Chciał bym zapytac czy nie będzie żadnego problemu z włożeniem felg 17 do Alfy 156 czy poprostu zmieszczą się w nadkolach ?
Chciał bym zapytac czy nie będzie żadnego problemu z włożeniem felg 17 do Alfy 156 czy poprostu zmieszczą się w nadkolach ?
225 to max szerokości. u mnie już delikatnie obcierały
Ja mam w SW na przodzie 225/40/18, a na tyle 225/35/18 + dystans i wszystko cacy, nic nie ociera. Mały problem na hopkach jest jak auto załadowane czyli 3os+80km/h wtedy lekko potrafi otrzeć. SW ma to do siebie, że jest ciężki a zwłaszcza 2.4jtd z przodu i nawet jak założę zimówki 15' to jest jeszcze gorzej wtedy płytą osłony silnika szoruję, możliwe że ma obniżone zawieszenie np Ti ale tego na 100% nie wiem - czarne sprężyny.
Najbardziej optymalne siedemnastki:
Średnica: 17"
Szerokość: 7"
ET: 35 (max 40,5)
Otwór centrujący: 58,1mm
Szerokość opony: 215-225
Rozmiar opon i felg to nie wszystko, bardzo istotne jest ET, którego nie podałeś, nie podałeś też grubości dystansów, więc tak naprawdę nie wiadomo jaki masz ostateczny wymiar.
Dlaczego masz różne profile przód/tył, skoro szerokość opon i średnica felg jest taka sama?
Arczi444, informacje, które podał Twardy są bardzo istotne. Dodam jeszcze coś odnośnie szerokości: 225/45/17 do Twojego silnika (jeśli nie "dłubnięty") to zdecydowanie za dużo, ponadto szkoda zawieszenia na naszych polskich bezdrożach, a w koleinach kierownicę trzeba bardzo mocno trzymać, bo samochód myszkuje. 215/45/17 już zdecydowanie lepiej. Ja natomiast mam 205/45/17 i jestem bardzo zadowolony - prowadzenie bardzo dobre, spalanie nie wzrosło i osiągi nie spadły. Jednak następny rozmiar jaki kupię, to będzie 215/45/17 - tak jak podaje książka (chyba, że wcześniej sprzedam auto).
Pozdrawiam.
- Rafał
Ostatnio edytowane przez alces1 ; 12-07-2010 o 18:42
A mógłbyś mi wytłumaczyc o co chodzi z tym ET ? Bo któryś raz się już z tym spotykam a ciągle niewiem . Np czym różni się et 35 od et 45?![]()
Już nie pamiętam jakie mam et, ale chyba 35 na 100% nie powiem, a co do zastosowanych rozmiarów tzn różnic przód-tył to po to by ciężki przód troszkę się uniósł. Ciężkie 2.4 nurkuje podczas hamowania, a zastosowanie opon niższych z tyłu unosi przód. Dystans chyba 10mm