Temat: Alfa Romeo Giulietta - temat zbiorczy

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Wypada niestety też zauważyć straszną nędzę silnikową Alfy. Firma, która w roku 1929 (to ponad osiemdziesiąt lat temu!) oferowała silnik o pojemności 2006 cm3 i mocy 175KM, teraz oferuje "szalone" 235KM... Pod tym względem porówanie z BMW wygląda wyjątkowo kiepsko.

Popatrzcie jak BMW reklamuje swoje auta ("Radość z jazdy"), to jest samochód kierowcy, nikt tutaj nie patrzy na pojemność bagażnika, spalanie, uchwyty na kubki, rozdaje tkanin albo z czego wykonane są klamki. Ma być sportowo i jest sportowo (silniki, seria "M", tylny napęd, zestrojenie zawieszenia). I to wystarczy. Pragmatyczny klient i tak wybierze coś z półki Golf/Astra/Megane.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Popatrzcie jak BMW reklamuje swoje auta ("Radość z jazdy"), to jest samochód kierowcy, nikt tutaj nie patrzy na pojemność bagażnika, spalanie, uchwyty na kubki, rozdaje tkanin albo z czego wykonane są klamki. Ma być sportowo i jest sportowo (silniki, seria "M", tylny napęd, zestrojenie zawieszenia)
    Ale BMW latami kształtowało swoich klientów.

Alfa Romeo przez to że była znacjonalizowana i była narzędziem w ręku polityków, a potem przez politykę FIATa niekonsekwentną zresztą jest w totalnym kiblu. Ni to wykształtowanych klientów którzy uciekają do BMW, Saaba i Citroena, ni klienta pragmatycznego, którzy oprócz aut które wymieniłeś wolą FIATa.

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Ale klienta można kształtować przez produkt... W Museo Storico są wystawione V12 produkcji AR. A teraz nawet V6 nie można sobie zamówić... Nie ma bokserów, a Twin Spark był super w latach 30-tych, w 90-tych już mniej. Może TBi i MultiAir to początek czegoś nowego i lepszego w tej dziedzinie.

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

BartekMan
    Gość

Domyślnie

a widzisz...a jak było swieto AR w Mediolanie, to bilety sprzedawali... czy to jest kształtowanie klienta? Ja bym pojechał, miałem 3 dni wolne, dałoby rade, nie takie rajdy się robi..ale 160 euro za możliwosc pojechania sobie w kolumnie, otrzymanie chorągiewki i paru dupereli plus grilla wieczorem to ma mnie zachęcić?
    A kto, powiedz mi, z zewnątrz, jaki potencjalny nowy klient marki się objawił dzięki obchodom stulecia? Ano zaden, bo to firma powinna dopłacić gościom, zeby tylko chcieli się pojawić, a nie to goście mają płacić za to, że im łaskawie pozwolą wspólnie świętować...
    Dramat.
    Poza tym zgadzam się z tym co piszesz, z tym doklejaniem AR do Fiata. Widać to np. w ADF Auto, gdzie nawet logo AR przeniesiono w mniej widoczne miejsce i w oczy wali Fiat zasadniczo. To faktycznie podkresla skojarzenie: AR to Fiat w lepszej budzie.

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

A ja byłem na obchodach, nie zapłaciłem ani grosza i byłem w muzeum, na prezentacji Alf pod Castello Sforzesco i uważam, że było super (co nie znaczy, że nie mogło być lepiej ). Więc nie ma się co spinać, chociaż nieobecność KOGOKOLWIEK z kierownictwa grupy i brak JAKIEGOKOLWIEK oficjalnego przemówienia, krótkiego chociaż, pokazuje stosunek Fiata do marki .

