/qeuy

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Cytat Napisał RogerIZ28 Zobacz post
    a teraz popatrzmy na normalne przebiegi - czyli z zakresu 100-150tyś km - usterki (poważne + nieznaczne) passat - awaryjność na poziomie 22% badanych samochodów. Weźmy to samo kryterium dla 159 - wychodzi awaryjność aż w 42% przebadanych samochodów (prawie 2x więcej)

więc nie widzę tu powodów do radości
    a Audi A4 ma awaryjność aż 50% przy przebiegu 100-150 tys...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał rafter Zobacz post
    Ja też się do nich zaliczam , kupiłem nówkę 159 , jeżdziłem 3 lata , zrobiłem 50 kkm i auto było ponadprzeciętnie awaryjne . Już poprzednia moja 156 była o niebo lepsza , która oprócz mało trwałego zawieszenia nie sprawiała większych problemów.
    Być może były to tzw bolączki wieku dziecięcego z racji, że auta z początkowego okresu produkcji często jeszcze mają mankamenty związane z technologią montażu i ewentualnymi błędami z tego wynikłymi. Ale może też tak już jest, że jedne mają mniej awarii a inne więcej. Zresztą czytając posty o 159 na forum nie dopatrzyłem się jakichś szczególnych bolączek nagminne marszczących czoła ich właścicieli.

Ja też moją pierwszą AR 146 wspominam raczej źle w kwestii awaryjności ale potem już było diametralnie inaczej z drugą 156 (duża zasługa silnika JTD), więc prawda leży gdzieś po środku..

---------- Post dodany o godzinie 23:57 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:55 ----------

bo akurat brałem pod uwagę to z czym tak porównywali się poprzednicy, (zobacz początek rozmowy - jest tam gadka o avensis i passat) - teraz rozumiesz dlaczego tak, a nie 100 innych samochodów?

pozdrawiam[/QUOTE]

Ale mi chodzi o porównanie Audi zamiast Alfy do VW i Toyoty a nie Audi do Alfy... Teraz jaśniej?

Pingwin
    Gość

Domyślnie

porównania na procenty są bezsensowne. Co ci z tego że masz auto z procentem 76 a ja mam z procentem 79? Nic. Dajcie spokój.

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto

Domyślnie

Ale mi chodzi o porównanie Audi zamiast Alfy do VW i Toyoty a nie Audi do Alfy... Teraz jaśniej?
    Niestety, ale za mała jest liczebność próby dla tego samochodu - za nowy - przykro mi
    No ale zapewne będzie mniej więcej 35 do 45% mniej awaryjny od 159. Ale póki, co nie wolno tego sądzić.

wyjaśniam jeszcze raz: porównałem to o czym dyskusja się toczyła - jak by Ci to jaśniej wytłumaczyć ...to tak jak bym w tym temacie
    http://www.forum.alfaholicy.org/styl...felgach-3.html
    zapytał Ciebie dlaczego piszesz o borbet A, a nie o borbet B (bo borbet A tyczyła się dyskusja prawda?) rozumiesz? choć trochę? co?
    Ostatnio edytowane przez RogerIZ28 ; 22-05-2010 o 23:57

alienek
    Gość

Domyślnie

Kiedyś sobie kupię tą 159 jeszcze nie teraz

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków

Domyślnie 159 raport dekry

...i co za rzonica ? bedziemy sie podniecac teraz awaryjnoscia lub bezawaryjnoscia alf? ...po co? kogo i po co chcemy przekonywac jakie to alfy sa trwałe i wspaniałe? nie chca niech jezdza passatami niech zyja z przekonaniem ze maja najlepsze auto swiata....mi to pasuje dzieki temu ALFA to ALFA nie widze jej w ilosciach typu 30 na 100 pod hipermarketem...i bomba no i dzieki temu mozna kupic 10 letnia 156 v6 za 8 a nie za 18 tysiecy....-tez bomba...a swoja droga odnosze czasem wrazenie ze to forum słuzy głownie jako miejsce gdzie mozna sie poklocic powyzłosliwiac no i przede wszystkim pomymadrzac...na zasadzie anie bo a nie bo a nie bo ja jestem najmadrzejszy i najlepiej sie znam....pozdrawiam

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wadowice
    Auto
    Była156 TS 1999,była147jtdm 150KM 2005,159 TiQ4 2010 159 ti 2,4 Q4 201

Domyślnie

Zajrzyjcie na stronę DEKRY uruchomioną na wiosne 2010.Mozna porównać równocześnie do czterech aut tej samej klasy.Fajna zabawa,a wniosków mozna wyciągać z tych statystyk ile kto chce ( 159 w przedziale 0-50000km jest minimalnie lepsza od Avensisa).
    http://www.dekra-faultsreport.com/index.php?id=11&L=1

Niemieccy serwisanci zauważają skok jakościowy przebadanych i testowanych aut Fiata(od Pandy,Cromy,Bravo,159) i na tej podstawie przewidują wysoką pozycję w rankingach nieazwodności kolejnych badanych modeli tj. "500",MiTo.

