W mojej Alfie była zdemontowana zwężka z filtra powietrze. Chciałbym ją tam wsadzić spowrotem, ale nie wiem czy to przewężenie ma się znajdować na dole, czy na górze?
Proszę o pomoc.
W mojej Alfie była zdemontowana zwężka z filtra powietrze. Chciałbym ją tam wsadzić spowrotem, ale nie wiem czy to przewężenie ma się znajdować na dole, czy na górze?
Proszę o pomoc.
Na dole
Jesli mozna wiedziec czemu znow chcesz ja tam wsadzic ??
Dzięki za odp. Czyżbyś i Ty jeździł bez zwężki?
Otóż zdemontowałem ją i nie odczułem różnicy. Następnie przerobiłem troszkę dolot: usunąłem tłumik szumów, a w jego miejsce zamontowałem aluminiową rurę (w kształcie kolanka) doprowadzającą powietrze do puszki filtra, która wpada przez wlot powietrza tuż obok lewego halogena. I tak jeździłem. Teraz chciałbym zamontować tą zwężkę i zobaczyć jakie będą tego efekty.
A co Ty sądzisz o tej zwężce?
Tu chyba znajdziesz wszystko na ten temat
http://www.forum.alfaholicy.org/topi...jak-vt4077.htm
Obecnie mam chwyt powietrza od 2,5 V6 i wyjeta zwezke jednak co do tego ostatniego sam nie jestem przekonany
Napisał Szef
po zalozeniu rury od V6 zauwazyles roznice??
Tak, znam ten wątek, sam brałem w nim udział. Więc różnica pomiędzy pipe V6, a tym co ja mam zamontowane jest w zasadzie żadna, tyle tylko, że mnie wyszło taniej i w moim przekonaniu dostęp powietrza do filtra u mnie jest łatwiejszy, bo im rura ma mniej załamań tym przepływ przez nią powietrza łatwiejszy.
Zwężkę zainstalowałem tak jak wspomniałeś - przewężeniem do dołu.
Wspomniałeś w tym poście, że masz przelotowy tłumik końcowy - co to za marka?
Ja zakupiłem dzisiaj w firmie AB tuning, zamontuję go w przyszłym tygodniu i zobaczymy jaki będzie efekt...
alces1,
Jak wlozysz ta zwezke i potestujesz to napisz do jakich wnioskow doszedles
Nic takiego nie pisalemNapisał alces1
Mam oryginalny tlumiczek
No mam zamontowaną tą zwężkę spowrotem. Pewnie nie zdziwi Cię to, ale kurde nie widzę żadnej różnicy:/
Co do tłumika przelotowego - przepraszam, coś namieszałem...
Mam jednak pytanko - widziałem zdjęcia z Twojego montażu pipe V6 - widać na nich, że masz siatkę maskującą na wlotach powietrza obok halogenów. To seria, czy może Twoja inwencja? Ja nic takiego nie mam... No chyba, że Twoja wersja to już po faceliftingu jest...
Napisał "alces1
To ja pisałem![]()
Tłumik jest marki MALON.
Pozdrawiam.
taif: To ja pisałem
Tłumik jest marki MALON.
- heh, tośmy się zgadali
Powiedz jak Ci się sprawuje, jakie wrażenia, czy np. nie skrapla się w nim zbyt dużo pary wodnej itp.
Ja właśnie zakupiłem tłumik, już do mnie dotarł, we wtorek montaż. Nie jest to MALON, bo firma zwie się AB Tuning (ale i oni chyba producentem nie są). Jednak miałem kiedyś identyczny w 146 i sprawował się poprawnie, zobaczymy jak będzie w 156 (wieksza pojemność itd).
Wiem, wiem - powinno się kupować dedykowane tłumiki, bo inne mogą pogorszyć osiągi. Mnie to pogorszenie osiągów nie przeszkadza (chociaż kto wie jaki będzie efekt - może odwrotny) jednak taki tłumik jest 3 - 4 razy tańszy od dedykowanego, a atest też ma, więc nie powinno być źle
![]()