Panowie pytanko po zapaleniu sie kontrolki paliwa ile zostaje w zbiorniku .To moja pierwsza alfa i nie wiem .W książce serwisowe piszą o 7 litrach ale coś mi sie wierzyć nie chce.
Prosze o info alfa 147 benzyna 2002
Panowie pytanko po zapaleniu sie kontrolki paliwa ile zostaje w zbiorniku .To moja pierwsza alfa i nie wiem .W książce serwisowe piszą o 7 litrach ale coś mi sie wierzyć nie chce.
Prosze o info alfa 147 benzyna 2002
Rezerwy ma być 7 litrów ale te wskaźniki należy interpretować z dystansem, żeby się nie zdziwić potem. W wersjach po FL już wskazują lepiej a wiem z doświadczenia, że kontrolka lubi się włączyć nawet przy 1/4 baku. Najlepiej sugerować się wskazówką a nie kontrolką.
czyli jak wskazówka spadnie na ostatnią to można przyjąc 50 km. tak mniej wiecej ?
Nie wiem, jak u Ciebie w 147 ale w moich alfach najlepiej było sprawdzać ile jest paliwa stając lewym, przednim kołem na krawężniku. Jeśli wtedy wskazówka stała w okolicy pierwszej kreski to już była mocna sugestia, żeby odwiedzić stację...
ja od momentu stałego zapalenia się rezerwy robię max 70km , kilka razy sytuacja zmuszała do większego przebiegu na rezerwie ale wskazówka już praktycznie leżała całkiem
a sprawdzam ile mam tak:
wlewam np 40litrów , przejeżdżam np 300km - zostało mi 10L
( liczę sobie 10/100 i tyle no chyba żę trasa dłuższa to inaczej , czasem coś zostaje ale lepiej żeby zostało niż by miało braknąć )
dziekuje
Pytanko kochani czy pali wam 10 przy spokojnej jeździe?
Ja staram sie narazie sprawdzic ile pali przy spokojnej jeździe i może dwa razy szybciej pojechałem ale standard w mieście to 80 .
wlałem 56 literków została mi jedna kreska a przejechałem 450 km .Wychodzi koszmarnie .Piękny samochód i nie zagazuje go bo cały czar pryśnie prędzej go sprzedam a nie zagazuje. Jak to ktoś powiedział że jeżeli chce sie oszczędzac to lepiej kupic cienkiego i sie zgadzam z tym ale urokowi tego auta nie dałem sie oprzec .Tak jak za kobiety jak za alfkę trzeba płacic ale przyjemnośc jazdy jest kosmiczna.Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Majkel ; 06-07-2010 o 09:09
U mnie ostatnio po pierwszym zapaleniu się rezerwy weszło do baku tylko 50 litrów, więc u mnie "ostrzega" na około 10/11 litrów przed pustką..
Co do spalania, to po mieście cieżko jest zejść poniżej 9/100. Ale ostatnio cały bak przejeździłem dość dynamicznie po mieście i wyszło niecałe 11/100
Gdy kreska jest na zero można zrobić jakieś 30 km jeszcze do braku paliwa.
Kiedyś byłem zmuszony niestety tak jechać do końca.
Kolego powiem ci tak,jak kupowałem swoja Alfe to wskazówka leżała całkowicie,własciciel powiedział zebym natychmiast zatankował bo zaraz moze skonczyc sie wacha,pech chciał ze do najblizszej stacji miałem 15 km i....dojechałem,chociaz komp piszczał cały czas ze musze zatankowac,praktycznie cały czas zapalał sie komunikat "attention range"....tak wiec podejrzewam ze producent zrobił tak ze troche tej wachy jeszcze jest nawet jak wskazówka lezy,ale nie polecam tak sie bawic bo moze sie to zle skonczyc..ja zawsze tankuje jak przejade mniej wiecej 20 km po tym jak wskazówka wejdze na ostatnie pole i mysle ze tak jest bezpiecznie...pozdro![]()