Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Alfa Romeo 147 jtd 115 - waro kupować??

vinreal
    Gość

Domyślnie Alfa Romeo 147 jtd 115 - waro kupować??

Witam serdecznie!
    W pierwszej kolejności chciałbym się przywitać. Jestem z okolic Krakowa. Mam 19 lat prawo jazdy prawie 1,5 roku. Moim wcześniejszym samochodem był fiat seicento. Od jakiegoś czasu przymierzam się do kupna samochodu. Kwota ok 15000 zł. Bardzo zależy mi na samochodzie nie koniecznie sportowym ale takim który bedzie mieć "duszę". Nie szukam samochodu tylko do dojazdu do szkoły. Potrzebuje samochodu który przede wszystkim będzie piękny i wygodny. Zależy mi bardzo na bogatym wyposażeniu(skóra). Silnik Jtd ze względu na oszczędności bezawaryjność, benzyna nie wchodzi w grę. Przeglądając oferty allegro znalazłem coś takiego

http://allegro.pl/item1075410729_szooook_1_9_jtd_skora_10xair_asr_cl ima_tempo_alu.html

Pojechałem go oglądnąć :
    - jest parę zarysowań, jedno małe wgniecenie, przy tylnej klapie nad znaczkiem alfy jest tak jak by gniazdko rdzy. Trochę nie dopasowany tylny zderzak ale nie rzuca się to bardzo w oczy. Przy lewym kole z przodu na progu odpryśnięty jest lakier. Po otwarciu drzwi w prawej strony na progu widać lekki przyrdzewiały kolor. po prostu lakier się zdarł od wsiadania. Z lewej strony okej.
    - samochód po wypadkowy - prawa strona przód - sprzedawca nie wiedział jak to było dokładnie gdyż mówił ze takiego już kupił od auto handel. Mówił ze robota jest troche spaprana i zdawal sobie z tego sprawe ale nic z tym nie robił gdyż ani trochę nie przeszkadzało to w jeździe ani w otwieraniu drzwi. Poduszki podobno są wszystkie.
    - kierowca mowi ze sprzedaje gdyz kupil druga alfe 159. 147 jeździł przez dwa lata. jak sam się wypowiadał ma ciężką nogę i nie przejmował się zbytnio dziurami. z tad słychać było zawiesznie z tyłu ( mówił ze do wymiany jakies tuleje). Lewy wahacz z przodu tez do wymiany.
    - poprosiłem go o zahamowanie po szybkim rozpędzeniu i sciagło nas na lewą stronę. Może była to wina łysych opon z tyłu(slicki) z przodu zimówki.
    - jakiś kabel wisiał z pod spodu możliwe z przewód hamulcowy?
    - rozrząd zrobiony 30 tysięcy temu. wymienione tarcze z przodu i z tylu klocki grube.
    - srodek zadbany. skora na jednym fotelu rozeszła się na szwie ale to nie problem. wyposażenie działa.

Bardzo proszę o ocenę i czy warto. Zdaje sobie z tego sprawę ze ciężko ocenić samochód przez monitor. Bardzo proszę o rady co jeszcze ewentualnie sprawdzić przed zakupem. Przepraszam za błędy. i serdecznie pozdrawiam: Jarek

lukasz-m
    Gość

Domyślnie

Witaj,

Jeśli ten samochód jest po jakiś przejściach, to nie pozostaje nic innego, jak bardzo dokładne sprawdzenie w serwisie, najlepiej w takim przypadku w ASO lub serwisie specjalizującym się w Alfach.

Jak sam mówisz, właściciel nie oszczędzał tego samochodu, więc może on się okazać dużą skarbonką. Każda wymiana może pociągnąć za sobą kolejną. Do tego jeśli nie był wystarczająco zadbany, to turbosprężarka może być na wykończeniu, jak i wiele innych rzeczy.

Cena - za tę kwotę żadnego pewnego JTD nie kupisz, tym bardziej z 2002 roku.

Model 147 nie miał nigdy 10 poduszek powietrznych, także owy właściciel nawet sam nie wie, co posiada.

Łyse tylne opony mogą świadczyć o złej geometrii tylnego zawieszenia, a raczej o jej braku i o tym, że elementy są w rozsypce.

Alfy raczej nie mają tendencji do rdzewienia, a jeśli na tej widać wykwity, to może oznaczać niefachowe naprawy blacharskie.

Od spodu mogą wisieć linki od hamulca ręcznego.

Mam radę, bo widzę, że bardziej jesteś napalony na ilość wyposażenia, niż na stan techniczny (skoro powypadkowość modelu Ci nie przeszkadza...) - nie szukaj samochodu po wyposażeniu (skórach, etc), tylko po tym, jaki stan techniczny sobą reprezentuje, ponieważ kupując ten egzemplarz pakujesz się w duże wydatki już na samym wstępie.

