Witam. Jak w temacie coś równomiernie dzwoni. Nadmienię że gdy odpalam czy gaszę auto pasek piszczy. Co to może być;
-pasek klinowy od alternatora
-rozrząd
Najbardziej martwi mnie to dzwonienie.
Czekam na jakieś mądre sugestie.![]()
Witam. Jak w temacie coś równomiernie dzwoni. Nadmienię że gdy odpalam czy gaszę auto pasek piszczy. Co to może być;
-pasek klinowy od alternatora
-rozrząd
Najbardziej martwi mnie to dzwonienie.
Czekam na jakieś mądre sugestie.![]()
może to rolka jakas ci już siada? Ja mam podobne objawy silnik chodzi równo, ale coś delikatnie dzwoni metalicznie od strony rozrządu. Pasek od alternatora mam ok nic nie piszczy przy zapalaniu i gaszeniu silnika. Może ktoś nam podpowie co to może byc?
w 2.4jtd dzwonienie przy rozrządzie powoduje łancuszek w pompie oleju - wada fabryczna tego silnika, ale spokojnie można z tym jeździć jak to komus nie przeszkadza..
piszczenia paska bym z tym nie łaczył i raczej trzeba by sprawdzić jak sie ma jego napinacz i rolki..
kurczę ale kolega ma w 156 tez 2.5 v6 i jemu nic nie dzwoni...boję sie ze to jakas rolka albo cos w ten desen. Musze jak najszybciej zabrac sie za rozrząd.
Jeżeli dzwoni Ci bardziej przy niskich obrotach, to sprawdził bym napinacz paska wieloklinowego. Zobacz czy masz rolkę prowadzącą z mocowaniem mimośrodowym (przednia dolna) dobrze ustawioną - ona decyduje o napięciu wstępnym paska. Opisane w dziale "zrób to sam - wymiana napinacza"