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wodzisław Śl.
    Auto
    Giulietta Veloce 1.75 TCT

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo Zobacz post
    We Wrocławiu w salonie VW nie kupisz Audi.
    Po pierwsze mówiłem odwrotnie i nie twierdzę że jest to regułą.
    Po drugie idąc Twoją w Jastrzębskim Fiacie Alfy też nie kupisz.
    A po trzecie nie rozum tego jako kłótni czy dogryzania Chciałem tylko stanąć w obronie Alfy

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał DieselJTD Zobacz post
    Chciałem tylko stanąć w obronie Alfy
    Na forum Alfy? Nie przesadzaj

Patrzec bezkrytycznie też nie można, że dealerzy nie potrafią wyeksponowac marki to jest nie tylko ich problem, nie tylko importera, ale i całej marki.

Same wymogi importera wobec Alfy-Lancii są dużo mniejsze niż wobec FIATa- i kto tu jest marką premium zdaniem FAP?

Po drugie idąc Twoją w Jastrzębskim Fiacie Alfy też nie kupisz.
    Nie idąc ani moją ani Twoją drogą we Wrocławiu też jest dealer wyłącznie FIATa co nie zmienia faktu, że Alfa Romeo nie ma w samym Wrocławiu samodzielnego dealera, który zajmował by się tylko Alfą. W reszcie Polski nie wiem jak jest ale podejrzewam, że bardzo podobnie.

Użytkownik Romeo Avatar _tomek_
    Mieszka w
    tychy
    Auto
    Mieczysław i Julia

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Z serwisem może i jest OK, ale wygląd salonów nie stwarza żadnego wrażenia ekskluzywności, najczęściej jest przyczepiony gdzieś do Fiata. Usilnie przypomina się, że Alfa to część koncernu - ciekawe, czy salony Ferrari albo Maserati też są podpięte pod salony Fiata. Chyba nie...
    Skoro klient ma poczucie, że auto jest w sumie Fiatem, to dlaczego miałby płacić więcej? Gdyby był potraktowany jak przyszły posiadacz auta premium, podjęty w ładnym salonie, poczęstowany włoskim espresso, pewnie szybciej wysupłałby kasę.

No i brak Alfy w sportach motorowych też nie najlepiej świadczy o "sportowości" marki.

polska to nie jest jakiś świetny rynek dla AR, nie jest na pewno rynkiem docelowym, więc nie powinno dziwić, że w większości są to salony dołączone do salonów fiata, bo otóż tych fiatów sprzedaje się znacznie więcej.
    a co do tego braku w sportach motorowych-mam podobne zdanie, też mi tego brakuje, ale... który model z obecnej oferty mógł by startować i w czym

---------- Post dodany o godzinie 23:02 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:59 ----------

VW też jest podpięte pod Audi i jakoś tego nie widzicie...
    tu już bywa różnie

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał _tomek_ Zobacz post
    a co do tego braku w sportach motorowych-mam podobne zdanie, też mi tego brakuje, ale... który model z obecnej oferty mógł by startować i w czym
    Bez przesady. Dzisiaj Kia Picanto która ze sportem kojarzona nie jest- startuje, a MiTo lansowane na sportowe nie ma żadnej wyczynowej wersji. O Citroenie C4 co startuje w WRC a w ofercie handlowej nie ma tak naprawdę bezkompromisowego auta sportowego z pod znaku daszkowego uzębienia kół nie wspominając.

Użytkownik Romeo Avatar _tomek_
    Mieszka w
    tychy
    Auto
    Mieczysław i Julia

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo Zobacz post
    Bez przesady. Dzisiaj Kia Picanto która ze sportem kojarzona nie jest- startuje, a MiTo lansowane na sportowe nie ma żadnej wyczynowej wersji. O Citroenie C4 co startuje w WRC a w ofercie handlowej nie ma tak naprawdę bezkompromisowego auta sportowego z pod znaku daszkowego uzębienia kół nie wspominając.
    picanto ma chyba swój własny puchar
    mito ma QV
    w wrc co by miało startować-147? chyba sredni pomysł
    turystyczne-159? troche jak by ciężkie