Temat: Alfa Romeo Giulietta - temat zbiorczy

Użytkownik Romeo Avatar _tomek_
    Mieszka w
    tychy
    Auto
    Mieczysław i Julia

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Przeczytajcie to sobie i sami się zastanówcie:
    1. Co takiego miałaby mieć w sobie Alfa, żeby ją kupił potencjalny klient VW?
    3. Przeciętny nabywca Astry i Golfa nie powinien patrzeć w kierunku Alfy - dla niego jest Fiat.
    4. Alfa jest marką premium z niesamowitą historią, osiągnięciami, wieloma wspaniałymi modelami. 40 lat temu BMW chciało być takie jak Alfa. I robiło takie same (technicznie) samochody, tylko bardziej się do tego przykładało. Gdzie są obie firmy widać aż zbyt dokładnie. To kiepska jakość "położyła" Alfę, a nie brak miejsc na kubki czy małe bagażniki. W BMW nie ma miejsc na kubki, a miejsca na tylnej kanapie jest najmniej w klasie, bo auto ma napęd na tył. Jakość wykończenia wnętrza też nieco ustępuje Audi. Dlaczego BMW wygrywa? Bo JEŹDZI.
    1. to zależy na ile zdecydowany na zakup vw, są i tacy którzy przed zakupem porównują co w danej cenie oferuje dane auto, mówię tu o nowych autach
    clarkson mówi, że 3.0 V6 to najlepszy silnik
    3. tu sie nie zgodzę, wiekszość nie bierze pod uwagę tej marki, na prawdę nie wiele wiedzą na temat
    4. już tu pisałem, że tego premium nie widzę, teraz to tylko aspiracje do marki premium. owszem historię marka ma godną, ciekawe innowacyjne rozwiązania... choć wydaje mi się, że do obrazu marki pasuje opis lanci wg. clarkson w top gear, nie boją sie nowinek, nawet jeśli wydają się być mało racjonalne (tam było coś w stylu jako podsumowanie: zróbmy szyby otwierane przez magiczne abrakadabra... ups to nie działa)

---------- Post dodany o godzinie 01:09 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:54 ----------

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Myślę, że to zasługa modelu 159 i jego miejsca w rankingach - dlatego też napisałem, że na zachód od nas wygląda to lepiej. U nas wciąż VW jest "nie do zajechania" a na Mercedesach w dieslu "robi się 500tys. bez remontu"... takie realia w kraju nad Wisłą
    ~tomaz
    no właśnie nasz rynek jest dość specyficzny
    dalej wierzy się w rzeczy które dawno minęły

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Rocky147
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    147 JTD 8V 115 km

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Obiektywnie podchodząc zaś do tematu BMW/Audi vs Alfa Romeo, to biorąc pod uwagę gamę silników i modeli... daleka jeszcze droga przed Alfą. Jeżeli jednak Julka miałaby konkurować z A3 i BMW1 to myślę, że mogłaby być droższa, za to bardziej dopracowana w detalach wykończenia wnętrza (wypowiedź opieram na postach i fotkach, bo w realu jeszcze nie widziałem)
    To jest właśnie główny powód który może skutecznie wpłynąć na decyzje o kupnie Julki.....Ktoś wcześniej dobrze napisał (Radosuaf?) twierdząc ,żę problemem nie będzie krawędź załadunku, podstawki na kubki itp.... Dla kogoś kto kupuje BMW ( a zwłaszcza nowe) liczy się, prestiż, sportowe aspiracje, jakość, osiągi. Owszem Alfa również spełnia te cechy, ale w dalszym ciągu pojawiają się cztery problemy ..... o których było już wspomniane wcześniej.

1) nieginący mit awaryjności.
    2) spadek wartości
    3) nadal pojawiające się małe buble jakościowe mimo wielkich obietnic w temacie znakomitej jakości.
    4) Duży problem z odsprzedażą auta używanego.

Dla ludzi wtajemniczonych w tematyke Alf, to nie będzie problem....Ale czy to nie będzie problem dla obecnych klientów BMW czy Audi którym wyżej wymienione wady są obce.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał Rocky147 Zobacz post
    ... Dla kogoś kto kupuje BMW ( a zwłaszcza nowe) liczy się, prestiż, sportowe aspiracje, jakość, osiągi. Owszem Alfa również spełnia te cechy, ale w dalszym ciągu pojawiają się cztery problemy ..... o których było już wspomniane wcześniej.

