Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Skrzynia biegów? czy sprzęgło? problem z biegami.

Użytkownik Świeżak Avatar mirage
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD 2007r.

Unhappy Skrzynia biegów? czy sprzęgło? problem z biegami.

Witam Was serdecznie!
    Mam auto od niedawna, AR145 1,4 TS, 1998r, i od pewnego czasu zauważyłem pewne problemy z wrzucaniem biegów. Przy zakupie w sumie nie odczuwałem tego problemu, a musiałem zaraz po zakupie wracać nim z Krakowa do Olsztyna (z duszą na ramieniu, wracać 500km niesprawdzonym, świeżo kupionym autem, no ale bardzo chciałem mieć ten samochodzik ).
    Tak jak wspomniałem podczas powrotu nie odczuwałem zbytniego dyskomfortu w zmianie biegów. Gdy przyjechałem do domu i postanowiłem pojeździć nim trochę po mieście to zaczęły się dziać dziwne rzeczy, a mianowicie : (dobrze <> idealnie)
    - pierwszy bieg wchodzi dobrze
    - drugi bieg wchodzi dobrze
    - trzeci bieg wchodzi ze zgrzytnięciem nawet jak sprzęgło max wcisnę
    - czwarty bieg wchodził dobrze, może nieco ciężej od reszty, aż do dzisiaj - dzisiaj nie mogłem go w ogóle wrzucić
    - piąty bieg wchodzi dobrze
    - wsteczny wchodzi dobrze
    Gdy dałem się przejechać koledze (gdy dało radę jeszcze wrzucić czwarty bieg), powiedział do mnie bym sprzęgło wymienił bo jakoś dziwnie się tu biegi zmienia. Na następny dzień rozmawiał z mechanikiem który podobno stwierdził że w alfie na dotyk powinno chodzić...
    Powiedzcie mi proszę, co mam zrobić, w czym może być problem? czy to wina faktycznie sprzęgła? czy też wina leży po stronie skrzyni biegów ? (A jak na złość jestem elektronikiem, nie mechanikiem )
    Pedał sprzęgła działa okey, płynnie, nie zawiesza się. Nie wiem czy może to mieć jakiś związek z tą sprawą ale pedał hamulca nie chodzi płynnie, na 2 cm wciska się bardzo lekko i bardzo silnie auto hamuje, trzeba "muskać" pedał hamulca by auto hamowało w sposób delikatny, po 2 cm pedał wciska się ciężko a siła hamowania nie jest znacząco większa...
    Ostatnio edytowane przez mirage ; 19-07-2010 o 16:24

AndonePB
    Gość

Domyślnie

witaj.
    Co do:
    "- trzeci bieg wchodzi ze zgrzytnięciem nawet jak sprzęgło max wcisnę"
    wrzucając trójkę z dwójki wrzuć tak jak by na luz a potem dopiero trzy chodzi o to zeby nie wrzucac z dwójki na trójke po skosie tylko tak jakby w na luz i dopiero do góry... jeśli nie usłyszysz zgrzytania to wina jest skrzyni napewno a wydaje mi się że dokładniej synchronizatora... lecz mogę się mylić.

pozdrawiam

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

jesli są problemy z wrzuceniem biegu to warto zainteresować sie linkami sterującymi w tym przypadku sprzęgło nie ma nic do tego

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Administrator weteran Maniak resoraków Avatar Krzyśko
    Mieszka w
    Kuryłówka
    Auto
    159 SW 1.9 JTS 2006r., 147 1.9 JTD 2004r.

Domyślnie

Sprawdź linki a jak to nie będzie to, prawdopodobnie synchronizatory. Co do hamulców jeśli masz ABS to tak ma autko hamować.
    159 SW 1.9 JTS 16V 2006r.
    147 1.9 JTD 8V 2004r.

Tomy 145ts
    Gość

Domyślnie

Obczaj olej w skrzyni być może masz go zamało albo jest stary. Ale to tylko luźna sugestia.

