Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Co doradzicie?? "Wybór radia do 400 pln"

Paza
    Gość

Domyślnie

Zgadzam się, świetny sprzęt

Marcuss
    Gość

Domyślnie

Witam kupiłem już dzisiaj głośniki Hertz EV 165 do tego soprany Hertz DT... Jutro dokańczam wygłuszanie drzwi i montuje głośniki, podzielę się później wrażeniami.... No ale dalej nie wiem co z wzmakiem?

Paza
    Gość

Domyślnie

Bierz tego Alpine'a do którego wkleiłeś linka z allegro. Będziesz zadowolony

Marcuss
    Gość

Domyślnie

Koledzy dzisiaj wygłuszyłem drzwi, zabudowałem głośniki na dystansach MDF i jakie było moje rozczarowanie jak załączyłem radio... według mnie porażka, spodziewałem się lepszych efektów... gra to gorzej niż na seryjnych głośnikach Może coś źle podłączyłem?? doradźcie coś....

Paza
    Gość

Domyślnie

Ciężko zdiagnozować w ciemno, spróbuj opisać jaki jest efekt, podłączyłeś jakiś wzmacniacz?

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Podłączyłeś głośniki o niskiej efektywności, przeznaczone do zasilania przez wzmacniacz, pod liche końcówki radia i narzekasz?? Podłącz wzmacniacz i będzie dobrze. To co opisałeś to normalny objaw, seria to mała moc i wysoka efektywność (żeby głośno grały) kosztem kiepskiego basu.
    A jak jest bardzo źle to możesz sprawdzić biegunowość, jak głośniki grają w przeciwfazie to bas się znosi i jest go mało.

Teraz spojrzałem co to za głośniki, i pytanie..... zastosowałeś jakieś zwrotnicę?? bo nic o nich nie wspominasz? Jeśli nie to radzę nie słuchać bo pożegnasz się z wysokotonowcami.
    Ostatnio edytowane przez slavol ; 30-05-2010 o 09:18
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Marcuss
    Gość

Domyślnie

Tak zwrotnicę mam na wysokie tony....ale znajomy ma identyczne głośniki na gorszym radiu, nie ma wygłuszonych drzwi i gra mu to o wiele lepiej u mnie nie ma w ogóle basu...Może wygłuszenie jest zbyt szczelne?? myślałem żeby zrobić dziurę, coś a'la bass reflex? Poza tym zakupiłem wczoraj wzmacniacz Alpine'a i zastanawiam się jak do niego podłączyć wysokie tony?? a może zostawić je podłączone jak dotychczas pod samo radio...??

Paza
    Gość

Domyślnie

Jeśli zakupiłeś tego Alpine'a o którym pisaliśmy wcześniej, to użyjesz na razie tylko 2 kanałów. Pod każdy z dwóch kanałów podłącz zwrotnice i za zwrotnicą po średniotonówce i tweeterze. Możesz na filtrze wzmacniacza obciąć im od dołu trochę pasmo. W przyszłości po dwa wolne zmostkowane ze sobą kanały podłączysz suba.

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Jak otworzysz drzwi i bass się leciutko poprawi to na bank masz głośniki w przeciwfazie, i broń Cię Panie Boże od robienia dziur "ala bassreflex". Podpinaj wzm. i ciesz się muzyką.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Paza
    Gość

Domyślnie

Kolega ma rację, żadnych otworów !! wygłuszenie drzwi ma również za funkcję stworzenia zamkniętej przestrzeni w drzwiach, aby głośniki "miały czym grać", właśnie wtedy powstaje bass. Bass Reflex to starannie obliczony tunel, o odpowiedniej średnicy i długości, w skrzyni o odpowiadającej jego wymiarom objętości, a wszystko obliczone, pod konkretny głośnik, więc sam widzisz, że zwykły otwór z bass reflexem ma mało wspólnego.

Podstawa aby głośniki dobrze zagrały:

1. Podpięte pod wzmacniacz
    2. Pasmo podzielone na wysokie i niskie częstotliwości
    3. Drzwi wygłuszone
    4. Głośniki zgodne w fazie