Witam alfaholików,
Problem następujący: Po rozgrzaniu skrzynia zaczyna dziwnie się zachowywać . W jednym ze starych postów Kmito znalazłem link do instrukcji serwisowej 4HP20, a w niej objawy pasujące do mojej belli.
W czasie jazdy biegi przełącza płynnie, hamowanie, redukcja i Kick down bez problemu. natomiast gdy przełączam na postoju z P na R czuć jakby „uderzenie” (poza tym zaskakuje po jakiejs sekundzie może dwóch). Z P na D jest łagodniej, ale i tak nie tak jak zaraz po uruchomieniu silnika.
W instrukcji wyczytałem, że może być problem z elektrozaworem regulacji cisnienia. Miał ktoś podobny problem? Jaki koszt ewentualnej wymiany tego zaworu?
Czy to w ogóle jest wina zaworu czy może olej? Jak jest rozgrzany silnik i temp czasem ponad 90st to skrzynia na D i hamulcu bardzo delikatnie boksuje jakby chciała ciągnąć. Wiem, że polecany jest esso ale 3 miesiące temu poprzedni właściciel wymieniał na Mobil a od tamtej pory przejechane ok. 7 tyś. Podobno Esso zmieniło nazwe na Mobil? Prawda to?
Czy warto próbować wymiany statycznej oleju, niech się przemiesza i wymienić za 100-200 km jeszcze raz kilka litrów? Czy od razu udać się do jakiegoś magika od automatów?
PS Jakiego polecacie w wawie?? (takiego żebym nie musiał auta zostawiać na tydzień a on „zajrzy i sprawdzi” w tym czasie[
Sorry za długiego posta ale musiałem. Teraz temperatury wysokie i niechciałbym żeby z zaniedbania skrzynka się przegrzała czy coś.
Z góry dzieki za wszelkie rady, pozdro!