Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Temat: Lift przodu i tyłu 156 - jak to najlepiej zrobić?

Maximm
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SEBEK Zobacz post
    Jeżeli masz duuuużo kaski to można przerabiać wszystko tylko nie wiem czy to ma sens. Zależy też ile i jakie zmiany chcesz przeprowadzić. O ile z tyłu kosmicznych różnic nie ma - klapa bagażnika delikatnie się różni i światła do tego zderzak o tyle z przodu już trochę sprawa się komplikuje - poczynając od maski, przez gril, zderzak, światła, atrapy, wloty powietrza, halogeny.
    Części są dostępne ale do najtańszych nie należą do tego potrzeba jakiegoś dobrego blacharza i mechanika.
    Jak będziesz miał blache powiedzmy po "FL" a środek przed "FL" przy sprzedaży będą komplikacje a co a jak a skąd... Jak masz taką fazke na zmiany to i zaraz zaczniesz robić środek a to już się nie kalkuluje. Taka jest moja opinia i sugestie oczywiście Ty jesteś właścicielm i to zależy od Ciebie.
    Wiesz - nie wykluczam tego.... step by stem...

---------- Post dodany o godzinie 22:02 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:01 ----------

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Nie ma sensu. Uzbieraj na 156 po lifcie a zobaczysz, że różnice zewnętrzne nie są najważniejsze.
    Za dużo w nią wpakowałem, żeby myślec o sprzedaży....

---------- Post dodany o godzinie 22:06 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:02 ----------

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Jeżeli przy tym uszkodziłeś:
    - oba przednie reflektory,
    - zderzak przedni,
    - oba przednie błotniki,
    - maskę
    - grill

oraz

- tylny zderzak

to możesz szukać używanych części wersji fl, bo te wymienione przeze mnie są konieczne do liftingu. W przeciwnym razie szkoda kasy pakować w to auto, bo kiedyś obudzisz się z chęcią sprzedaży i świadomością, że weźmiesz za nią 1/3 tego co w nią wpakowałeś...

Do tego dochodzi jeszcze klapa bagażnika, ale konieczności jej wymiany nie ma.
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Poszedł mi prawy błotnik, przedni zderzak,lewy tylni błotnik i wyrwałem tylni zderzak.... Wiec te graty i tak muszę wymienić - stąd też pomysł żeby liftować autko...

---------- Post dodany o godzinie 22:08 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:06 ----------

Cytat Napisał Starscream Zobacz post
    wiecie, piszecie, że się nie opłaca i td i tp, mi też tak pisaliście a jednak zrobiłem swoje auto. Swoją drogą zastanawiam się jak można zrobić tak ambitnego swapa z 1.8 na 2.5 i zostawić seryjne zawieszenie od 1.8 ( bo tak z tekstu zrozumiałem) Nie chcę nikogo osądzać, ale trochę bajerem mi podjeżdża, bo nie wierzę w to, że ktoś kto ma łeb do swapa, takiego bubla by strzelił... Czyżbyś aż tak bez głowy podszedł do tematu??
    No przyznałem się, że bez głowy sie za to zabrałem... Zawieszenie miało być robione jako następny etap... Nie udało się...

---------- Post dodany o godzinie 22:09 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:08 ----------

Cytat Napisał zieloo007 Zobacz post
    Wg mnie jeśli masz kasę, to przerabiaj. Zabawy co nie miara a i efekt super tymbardziej gdy samemu się to zrobi. Gdy przerobisz przód i tył to pozniej bedziesz się zastanawial czy wnętrze też. A jesli wnętrza nie zrobisz, to i co z tego... Grunt, że z zewnątrz bedzie elegancko. I rób fotki, żeby później kupujący uwierzył że jesteś maniakiem alfy i dla zabawy to zrobiłeś. Fotki: przed, w trakcie i po.
    Pozdrawiam.
    Akcja z fotkami - to dobry pomysł... Thx..

---------- Post dodany o godzinie 22:13 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:09 ----------

Przerabiać i tak będę ale chodziło mi właśnie o to co mam mieć na uwadze jeśli będę się za to zabierał.
    Macie może pomysł gdzie najlepiej szukać części?

Ale i tak wszystkim bardzo dziękuję....))

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

giełda i allegro - najlepiej z odbiorem osobistym, abyś mógł oblukać stan części

Użytkownik Pirat drogowy Avatar prodigyboy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    była 156 2.4 JTD z przesiadką na X5 , obecnie 156 1.9 SW

Domyślnie

Cytat Napisał Maximm Zobacz post
    apisany o godzinie 22:09 ----------

Przerabiać i tak będę ale chodziło mi właśnie o to co mam mieć na uwadze jeśli będę się za to zabierał.
    Macie może pomysł gdzie najlepiej szukać części?

Ale i tak wszystkim bardzo dziękuję....))
    Pochwal się jak skończysz bo ciekawy jestem jak wyjdzie .

bary
    Gość

Domyślnie

a moze poszukaj taniego anglika po fl i tylko poprzekładasz co cie interesuje

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

w ogóle opłaca się ściągnąć anglika np po biciu w tył z dobrym przodem, zrobisz lifting a resztę posprzedajesz. To jest doskonałe rozwiązanie przede wszystkim dla tych, którzy mają gdzie trzymać auto i części (swój plac, większe podwórko, garaż na 2 auta) Wtedy faktycznie bardzo się opłaca

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kuris
    Mieszka w
    Żywiec
    Auto
    156 SW 1,9JTD / 146 1,6 Boxer

Domyślnie

i jak tam u kolegi z tą przekładką idzie udało się ??

Użytkownik Maniak resoraków Avatar matezoma
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

Odgrzeję temat. Czy błotniki też trzeba wymienić? Czy może można je jakoś "wyklepać" by lampy pasowały? Chciałem u siebie wymienić lampy (gta) i zderzak(gta) i w sumie pomyślałem, że już mogę zrobić sobie lift przodu jakbym tylko maskę zamienił...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Cytat Napisał Maximm Zobacz post
    Witam.
    2,5 V6, przerobione doloty, wałek, tłoki, filtry, wydech ze strumienicą no i chip tuning). Efekty były znakomite ale następstwa fatalne - nie wytrzymało zawieszenie i wylądowałem w polu po wcześniejszym pełnym piruecie i urwaniu przedniego i tylnego zderzaka.
    Czyli ile uzyskałeś? 210km ? GrzesiekK ma chyba najbardziej zmodowane auto w klasie N/A i ma nieco ponad 230KM. I jeździł na seryjnym zawiasie długo, czyli na sport packu. Moim skromnym zdaniem przeceniłeś swoje umiejętności, a nie auto zawiniło.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar matezoma
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

Na zagranicznych forach czytam, że błotników nie trzeba wymieniać... prawdo to ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Błotniki, maska, zderzak, lampy, grill oczywiście.