Kopci na czarno. Przy włączonym tempomacie i jeździe 90km/h pali mi 5,1l wiec chyba jest OK.
Kopci na czarno. Przy włączonym tempomacie i jeździe 90km/h pali mi 5,1l wiec chyba jest OK.
Witam kupiłem 2 dni temu alfę 147 JTD 115km. spalanie srednie mam na poziomie 9l/100km przy przejechaniu 300 km. mialem nadzieje, ze bedzie palil maks 8l/100km przy jezdzie do 2500obr/min. co moge zrobic, aby ograniczyc spalanie do minimum? jakieś wymiany czesci?? niepokoi mnie jeszcze ciezko dzialajace sprzeglo... Podpowiecie mi cos w tej kwesti??
Ostatnio edytowane przez Majkel ; 24-06-2010 o 23:43 Powód: kropek i przecinków nie nauczyli stawiać w szkole?
nauczysz sie nią jeździc bedzie Ci palił mniej : )
u mnie 7,9 non stop klima.
Nie wierz komputerowi zauwazyłem że jak zatankuje 20 litrow ( nie całe pół baku ) skasuje liczniki to srednie spalanie komputer pokazuje ok 11 -12 litrow. Natomiast jak zalałem pod korek skasowalem liczniki spalanie w granicach 8 - 9 na kompie. Test był przeprowadzany tylko w miescie, ile naprawde spalił okaże sie po wyjechaniu baku.
Witam. Mam alfę z tym samym silnikiem co kolega, jeździ elegancko, zrywna, szybka nie pali za wiele jedak silnik rzadko kiedy osiąga temperaturę 90 stopni a tylko ok80. Dlaczego tak się dzieje i czy to jest szkodliwe dla silnika??
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...n_spark_v.html
i przeczytaj w szczególności 1 post i to co jest napisane na samej górze czerwonymi literkami
Kolega chciał napisać że nie ma co się martwić o niedogrzanie silnika JTD ponieważ różne są temperatury otwarcia termostatów.
Temperatura w zimne dni będzie się wahać w granicach 70-90 stopni no chyba że mocno przybutujesz aby osiągnąć 90. U mnie przy normalnej jeździe osiąga po dłuższym czasie 90, przy jeździe "na emeryta" nie osiągnie tej temperatury w ogóle.
Pozdrawiam
U mnie podobie wychodzi około 8-9 litrów, trasy bardzo krótkie. Za to mój komputer ni pokazał mi jeszcze większego spalania jak 6-7L, no chyba że przy ostrym starcie gdzieś w górach wtedy ejst ponad 10 do 15L. Średnia spalania wdłg. komputera to max 6L - jakby nie było mało możliwe i dość duże przekłamanie ( 3L?!!!). W trasie ok 5-6L.
Co do komputera to może przekłamywać o 1 lub 2 litry w góry lub w dół.
A wracając do rezerwy to miałem taką sytuacje, że alfa krzyczała że już jest rezerwa na poziomie warning, poszedłem coś kupić do sklepu. Nie było mnie niecałe 10 minut, silnik cały czas chodził. Jak wsiadłem do auta to się ździwiłem bo wskaźnik paliwa podskoczył mi do drugiej kreski
![]()