Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: A taka była piękna... :( STŁUCZKA

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie A taka była piękna... :( STŁUCZKA

Jeszcze nie zdążyłem odebrać twardego dowodu a samochod już do naprawy...
    Ale tak to jest jak dziadki po 82 lata jeźdzą za kierownicą (nikomu nie ujmując wieku bo każdego z nas to czeka ale przecież ma już zniżki na MZK)

Więc dziadzia jechał i na droge z pierszeństwem wyjechał. ABS się pogubił i... zderzak, lampa, prawe nadkole, blotkik, pas dolny, halogen do wymiany, bóg wie co w środku??? i jeszcze obdarta felga - fotek nie dodam bo Alfa stoii już na parkingu pod ASO FIATA

Co smieszniejsze dziadzia nie mial na początku OC i do winy się nie przyznawał bo "to nie on stuknoł ale jego stukneli" ale jak mu glina sypnoł 500 PLN to i OC się znalazło i do winy się przyznał.

Dziadzia ma OC w PZU w sobote zglosilem sprawe na infolinie do PZU rzeczoznawca ma być w czwartek. Jako, że jest to samochód doś młody 2005 będe sklaniał się do wymiany bez gotuwkowej. Mam pare pytań:

1. Czy rzeczoznawca przy opcji bezgotuwkowej też decyduje jaki element
    do wymiany a jaki do naprawy czy to zostaje w kwestii ASO???
    jak z PZU powiedzą, że to jest do naprawy a ja bym chciał wymienić na nowy to mam jakieś prawo VETA

2. Jak dobrze kumam to ASO musi udzielić gwarancji na naprawe.

3. Na co powinienem zwrócić uwagę przy tym całym zamieszaniu i naprawie. Czy ASO nie odwali lipy i czy PZU nie będzie kombinować???

thing
    Gość

Domyślnie

ASO wymieni części na nowe i wystawi rachunek PZU a oni muszą zapłacić.

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Cytat Napisał SEBEK Zobacz post
    Mam pare pytań:

1. Czy rzeczoznawca przy opcji bezgotuwkowej też decyduje jaki element
    do wymiany a jaki do naprawy czy to zostaje w kwestii ASO???
    jak z PZU powiedzą, że to jest do naprawy a ja bym chciał wymienić na nowy to mam jakieś prawo VETA

2. Jak dobrze kumam to ASO musi udzielić gwarancji na naprawe.

3. Na co powinienem zwrócić uwagę przy tym całym zamieszaniu i naprawie. Czy ASO nie odwali lipy i czy PZU nie będzie kombinować???
    Ad 1. Tak, rzeczoznawca będzie chciał maksymalnie zaniżyć i ukryć uszkodzenia oraz nie przyzna Ci wszystkich części oraz napraw, niezbędnych do prawidłowego wykonania naprawy (technologia producenta)

Ad 2. Pewnie, że tak - bierz duplikaty faktur

Ad 3. Na technologię naprawy:

http://img33.imageshack.us/img33/5949/ar156001.jpg
    http://img101.imageshack.us/img101/412/ar156002.jpg

Tam gdzie nie ma "N", znaczy, że element technologicznie nie może zostać ponownie zamontowany.

Czyli wszystkie śrubki, plasticzki, osłonki, nakrętki.

Sam przygotuj tabelę zlecenia, przysiądź przy EPER i zrób listę rzeczy do wymiany, bo ani ASO, ani Rzeczoznawca tego nie dopilnują...

Poczekaj na kosztorys, a później zdecyduj czy bezgotówkowo, czy gotówkowo...

