Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Czy tak ma być to termostat?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie Czy tak ma być to termostat?

Panowie od niedawna śmigam 1.9 JTD i troszkę nie rozumiem o co chodzi z temperaturą.
    Wiem, że diselki troszke wolniej się grzeją ale naprawde dużo muszę pojeździć, żeby zagrzać do 90 C albo ostro dać w pedał a i tak temperatura zaraz spada do ok 70 C.
    Czy to wina termostatu, czy czegos innego a moze tak ma być??? dodam, że troszkę ubywa mi ze zbiorniczka płynu chłodzącego??
    Dzięki za wszelkie sugestie, pozdrawiam!!!

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

hm... to że ci się nie nagrzewa do 90 stopni to bardzo dobrze. Przy mojej jeździe po mieście temp silnika wynosi max 70 stopni. A dodam, że wymieniałem płyn chłodniczy i samą chłodnicę. Więc jest wszystko w należytym porzadku. A co do ubywania płynu to faktycznie jest coś nie tak. Zacznij od sprawdzenia węży czy nie ma wycieków.

Użytkownik Ogier Avatar lubo89
    Mieszka w
    Nowy Dwór Mazowiecki, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v 120KM (166KM) 2008r.

Domyślnie

U mnie również na zegarze pokazuje ok 75 stopni ale po podłączeniu pod komputer pokazuje ok 85 stopni.

Miki74_06
    Gość

Domyślnie

Masz walnięty termostat, nie powinno być żadne 70 czy 75 stopi. Termostaty często się zawieszają. Miałem dokładnie to samo i wymieniałem. Silnik jest nie dogrzany powinien normalnie mieć 90 -100st. taka jest poprawna robocza tempeatura. Teraz nie ma jeszcze tragedii a co bedzie w zimie? Zwiększy Ci się także spalanie w aucie. Nie czekaj tylko wymieniaj.

ViP Rowerzysta Avatar b.piotrus
    Mieszka w
    Otmuchów
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD, Mazda CX-7 2,3

Domyślnie

Cytat Napisał Miki74_06 Zobacz post
    Masz walnięty termostat, nie powinno być żadne 70 czy 75 stopi. Termostaty często się zawieszają. Miałem dokładnie to samo i wymieniałem. Silnik jest nie dogrzany powinien normalnie mieć 90 -100st. taka jest poprawna robocza tempeatura. Teraz nie ma jeszcze tragedii a co bedzie w zimie? Zwiększy Ci się także spalanie w aucie. Nie czekaj tylko wymieniaj.
    A skąd masz takie dane?
    Poczytaj choćby to
    http://www.forum.alfaholicy.org/156/3938-termostat.html
    I poszukaj innych postów w tym temacie, a było ich dużo i wywoływały zaciekłe dyskusje
    Alfa Romeo GT 1,9JTD, Mazda CX-7 2,3,

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Cytat Napisał Miki74_06 Zobacz post
    Podobną sytuację miałem przy poprzedniej Alfie 156 z tym, że 1.6 120 KM też temperatura oscylowała w granicach 70 C jak dałem w pdał i troszkę poganiałąme to było i 90 C - więc postanowiłem wymienic trermostat bo to nie jest jakiś tragiczny koszt. Wymieniłem i dalej to samo Nom chyba, że ten nowy był też zepsuty??? Sam już nie wiem o co chodzi z tą temperaturą...

---------- Post dodany o godzinie 18:19 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:04 ----------

Cytat Napisał b.piotrus Zobacz post
    A skąd masz takie dane?
    Poczytaj choćby to
    http://www.forum.alfaholicy.org/156/3938-termostat.html
    I poszukaj innych postów w tym temacie, a było ich dużo i wywoływały zaciekłe dyskusje

Ciezko dojść do konsensusu po tych wszystkich postach - jedni radzą wymieniać inni nie a jaka prawda??? - cholera wie

Użytkownik Rowerzysta Avatar gordon771
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    AR 156 SW 2,4 JTD 140 KM 01r.SportPack

Domyślnie

U mnie też pokazywało na zegarze 75.Po podpięciu pod kompa 88 stopni.Wymieniłem czujnik temperatury wody,który wkręcony jest w termostat.Teraz wskazówka znajduje się przed 90.Dodam że czujnik ten najlepiej jest kupić w ASO.Ja za taki płaciłem 65zł
    Gordon

kowal
    Gość

Domyślnie

U mnie pokazuje też coś kolo 75, ale się jakoś nie przejmuję. Spalanie jest oki więc chyba nie ma co . Najmniej się udało 4,8 (komp 4,1), zima czy lato mieszczę się w 6-6,5 normalna jazda

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Cytat Napisał kowal Zobacz post
    U mnie pokazuje też coś kolo 75, ale się jakoś nie przejmuję. Spalanie jest oki więc chyba nie ma co . Najmniej się udało 4,8 (komp 4,1), zima czy lato mieszczę się w 6-6,5 normalna jazda
    To nic że olej silnikowy najlepiej "działa" (albo w ogóle działa..) jak motor ma odpowiednią temp. roboczą, nie?

kowal
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Qki Zobacz post
    To nic że olej silnikowy najlepiej "działa" (albo w ogóle działa..) jak motor ma odpowiednią temp. roboczą, nie?
    Olej działa i nie potrzebuje tak wysokiej temp, jeśli temp byłaby za niska to by autko dużo paliło. Pewnie mam ok temp tylko tak pokazuje ten wskaźnik, byłem kiedyś w serwisie i sprawdzali na kompie było wszystko ok