Z tę kwotę benzyniaka znajdziesz w sporo lepszym stanie i nie będzie wymagał większego wkładu finansowego, jak te niewiadomego pochodzenia diesle, gdzie bez sprawdzenia turbiny, wtrysków, można zapomnieć o słynnych małych kosztach silników wysokoprężnych.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

szczerze?.. po tym co piszesz to tego samochodu nie doprowadzisz do porządku aby zmieścić się w 15 000zł..
    - już same opony na felgę 17' to będą granice 1400zł za komplet, czy felgi nie są pogięte?
    - tuleje z tyłu do wymiany i pewno ma racje ale mało, który zakład podejmie sie ich wymiany bo jest to dla nich nieopłacalne wolą założyć nowy wahacz
    - jeszcze sprawy mechaniczne są do zrobienia ale jak sam mówisz wychodzi rdza a samochód jest powypadkowy to co może stać się za rok, 2?

sam musisz zdecydować osobiście bym się w nią nie pakował.. musisz zabrać ze sobą zaufanego blacharza + sprawdzenie samochodu i dopiero podjąć decyzje

właściciel napewno jest świadom stanu samochodu i za taką, a nie inną cenę jest wystawiony na aukcji.. spojrzyj na ceny porównywalnych egzemplarzy i wyjdzie Ci na to, że trochę od niej tańsze są samochody uszkodzone do napraw blacharskich

vinreal
    Gość

Domyślnie

Przedewszystkim chcialbym podziekowac za zainteresowanie.
    Opony zostaly zabrane do 159 a tu przelozone byle jakie. Z tymi tulejami do wymiany nie wiedzialem. Dzieki za ta wazna informacje. Wsumie to za wszystkie informacje.
    Bardzo zalezy mi na skorze gdyz to zalozenie jest od gorne. Felgi nie sa pogiete.

Dla porownania ogladalem alfe w wieliczce.
    Alfa wieliczka
    Kolor blachy troszke nie przypadl mi do gustu. Jedyna zecza ktorej wymaga ten samochod do zainwestowania to opony letnie. Oczywiscie zimowe tez, ale to pozniej. Stan blachy duuuuuuuuuzo lepszy. Dopatrzylem sie jakis malych rysek max 5 cm. Przbieg az nie mozliwy ok. 101000 km .
    Szyber dach. (ale moim zdaniem troszke nie pasuje ) no ale jest. Pracuje ladnie, zadnych stukow. Zawieszenie super. Kierownica nie wytarta przyciski tak samo. Dzwignia biegow troszke. Dostalem do wgladu ksiazke serwisowa. 80 tys bylo podbite 2009 03 03 . Oczywiscie bezwypadkowa. hm...... ogolnie to mi sie podoba. Ale cena tez duzo wieksza co myslicie, moze ktos ogladal?? Aha zrobiony rozrzad nowe turbo i wymiana olejow. Cena juz z oponami letnimi i po oplatach 19000zl.

lukasz-m
    Gość

Domyślnie

Szczęścia w szukaniu ofert, to nie masz

Przebieg tego egzemplarza z JTD jest nierealny przy tym roczniku, zwłaszcza, że został przytargany przez handlarza z Belgii. Taką książkę serwisową można w 5 minut kupić na allegro i wtedy każdy sprowadzony samochód ma nagle udokumentowaną historię.

Szukaj, szukaj, najlepiej sprawdzonych, krajowych ofert, bo ewentualną książkę serwisową sprawdzisz w ASO.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

w treści ogłoszenia nie zawarli wiadomości o bezwypadkowości, stoi chyba od zimy i jest jakis powód tego, przedtem mieli jeszcze jedną 147 czarna, 5D, 115KM, bardzo szybko się sprzedała.. dosałeś PW pozatym

vinreal
    Gość

Domyślnie

He he Na razie oglądam to co najbliżej. To dopiero druga Alfa którą oglądałem i myślę że chyba jeszcze dużo przede mną. W sumie to na zakończenie roku szkolnego już bym chciał ją mieć. Dzisiaj jadę oglądać kolejną. Też sprowadzaną z Belgi. tylko 5 d ale tez mi się podoba. i zobaczymy co to będzie. Wieczorem zdam ewentualnie relacje. Chyba że na wstępie mi się coś nie spodoba.

Może ktoś z forum oglądał tę alfę??
    http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13397767
    pozdrawiam

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

skontaktuj się z gorącą prośbą do kolegi 77alfisti http://www.forum.alfaholicy.org/uzytkownik/1949.html
    GG 4001054 Grzesiu
    kiedyś sprawdzałem z nim dieselka AR w Dąbrowie ( u mnie )
    Grzesiu jest z Sosnowca ( obok ) ma sprzęt do diagnostyki i sam jeździ dieslem

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

Cytat Napisał vinreal Zobacz post
    tylko 5 d ale tez mi się podoba. i zobaczymy co to będzie. Wieczorem zdam ewentualnie relacje. Chyba że na wstępie mi się coś nie spodoba.
    jeśli już to bierz właśnie 5D,jest dużo praktyczniejsza i później łatwiej taką sprzedać.
    poza tym alfy mają tak fajnie skonstruowane klamki że nie każdy dostrzeże różnicę w nadwoziu 3D a 5D.

moja druga ulubienica...

vinreal
    Gość

Domyślnie

Witam
    Powiem szczerze ze 5d chyba mi się nawet bardziej podoba. Dzieki za rade.

Wczoraj oglądałem tą:
    http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13483185

Bardzo ładna i dość zadbana tylko jest jeden mankament który mnie do niej nie przekonuje to :
    - znosi ją na lewo przy puszczeniu kierownicy.
    - kierownica jak by jest źle przykręcona tak jak by przekręcona tez w lewo.
    - auto handel mówi ze to tylko zbieznosc.

Prawda to?? i ewentualnie jaki był by to orientacyjny koszt takiej robótki??.

- lewarek zmiany biegów jest zdarty taki cały czarny i brzydki( wiem ze to detal ale mnie to zastanawia dlaczego taki zdarty) a kierownica w bardzo dobrym stanie. hm...

pozdrawia jarek