Pozdr

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cholera, jak miałem małą kraksę Peugeotem i gościu mi uciekł, więc poszło z AC, po prostu odstawiłem do ASO i wszystko zrobili jak trzeba (kompletnie się nie interesowałem, wziąłem zastępczaka i po kilku dniach wróciłem po swoje auto). Mnie się wydaje, że najlepiej brać bezgotówkowo i powinno być bezproblemowo
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Miałem taką stłuczke. Lekko uszkodzony zderzak, nadkole, intercooler i lampa. Oddalem auto do ASO, oni rozebrali auto i sporządzili liste rzeczy do wymiany.. poszaleli z ceną tak że ja p... I co.. przecholowali z kalkulacją i szkoda całkowita. Zdecydowalem ze biore kase i nie naprawiam w ASO. Lokalny blacharz zrobil mi auto w dwa dni, blachy udalo się naprawić bo byly tylko lekko zgięte. Koszt- 600 zł, + intercooler 300, reflektor 300. Nawet zderzak mi naprawili, potem do lakiernika i za 1600 zł caly przod profesjonalnie odmalowany. (wziąłem najlepszego w mieście). I to finał histori a z ubezpieczenia zostalo kilkanascie tys. w kieszeni. Wiec głowa do góry

milkyyyy
    Gość

Domyślnie

mnie w aso skasowali 6700..

a okoliczny mechanik zrobilby mi to wszystko za 3...

wiec next time.. biore bezgotowkowo

a do tego nie zaliczyli mi przeplywki ktora nagle przestala dzialac przy stluczce, peknietej szyby i jednego lefrektora.. i za to becelowalem z wlasnej kieszeni ;/

zenada..
    ASO warszawa carserwis 1-go sierpnia..

nigdy wiecej!.. przekrety bandyci..

Irokez
    Gość

Domyślnie

Czy bezgotówkowo czy nie zalezy z jakim rozmachem poszaleliśmy/ktoś zaszalał.
    Zimą wślizgnęła mi panienka w tyłek i miałem tylko zderzak do roboty.
    Kasy mi chcieli dać jakieś 800-pare zł. Ale zamienników ni ma. To zrobiłem bezgotówkowo w ASO i tam 1900 im wyszło.

Ale kiedyś Meganka w pole poszła to jak wziełem kase to zrobiłem wszystko co trzeba i dodatkowo grzaną przednią szybę wymieniłem (peknietą wczesniej miałem), klocki, tarcze i trochę zostało jeszcze.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Cytat Napisał Keeperek Zobacz post
    Miałem taką stłuczke. Lekko uszkodzony zderzak, nadkole, intercooler i lampa. Oddalem auto do ASO, oni rozebrali auto i sporządzili liste rzeczy do wymiany.. poszaleli z ceną tak że ja p... I co.. przecholowali z kalkulacją i szkoda całkowita. Zdecydowalem ze biore kase i nie naprawiam w ASO...
    To ASO zdecydowało co jest do naprawy a co do wymiany??? Z tego co mi mówili w PZU to rzeczoznawca wycenia szkode i decyduje co i jak a puźniej ewentualnie ASO jak coś nie gra moze jeszcze zwrócic się do PZU na weryfikację wyceny.

Czy ktoś słyszal o czymś takim jak odszkodowanie moralne - o które składasz także z OC sprawcy ale poza sądami i rozprawami cywilnymi???

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Cytat Napisał SEBEK Zobacz post
    Czy ktoś słyszal o czymś takim jak odszkodowanie moralne - o które składasz także z OC sprawcy ale poza sądami i rozprawami cywilnymi???
    Pozew...

Powyżej 10.000zł musisz zapłacić za pozew 5% kwoty, którą rościsz... Małe szanse, jeśli bezproblemowo zlikwidują szkodę... Chyba, że są poszkodowani z uszczerbkiem na zdrowiu, to wtedy bez problemu dostaniesz siano z NW i wyciągniesz kasę od sprawcy. W przeciwnym razie poznasz punkty umowy mówiące o uczciwości i lojalności wobec ubezpieczyciela...

Nie kombinuj, wynegocjuj kasę za naprawę. Jeśli Ci nie odpowiada, to rób bezgotówkowo tak jak ja zrobiłem: proponowali mi 1500zł - wbiłem w to i zrobiłem naprawę w ASO na 24.000zł i mam całą zawiechę nową - wszystko na gwarancji - wyregulowane co do 1mm (12 geometrii zawieszenia i w cholerę napraw). Wiedziałem od początku za ile mogłem to zrobić, ale jak widać są mądrzejsi...
    Ostatnio edytowane przez twardy ; 22-06-2010 o 21:44