1) nieginący mit awaryjności.
    2) spadek wartości
    3) nadal pojawiające się małe buble jakościowe mimo wielkich obietnic w temacie znakomitej jakości.
    4) Duży problem z odsprzedażą auta używanego.

Dla ludzi wtajemniczonych w tematyke Alf, to nie będzie problem....Ale czy to nie będzie problem dla obecnych klientów BMW czy Audi którym wyżej wymienione wady są obce.
    Ja bym dodał jeszcze jeden - żenująco niski poziom obsługi klienta w ASO, tym dawnym polmozbytom do wspomnianego BMW jest daleko jak na księżyc. Przykro mi to mówić niestety.
    Nie wiem jak jest w VW i nigdy nie sprawdzę ale przypuszczam, że tak źle jak w Alfie/Fiacie to chyba nigdzie nie może być.

BartekMan
    Gość

Domyślnie

ciekawa dyskusja. według mnie oczekiwania sprzedażowe włochów są napompowane do granic absurdu: lancia i alfa sprzedawały ostatnio po 100 do 120 tysięcy aut rocznie. Teraz, w ciągu paru lat, lancia ma sprzedawać 300 a alfa 500 tysięcy aut.

Ktoś we Włoszech oszalał od upału. Realnie
    Ostatnio edytowane przez BartekMan ; 22-07-2010 o 10:03

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał BartekMan Zobacz post
    Ktoś we Włoszech oszalał od upału. Realnie
    Może tak... a może nie
    Jak na mój gust to jest takie zaklinanie rzeczywistości, czysty marketing. Oni doskonale wiedzą, że tyle nie zejdzie, ale swoją pewnością siebie i takim gadaniem sprawiają, że co niektórzy pomyślą:
    "skoro tak mówią, może rzeczywiście ta Giulietta jest taka dobra?"
    "skoro rzucają rękawicę VW, Audi i BMW, to może mają czym powalczyć?"

Zauważcie na przykład jak wygląda sprawa Astry 4... niby taki hit, a jeździ tego jak na lekarstwo. Co rusz widzę Insignię, za to Astry prawie wcale. Może Ci ludzie czekają na Julkę??

pozdrawiam,
    ~tomaz
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wodzisław Śl.
    Auto
    Giulietta Veloce 1.75 TCT

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Ja bym dodał jeszcze jeden - żenująco niski poziom obsługi klienta w ASO, tym dawnym polmozbytom do wspomnianego BMW jest daleko jak na księżyc. Przykro mi to mówić niestety.
    Nie wiem jak jest w VW i nigdy nie sprawdzę ale przypuszczam, że tak źle jak w Alfie/Fiacie to chyba nigdzie nie może być.
    proszę nie uogólniać, ja na serwis w moim regionie nie mogę narzekać. Chodzi mi o serwisy w Rybniku i Jastrzębiu, klient jest bardzo dobrze traktowany, ludzi zawsze mili i bezproblemowi, nawet przy wymianach gwarancyjnych nie czepiają się że to wina klienta czy coś...

Użytkownik Romeo Avatar _tomek_
    Mieszka w
    tychy
    Auto
    Mieczysław i Julia

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post

zmień ASO, a jak uważasz że obsługa jest kiepska poinformuj właściciela

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Z serwisem może i jest OK, ale wygląd salonów nie stwarza żadnego wrażenia ekskluzywności, najczęściej jest przyczepiony gdzieś do Fiata. Usilnie przypomina się, że Alfa to część koncernu - ciekawe, czy salony Ferrari albo Maserati też są podpięte pod salony Fiata. Chyba nie...
    Skoro klient ma poczucie, że auto jest w sumie Fiatem, to dlaczego miałby płacić więcej? Gdyby był potraktowany jak przyszły posiadacz auta premium, podjęty w ładnym salonie, poczęstowany włoskim espresso, pewnie szybciej wysupłałby kasę.

No i brak Alfy w sportach motorowych też nie najlepiej świadczy o "sportowości" marki.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wodzisław Śl.
    Auto
    Giulietta Veloce 1.75 TCT

Domyślnie

VW też jest podpięte pod Audi i jakoś tego nie widzicie...

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał DieselJTD Zobacz post
    VW też jest podpięte pod Audi i jakoś tego nie widzicie...
    We Wrocławiu w salonie VW nie kupisz Audi.