PS .Powszechna opinia o AR jest kiepska,co wpływa na szybki i duży spadek wartości auta na rynku wtórnym. Ma to dla alfisti dobre i złe strony.
    Z jednej strony daje możliwość zakupu świetnego ,dobrze wypsażonego auta używanego za czesto b.małe pieniądze, ale dla ludzi kupujących nowe auta jest to frustrujące i odstręcza od zakupu dilerskiego ,co jest wielkim problemem producenta(mała i ciągle spadająca sprzedaż,w efekcie straty finansowe i brak pieniędzy na rozwój i nowe modele).
    Ostatnio edytowane przez otto ; 23-05-2010 o 07:45

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał RogerIZ28 Zobacz post
    Niestety, ale za mała jest liczebność próby dla tego samochodu - za nowy - przykro mi
    No ale zapewne będzie mniej więcej 35 do 45% mniej awaryjny od 159. Ale póki, co nie wolno tego sądzić.

wyjaśniam jeszcze raz: porównałem to o czym dyskusja się toczyła - jak by Ci to jaśniej wytłumaczyć ...to tak jak bym w tym temacie
    http://www.forum.alfaholicy.org/styl...felgach-3.html
    zapytał Ciebie dlaczego piszesz o borbet A, a nie o borbet B (bo borbet A tyczyła się dyskusja prawda?) rozumiesz? choć trochę? co?
    Ja Ci podałem za przykład Audi bo Ty kwestionowałeś obiektywność testu AR 159 z racji małej ilości przebadanych aut a Audi ma jeszcze mniej wyników a jednak jest na pierwszym miejscu... Tym czasem AR 159 od początku testowania jej prze Dekrę wypada rewelacyjnie na tle innych aut o zbliżonej liczbie testowanych egzemplarzy. Tutaj masz test AR 147 ( http://www.uzywane.mojeauto.pl/rapor...Romeo,147.html ) w identycznej fazie testów co AR 159 ( http://www.uzywane.mojeauto.pl/rapor...Romeo,159.html ) a różnice w wynikach tych testów chyba nie wymagają komentarza i entuzjazm nie tylko Alfisti (nawet niemiecki Auto Motor Sport zauważył poprawę jakości alfy) jest moim zdaniem jak najbardziej uzasadniony. Swoją drogą nie doczytałem się jeszcze postu (może przeoczyłem), w którym był byś na "TAK" za AR mimo, że sam ją użytkujesz.. Jakaś ukryta logika?

---------- Post dodany o godzinie 10:15 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:10 ----------

Cytat Napisał otto Zobacz post
    Zajrzyjcie na stronę DEKRY uruchomioną na wiosne 2010.Mozna porównać równocześnie do czterech aut tej samej klasy.Fajna zabawa,a wniosków mozna wyciągać z tych statystyk ile kto chce ( 159 w przedziale 0-50000km jest minimalnie lepsza od Avensisa).
    http://www.dekra-faultsreport.com/index.php?id=11&L=1

Niemieccy serwisanci zauważają skok jakościowy przebadanych i testowanych aut Fiata(od Pandy,Cromy,Bravo,159) i na tej podstawie przewidują wysoką pozycję w rankingach nieazwodności kolejnych badanych modeli tj. "500",MiTo.

PS .Powszechna opinia o AR jest kiepska,co wpływa na szybki i duży spadek wartości auta na rynku wtórnym. Ma to dla alfisti dobre i złe strony.
    Z jednej strony daje możliwość zakupu świetnego ,dobrze wypsażonego auta używanego za czesto b.małe pieniądze, ale dla ludzi kupujących nowe auta jest to frustrujące i odstręcza od zakupu dilerskiego ,co jest wielkim problemem producenta(mała i ciągle spadająca sprzedaż,w efekcie straty finansowe i brak pieniędzy na rozwój i nowe modele).
    Święta prawda!
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 23-05-2010 o 09:14

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto

Domyślnie

Belfrze - moim małym 'tak' jest to, że o dziwo tak długo i jeszcze ją mam
    piszę - małym 'tak' gdyż do powyższego w dość dużym stopniu przyczyniło się także, to iż za dużo wsadziłem w nią. Ale myślę że powyżesze jest wystarczającym, aby nie twierdzić że jestem wyłącznie na 'nie'. Jednak zaznaczam, że nie jestem z tych, którzy ze wszelkich sił próbują zawsze wpajać innym, że to, co mają jest 'the best'