Temat: Alfa Romeo Giulietta - temat zbiorczy

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Cytat Napisał _tomek_ Zobacz post
    no można patrzeć również w ten sposób,
    tylko jakoś w julce tego premium nie widzę, ciekawy kompakt- tylko tyle i aż tyle
    Dokładnie, tylko tyle dają, a aż tyle (ok 10k PLN w porównaniu do Bravo) chcą brać A dorzucenie tu i ówdzie kawałka metalu (np. przełączniki typu DNA, gałka skrzyni, inne przyciski i tak nie są gotowe z innych Fiatów jak w VAG ) dałoby to poczucie nobilitacji, o które nabywcom aut klasy premium chodzi
    Weźmy takiego Fiata 500 - oprócz styliazcji, która sama w sobie jest hitem, to w najbogatszych wersjach (80 % sprzedaży), materiały są naprawdę fajne, dlatego na "Zachodzie" można zobaczyć 500ki na jednym podwórku z Bentleyem GT

W przypadku Julki, to mi jakoś te 200 tys. egzemplarzy nie wychodzi z tego równania
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...

Użytkownik Romeo Avatar _tomek_
    Mieszka w
    tychy
    Auto
    Mieczysław i Julia

Domyślnie

Cytat Napisał dakoolk Zobacz post
    Dokładnie, tylko tyle dają, a aż tyle (ok 10k PLN w porównaniu do Bravo) chcą brać A dorzucenie tu i ówdzie kawałka metalu (np. przełączniki typu DNA, gałka skrzyni, inne przyciski i tak nie są gotowe z innych Fiatów jak w VAG ) dałoby to poczucie nobilitacji, o które nabywcom aut klasy premium chodzi
    Weźmy takiego Fiata 500 - oprócz styliazcji, która sama w sobie jest hitem, to w najbogatszych wersjach (80 % sprzedaży), materiały są naprawdę fajne, dlatego na "Zachodzie" można zobaczyć 500ki na jednym podwórku z Bentleyem GT

W przypadku Julki, to mi jakoś te 200 tys. egzemplarzy nie wychodzi z tego równania
    delta też niby takie bravo, a jednak zupełnie inne

500 jest naprawdę ciekawym wozem, szkoda tylko że nie na nasz rynek-mało kto może sobie na niego pozwolić

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Cytat Napisał _tomek_ Zobacz post
    delta też niby takie bravo, a jednak zupełnie inne

500 jest naprawdę ciekawym wozem, szkoda tylko że nie na nasz rynek-mało kto może sobie na niego pozwolić
    Dokładnie - w wersji Platino ma obszytą skórą deskę rozdzielczą i pikowaną skórę poltrona frau na fotelach - to właśnie smaczki, których brakuje Julce (gdybym nie kochał AR, a chciał się wyróżniać pozostając w klasie kompaktów i miał 100 tys. zł, to bez wahania wziąłbym właśnie Deltę, choć nie widziałem jej jeszcze na żywo)

A 500 to już zupełnie inna historia - kosztuje prawie tyle co Bravo w poszczególnych wersjach A biorąc pod uwagę słabsze silniki, to drożej dużo - ale tak jak pisałem, 500-ka te swoje "smaczki" ma więc ludziom na nią nie żal dopłacić drugie tyle, co do Pandy... Zresztą temat rynku samochodów na "Zachodzie" i u nas to zupełnie inna bajka na dłuższą dyskusję, nie w tym temacie
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

gdybym nie kochał AR, a chciał się wyróżniać pozostając w klasie kompaktów i miał 100 tys. zł, to bez wahania wziąłbym właśnie Deltę, choć nie widziałem jej jeszcze na żywo
    To jest bardzo fajny samochód, ale o zdecydowanie innym charakterze niż Giulietta...

Wczoraj robiłem sobie porównanie cenowe autek i wyszło mi:
    Golf 1.4 TSI 160KM Highline - 76.430 PLN
    Giulietta 1.4 TB MA 170KM Distinctive - 82.900 PLN
    A3 Sportback 1.8 TFSI 160KM Ambiente + pakiet Comfort - 120.440 PLN
    120i 170HP + pakiet ZP2 - 130.019 PLN

Wychodzi na to, że Alfa jest prawie jak za darmo! Nie wiem, czy jest się czego czepiać w tym aucie .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Pingwin
    Gość

Domyślnie

Stylistycznie Delta bije Giuliettę na głowę. Silniki ma prawie takie same. Marka ma jednak większy prestiż. Ja bym brał Deltę zdecydowanie.

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

I wyszło Pingwin, że wolisz stylistycznie dopracowanie dupowoziki .

P.S. http://moto.pl/MotoPL/1,88389,8106688.html - czy tylko Alfie nie opłaca się produkcja sportowych aut?
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 07-07-2010 o 11:33

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Mieszka w
    tychy
    Auto
    Mieczysław i Julia

Domyślnie

Cytat Napisał Pingwin Zobacz post
    Stylistycznie Delta bije Giuliettę na głowę. Silniki ma prawie takie same. Marka ma jednak większy prestiż. Ja bym brał Deltę zdecydowanie.
    rzecz gustu przecież..
    delta na pewno jest ciekawsza od bravo, w mojej ocenie, delta to taka trochę kanapa, przyciągająca wzrok
    po julce spodziewam sie raczej czego innego
    a co do prestiżu, dość dyskusyjny, jak i całej grupy

---------- Post dodany o godzinie 14:01 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:55 ----------

Dokładnie - w wersji Platino ma obszytą skórą deskę rozdzielczą i pikowaną skórę poltrona frau na fotelach - to właśnie smaczki, których brakuje Julce (gdybym nie kochał AR, a chciał się wyróżniać pozostając w klasie kompaktów i miał 100 tys. zł, to bez wahania wziąłbym właśnie Deltę, choć nie widziałem jej jeszcze na żywo)
    delte miałem przyjemność użytkować i dla mnie jest zbyt cukierkowa

Pingwin
    Gość

Domyślnie

Nie no, Lancia to skojarzenie z samochodami rządowymi, rajdowymi itd. Poza tym nie ma tej psychozy awaryjnosci, ktora cieniem kładzie sie na wizwerunku Alfy.

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Oba dawno i nieprawda (Berlusconi przesiadł się z Thesis do Audi bodajże :/ ), a Lancia wycofała się z UK właśnie ze względu na awaryjność. A Alfa dalej tam jest .

Mieszka w
    tychy
    Auto
    Mieczysław i Julia

Domyślnie

Cytat Napisał Pingwin Zobacz post
    Nie no, Lancia to skojarzenie z samochodami rządowymi, rajdowymi itd. Poza tym nie ma tej psychozy awaryjnosci, ktora cieniem kładzie sie na wizwerunku Alfy.
    niby nie ma tej psychozy
    ale to auto też z włoch, niemieckie zawsze bedzie lepsze