Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: rezurekcja/odnowienie lamp przednich

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.

Domyślnie rezurekcja/odnowienie lamp przednich

Witam,
    Troche juz na ten temat bylo ale zakladam watek poniewaz mam nieco inne pytania niz juz poruszone w poprzednich watkach. Ad vocem, ponizej podaje linka do pobrania 6 zdjec zrobionych moim lampom. Moje pytania :

Na zdjeciu nr jeden jest gniazdo lampy swiatla mijania - widac jak lekko oblazi odblysnik tuz nad zarowka. W 2 lampie dzieje sie to samo. Myslalem, ze tylko u nie tak sie dzieje ale pod blokiem stala kogos alfa 156 - ten sam problem. Pod uczelnia alfa - ten sam problem. Czy Wy tez tak macie ? czy mam sie czegos obawiac, ze to obejdzie do konca ? czy zmieniac zarowki ?

Na zdjeciu nr 2 zaznaczylem jakis pyl/kurz jaki gromadzi sie w moich lampach - czy jest jakis sposob na pozbycie sie go ? Skad sie tam bierze ?

Zdjecia 3-6 przedstawiona jest lewa lampa (od strony kierowcy). Dlaczego niemal zawsze lewa lampa jest bardziej zmatowiona/zamleczona ze sie tak wyraze ? dotyczy to nie tylko mojej alfy ale takze w/w. Obserwowalem aukcje na allegro - tak samo, lewa lampa zawsze niemal jest w gorszym stanie niz prawa. Od czego to zalezy ? Lampy moje sa obie oryginalne, obie od nowosci w aucie. Plexa kryjaca gniazdo zarowki swiatla drogowego to juz w ogole mleko :/ lampra prawa wyglada prawie jak nowa. Lewa - gniazdo swiatla mijania jest troche zamglone a gniazdo drogowki to mowie, masakra. Do tego dochodzi problem pocenia sie lampy i zbioerania tam kropelek jakiejs dziwnej zoltej cieczy co to kurde jest ? od niedawna tak sie dzieje a autem jezdze prawie rok. Co z tym zrobic ? jest jakis sposob zeby to wyczyscic czy doprowadzic wzglednie do ladu ale bez rozklejania lamp ? Polerowanie (papier scierny, woda, pasta) dalo polowiczny efekt zatem albo szklo jest juz tak zolte (no ale tu znow pytanie dlaczego akurat 1 lampy) ze polerka nic nie daje albo syf znajduje sie wewnatrz. Prosze o jakies rady, spostrzezenia. Pozdrawiam.

Link do zdjec :
    http://www.speedyshare.com/files/230...Alfa_lampy.rar

P.S
    Chce ktos przeczytac porownanie Giulietty do A3 i BMW serii 1 ? Bo jak ktos jest chetny to wrzuce skany na forum. Powiem na wstepie tylko, ze Julenka pobija i audika i beemke

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Lampę masz prawdopodobnie nieszczelną. Zbiera się w niej woda, która niszczy powłokę odbłyśnika i szybki z poliwęglanu. Zabarwienie wody to nic innego, jak rdza z metalowych elementów wnętrza, które pod wpływem ciepła z żarówek jeszcze bardziej korodują, niszcząc tym samym gładkie powierzchnie. Nieszczelność możesz mieć na klapkach od żarówek, na łączeniu obudowy ze szkłem lub po prostu gdzieś jest pęknięta. Stan tych lamp nie jest jeszcze tak tragiczny. Możesz je rozebrać i dokładnie wyczyścić i wysuszyć. Opis rozbierania i ponownego montażu jest na forum więc nie ma sensu się powtarzać. Odnośnie Julki to jest już to wspomniane w temacie jej dotyczącym.

masaqqra
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał KornelPL Zobacz post
    P.S
    Chce ktos przeczytac porownanie Giulietty do A3 i BMW serii 1 ? Bo jak ktos jest chetny to wrzuce skany na forum. Powiem na wstepie tylko, ze Julenka pobija i audika i beemke
    ja chce poczytac

Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto

Domyślnie

witam,

Lampy obejrzalem - zadna nie jest ubita. Na laczeniu obudowy z plexa nie widac tez nieszczelnosci. Zgaduje zatem ze to wina nieszczelnych klapek- ku scislosci, masz na mysli klapki ktore odkreca sie przy mocowaniu zarowek ? ewentualnie czym je uszczelnic ? Co do czyszczenia potrzebuje wlasnie jakiegos patentu na zrobienie tego bez wyjmowania lamp a tym bardziej bez ich rozklejania.Wpadlem na pomysl aby wyjac zarowki i przedmuchac srodek kompresorem, ale co zrobic np z nalotem na szkielkach (od wewnatrz) i odblysnikach ? nie ma szans chyba wsadzic tam jakiegos plastkowego drucika z wacikiem czy czyms... I co z tym oblazeniem odblysnikow ? mam sie tym martwic ?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Bez rozebrania lamp nie wyczyścisz ich jak trzeba. Wyjęte masz te lampy?

Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto

Domyślnie

nie, siedza na swoim miejscu.