Witam Was serdecznie!
Mam auto od niedawna, AR145 1,4 TS, 1998r, i od pewnego czasu zauważyłem pewne problemy z wrzucaniem biegów. Przy zakupie w sumie nie odczuwałem tego problemu, a musiałem zaraz po zakupie wracać nim z Krakowa do Olsztyna (z duszą na ramieniu, wracać 500km niesprawdzonym, świeżo kupionym autem, no ale bardzo chciałem mieć ten samochodzik).
Tak jak wspomniałem podczas powrotu nie odczuwałem zbytniego dyskomfortu w zmianie biegów. Gdy przyjechałem do domu i postanowiłem pojeździć nim trochę po mieście to zaczęły się dziać dziwne rzeczy, a mianowicie : (dobrze <> idealnie)
- pierwszy bieg wchodzi dobrze
- drugi bieg wchodzi dobrze
- trzeci bieg wchodzi ze zgrzytnięciem nawet jak sprzęgło max wcisnę
- czwarty bieg wchodził dobrze, może nieco ciężej od reszty, aż do dzisiaj - dzisiaj nie mogłem go w ogóle wrzucić![]()
- piąty bieg wchodzi dobrze
- wsteczny wchodzi dobrze
Gdy dałem się przejechać koledze (gdy dało radę jeszcze wrzucić czwarty bieg), powiedział do mnie bym sprzęgło wymienił bo jakoś dziwnie się tu biegi zmienia. Na następny dzień rozmawiał z mechanikiem który podobno stwierdził że w alfie na dotyk powinno chodzić...
Powiedzcie mi proszę, co mam zrobić, w czym może być problem? czy to wina faktycznie sprzęgła? czy też wina leży po stronie skrzyni biegów ? (A jak na złość jestem elektronikiem, nie mechanikiem)
Pedał sprzęgła działa okey, płynnie, nie zawiesza się. Nie wiem czy może to mieć jakiś związek z tą sprawą ale pedał hamulca nie chodzi płynnie, na 2 cm wciska się bardzo lekko i bardzo silnie auto hamuje, trzeba "muskać" pedał hamulca by auto hamowało w sposób delikatny, po 2 cm pedał wciska się ciężko a siła hamowania nie jest znacząco większa...