Mieszka w
    Olsztyn
    Auto

Domyślnie

Witam! Dzisiaj się wziąłem za ten bieg razem z bratem. Otworzyliśmy maskę od auta, ja siadłem w fotelu kierowcy i zacząłem wrzucać przy wyłączonym silniku biegi a brat stojąc z przodu auta sprawdzał, jak taki drążek idący do skrzyni biegów zmieniał swoje położenie. No i przy wrzuceniu czwórki w połowie się tak jakby zatrzymywał i nie chciał dalej pójść. Jednakże gdy zaczęliśmy "zmieniać biegi od drugiej strony" czyli od strony silnika ruszaliśmy tym drążkiem, a nie dźwignią zmiany biegów, to w końcu udało nam się bez przeszkody wepchnąć czwórkę i teraz jak na razie wchodzi normalnie używając właśnie dźwigni. Dziwna sprawa, zastanawiam się tylko, czy znowu mi się nie zatnie... Może trzeba gdzieś tam coś nasmarować?

+ kilka innych ;-)

Użytkownik Romeo Avatar kaes
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

Cytat Napisał Tomy 145ts Zobacz post
    Obczaj olej w skrzyni być może masz go zamało albo jest stary. Ale to tylko luźna sugestia.
    To PODSTAWA. Nawet nie sprawdzaj od razu wymieniaj, nawet jak wygląda jak nowy- ten typ tak ma.
    Ostatnio edytowane przez kaes ; 20-07-2010 o 15:50
    Wziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum...Co to było? Takie szybkie i piękne?
    To 145 boxerek oczywiście!

Mieszka w
    Olsztyn
    Auto

Domyślnie

Okey, przejdę się zobaczyć stan oleju w skrzyni biegów.W razie wymiany oleju mam takie dwa pytania :
    1 - domyślam się że dolewki nie mają sensu? (zwłaszcza jak nie wiem jaki tam olej teraz jest wlany)
    2 - Według instrukcji obsługi olej do skrzyni biegów to Tutela car zc 75 synth, jednakże zauważyłem, że Tutela 80 jest 2x tańsza i ciekawi mnie czy by nie sprawdziła się tak jak 75?

EDIT :
    Podczas jazdy raz udało mi się czwórkę wrzucić, potem znowu się zaciął
    Ostatnio edytowane przez mirage ; 20-07-2010 o 19:40

+ kilka innych ;-)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piter
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    146 1,6 TS 2000r

Domyślnie

Nie musisz wlewać Tuteli. Możesz kupić olej przekładniowy innej firmy, parametrami zgodny z zaleceniami producenta auta.
    Ja wymianiałem na Valvoline Durablend 75W90 GL5, wchodzi 2L do TSa.
    Z tymi biegami to pewnie linka się zacina w pancerzu.

Mieszka w
    Olsztyn
    Auto

Domyślnie

Spędziłem pół dnia kombinując z tymi biegami i doszedłem do takich wniosków :
    Linka - z tego co zauważyłem to są tam dwie linki? Jedna służy do podnoszenia lub obniżania tego drążka wchodzącego do skrzyni biegów(od strony silnika), a druga pozwala mu chodzić do przodu i do tyłu. Czyli reasumując, jeżeli miałbym z linką problem na czwórce, to chyba nie powinna mi wchodzić dwójka i wsteczny także? bo wówczas linka musiałaby wykonać tą samą czynność i drążek musiałby tak samo wejść do środka? (chyba że się myle)
    Druga kwestia - olej. Zauważyłem że olej mi ucieka ze skrzyni biegów oraz spod korka miski olejowej silnika. Są dwie niewielkie plamy na jezdni dość sporo od siebie oddalone, stąd moje przypuszczenia że jedna z nich należy do skrzyni biegów. Plamki nie są duże. No ale plamka do plamki i pewnie trochę się tego uzbierało...
    Trzecia kwestia - synchronizatory - szukałem na forum i nie mogłem znaleźć na ten temat informacji... I szczerze powiem - nie wiem co to jest i gdzie to jest Domyślam się że tego pewnie sam już nie naprawię?

+ kilka innych ;-)