Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Temat: 10 przykazań dla diesla

plancior
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał masaqqra Zobacz post
    jesli postawisz 2 auta, jedno odpalone a drugie nie to z tego odpalonego bedzie ubywac paliwa chociaz nie bedziesz dawal gazu! a to co komp pokazuje to jest dalekie od prawdy
    No jasne! Tylko, że pomijasz jedną sprawę
    Jazda z górki. Jeśli puścisz wózek pełen kartofli ze wzniesienia to pojedzie sam prawda?
    A paliwa ubywać nie będzie, bo niby jakiego.

masaqqra
    Gość

Domyślnie

ja jezdrze alfa a nie wozkiem pelnym kartofli dlatego na tym forum sie zalogowalem
    czy bedzie pelen kartofli czy tez nie to i tak jesli nie zgasisz silnika to paliwo bedzie UBYWAC!!!

P.S. dajmy sobie spokoj z ta rozmowa bo nie wiem co probujemy sobie udowodnic
    Ostatnio edytowane przez masaqqra ; 17-07-2010 o 18:53

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

i tak jesli nie zgasisz silnika to paliwo bedzie UBYWAC!!!
    Chyba, że to Cummins w Amerykańcu np w RAMie i ma Jake'a. Trudno żeby przez zamknięte zawory i odłączony wtryskiwacz tłoczone było paliwo, mimo że silnik jest odpalony.

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo Zobacz post
    W dieslach do ciężarówek jest takie mądre urządzonko które nazywa się hamulcem długotrwałego działania. Taki system Jacobsa używany w Renault, Mackach, Detroitach, Cumminsach i Caterpillarach który otwiera tylko zawory wydechowe, zamykając dolotowe i unosząc dźwigienkę wtryskiwacza żeby paliwo nie było pompowane do cylindrów. Skutek? 10% spadek przy 34 tonach i stała prędkośc 25 km/h bez używania hamulców zasadniczych. Oczywiście poniżej 1100 obr hamulec jest wyłączany. Cóż 1000 Nm momentu hamującego brzmi bardzo obiecująco

W osobówce nie ma to sensu- zastosowanie tego ustrojstwa jest drogie, masa własna osobówki jest niska, a i tak mało kto umiałby się tym posługiwac.

znam Jake Brake w wersji sterowanej mechanicznie i elektronicznie, zaden z nich nie ma nic wspólnego z zaworami ssacym, włącza sie on automatycznie przy puszczeniu pedału przyspieszenia tak w silniku o sterowaniu mechanicznym jak i elektronicznym,jego siłe hamowania mozna regulowac, np. w silniku 6 cyl może działac na 2, 4 lub 6 cylindrów.

pozdrawiam

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał george11 Zobacz post
    zaden z nich nie ma nic wspólnego z zaworami ssacym
    Faktycznie żaden silnikowy hamulec nie ma nic wspólnego z zaworami dolotowymi, tylko wydechowymi. Pardon, mea culpa, czemu doloty z wydechami mi się popieprzyły nie mam pojęcia. Przynajmniej VEB otwiera wydechowy przed końcem suwu sprężania, aby do cylindra wpadały gazy wylotowe które mają w kolektorze wydechowym podniesione ciśnienie przez zamknięcie zamontowanej tam przepustnicy. W ten sposób robi się siła hamująca- im wyższe obroty tym większa.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

i nigdy nie pokaze ZERO bo silnik jest odpalony a do tego jest potrzebne paliwo
    Zastanów się trochę, zweryfikuj swoją wiedzę, w momencie wrzuconego biegu i hamowania silnikiem ecu wtrysku zamyka wtryski i spalanie chwilowe masz 0l/h czy tam na km ...
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

masaqqra
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    Zastanów się trochę, zweryfikuj swoją wiedzę, w momencie wrzuconego biegu i hamowania silnikiem ecu wtrysku zamyka wtryski i spalanie chwilowe masz 0l/h czy tam na km ...
    mam wrazenie ze bardziej od dyskusji szukasz zaczepki...

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

mam wrazenie ze bardziej od dyskusji szukasz zaczepki...
    To masz złe wrażenie, peace chłopie ;]
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

masaqqra
    Gość

Domyślnie

no to spoko, ale 'chlopie' rowniez jest nie na miejscu!
    po drugie jestem miesciuchem,

...wracajac do pracy silnika i spalania. ok, wtryski zostaja odciete i spalanie chwilowe jest ZEROWE. ja tez nie musze oddychac przez kilka sek a zyc bede i serce mi bic bedzie ale to bedzie chwilowe bo do zycie - zebym nie ZGASL jest poterzebne powietrze tak jak w przypadku tych samochodow o ktorych tutaj mowa potrzebne jest paliwo!
    Ostatnio edytowane przez masaqqra ; 20-07-2010 o 20:33

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

no to spoko, ale 'chlopie' rowniez jest nie na miejscu!
    po drugie jestem miesciuchem,
    A przepraszam Waść Pana, nie wiedziałem żeś taki tkliwy ... dziwne masz usposobienie skoro słowo "chłop" tylko z jednym Ci się kojarzy ;]