Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 94

Temat: Klimatyzacja-długo "startuje"

azbxcc88
    Gość

Domyślnie

sprężarka tzn. elektromagnes działa jak połączyłem styki na przekaźniku za pomocą miernika wyniosło ok 3.4 ampera

bardzo dziękuje za zaangażowanie się kolegów "marek230482" i "agentzo"

---------- Post dodany o godzinie 17:03 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:45 ----------

chyba znalazłem przyczynę. odkręciłem regulator ciśnienia na osuszaczu i okazało się że oring jest bardzo poszarpany a jak nacisnę na ten dziobek "przypominający wenty od roweru' to bardzo słabo suczy. wnioskuje że zwyczajnie nie mam w klimie gazu:/
    czy teraz jak wymienię ten oring to wystarczy podjechać do zwykłego serwisu od klimy i napełnić. Orientu się ile ta przyjemność trwa i ile kosztuje?

---------- Post dodany o godzinie 17:38 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:03 ----------

zrobiłem jeszcze taki test zobaczyłem aplikacji "elarn" że jeśli jest minimalne ciśnienie to styk 1 zwarty jest ze stykiem 2. więc odłączyłem wtyk od czujnika ciśnienie i zwarłem styk 1 i 2 i sprężarka normalnie się włączała i wyłączała z przycisku na panelu.
    czy to oznacza że reszta układu jest sprawna?
    wystarczy napełnić klimatyzacje?

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Jeśli bardzo słabo syczy po naciśnięciu "wentyla" od napełniania klimy to oznacza że jest nikła ilość gazu.
    Napełnienie klimatyzacji kosztuje w zależności od warsztatu od około 80zł do około 150zł. Ja napełniałem swoją za 150 zł, czas napełniania to około 30-40 minut plus 15 minut na odgrzybianie. Mnie odgrzybiali jakimś gazem wpuszczając go rurką do samochodu.

Kolejna sprawa jeśli będzie mocno nieszczelny układ to maszyna powinna to wykryć i przerwać napełnianie.
    O ilości gazu który masz w instalacji poinformuje Cię maszyna która napełnia, ponieważ na początku fazy napełniania gaz w instalacji jest najpierw odciągany.

U mnie różnica wyniosła tylko 50gramów gazu, dlatego sprężarka przed napełnianiem normalnie się załączała.
    W przypadku zbyt małej ilości gazu sprężarka w ogóle się nie załączy.
    Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

Cytat Napisał azbxcc88 Zobacz post
    chyba znalazłem przyczynę. odkręciłem regulator ciśnienia na osuszaczu i okazało się że oring jest bardzo poszarpany a jak nacisnę na ten dziobek "przypominający wenty od roweru' to bardzo słabo suczy. wnioskuje że zwyczajnie nie mam w klimie gazu:/
    czy teraz jak wymienię ten oring to wystarczy podjechać do zwykłego serwisu od klimy i napełnić. Orientu się ile ta przyjemność trwa i ile kosztuje?
    jak będziesz w już w firmie zajmującej się serwisem klimatyzacji to przed jej napełnieniem niech sprawdzą jej szczelność i te dwa zaworki.to bardzo ważne!!!

moja druga ulubienica...

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Tak czułem że presostat u mnie z kolei kiedyś rozszczelnił się na wtyczce... u kolegi przez nieszczelne oringi gaz zmykał a wystarczy że będzie poniżej 60% i już może nie kontaktować klima.
    Jedź kolego na nabicie klimy a majster powinien mieć takie oringi. Napełnisz i chula. Jest ewentualność, że czujnik jest niesprawny (ale nie sądzę) jednak zawsze można go potem wymienić nie tracąc gazu (jak żaròwkę). Pozdrawiam!

azbxcc88
    Gość

Domyślnie

kupiłem ten oring i dzisiaj go założę na napełnienie pojadę w następnym tygodniu

PS; paskudne jest dojście do tego czujnika, nie wiem czy to jedyna metoda ale ja zdejmuje przedni zderzak aby ten czujnik go wymontować

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Ja podnosze auto na max lewarkiem (oczywiście zabezpieczam) i kładę się pod zderzakiem. Może nie jest komfortowo ale nic nie muszę demontować. Mały ruch kluczem jest, jednak wystarcza.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kedzierzyn-Kozle, Poland
    Auto
    AR 145 1.6 boxer '96 i AR 147 1.9 JTD 8v '01

Domyślnie

Odświeżę troche,bo byłem wczoraj napełnić klime, ponieważ nie załączała się w ogóle. Teraz działa i wszystko byłoby ok gdyby nie jakiś taki cichy "syyykkk" w kabinie słychać. Nie macie może pojęcia co to może być?
    Podobno Henry Ford zdejmował z głowy kapelusz, kiedy mijała go Alfa Romeo, a Enzo Ferrari w dniu, kiedy pokonał Alfę, płakał jak dziecko.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Ciągle syczy? Bez przerwy?

Użytkownik Ogier Avatar xander83
    Mieszka w
    Szamotuły
    Auto
    AR 156 SW 1,9JTD 110KM 2002 ALFA ROMEO 147 JTD 2001

Domyślnie

koledzy czy po wlaczeniu klimy wentylatory powinły sie zalaczyc odrazu??

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Nie, wentylator załącza się dopiero gdy czynnik się zagrzeje.
    Wentylator dla klimy chodzi znacznie częściej ale podobnie jak dla chłodnicy silnika tylko wtedy gdy trzeba.