Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Problem!! Jakie ładowanie??

Użytkownik Ogier Avatar mahony2008
    Mieszka w
    Wałcz
    Auto
    Fiat Stilo 1.9jtd była alfa 166 3.2 TI 2004

Domyślnie Problem!! Jakie ładowanie??

Witam! Może się powtarzam ale od tygodnie mam problem z ładowaniem aku. Mianowicie jezdziłem tak jak zawsze po mieście wentylator chłodzenia-klimy cały czas 2bieg,zaparkowałem poszedłem na zakupy wracam i niespodzianka bateria wyładowana nie mogłem odpalić. Na drugi dzień do elektromechanika i stwierdził,że alternator nie wyrabia, może i miał racje bo zamiast 120A miałem założony 90A i przez 2 lata żadnych problemów on mówi na bank za słaby,no to decyzja zakładamy taki jaki powinien być 120A po założeniu rozczarowanie wszystko to samo jak na starym, jest ok dopóki się nie załączy 2bieg wentylatora jak się załączy ładowanie spada do 12,3V i im dłużej wentylator chodzi tym bardziej spada nawet poniżej 12V. Jestem zmuszony jeżdzić bez klimy po mieście ale chyba tak nie powinno być w końcu to włoskie auto tam raczej bez klimy ciężko by było przeżyć.Jakie powinno być ładowanie w V6 na luzie przy obciążeniu klima,wentylator,ksenony,radio? Inny magik mi powiedział,że benzyna na jałowym biegu nie doładuje aku na takim obciążeniu ale to mi się wydaje absurdalne.Pomóżcie!!
    mahony2008

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Jeżeli schodzi poniżej 12V to jest coś ewidentnie nie tak. Sprawdź kable idące do akumulatora i ich zaciski. Ja kiedyś tak miałem, jak klema miała słabe połączenie z kablem plusa. Z czasem pojedyncze druciki się połamały i kabel zaraz za klemą był postrzępiony. Po obcięciu i ponownym montażu wszystko wróciło do normy.

Gino
    Gość

Domyślnie

Właśnie to przerobiłem miałem luźną klemę na plusie i upalił mi sie kabel w czasie jazdy silnik zgasł... Zobacz czy masz pod klemą taką czerwoną plastikową podkładkę, wywal ją bo przez to klema nie trzyma jak należy i mogą być czary w aucie. Magik od akumulatorów stwierdził że bateria jest OK ale nie doładowana przez jazdę z luźną klemą. Zobacz może w tym tkwi problem czasami najprostsze rozwiązania przynoszą pozytywny skutek?

Stanley
    Gość

Domyślnie

Sprawdź czy Ci się nie zaświeca kontrolka ładowania , jeżeli nie to poziom ładowania jest ok. , i to wskazuje na ewidentne zwiększenie rezystancji obwodu ładowania (np. luźna klema). A jak się żarzy lub zaświeca kontrolka ładowania to pada Ci alternator.

Mieszka w
    Wałcz
    Auto

Domyślnie

Sęk w tym,że kontrolka się nie zaświeca nawet przed tym jak mi bateria padła kontrolka nic nie pokazała.Jeszcze miałam taki dziwny objaw jak dłużej stałem w korku to obroty silnika wchodziły na 1000obr tak jak by ssanie się włączyło, tylko że silnik był nagrzany, może chciał doładować baterie?
    mahony2008

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No a co się dzieje, jak włączysz inne odbiorniki prądu o dużej mocy - ogrzewanie szyby, światła drogowe, przeciwmgielne, itd - mierzyłeś, jakie jest wtedy ładowanie?
    Jeśli będzie ok, to przyjrzałbym się dokładniej temu wentylatorowi - może on ma jakieś przebicie i pobiera bardzo dużo prądu,
    No i dobrze by było, gdyby ten elektryk zwrócił niepotrzebnie wydane pieniądze za wymianę alternatora.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał mahony2008 Zobacz post
    Sęk w tym,że kontrolka się nie zaświeca nawet przed tym jak mi bateria padła kontrolka nic nie pokazała.Jeszcze miałam taki dziwny objaw jak dłużej stałem w korku to obroty silnika wchodziły na 1000obr tak jak by ssanie się włączyło, tylko że silnik był nagrzany, może chciał doładować baterie?

Trzy uwagi:
    - te obroty w korku to normalka, zawsze tak miałem i nic w tym dziwnego, inne auta też tak robią - obroty 750 są za niskie żeby wyrobić ze wszystkim, więc ECU je podciąga (ja tak mam tylko w korkach)
    - sprawdź w nocy, czy po załaczeniu 2 biegu wentylatora nie przygasa delikatnie podświetlenie zegarów - jeżeli tak, to łożysko na wentylatorze pada - ja musiałem wymienić wiatrak bo się spalił (a przy okazji brał bardzo dużo prądu...)
    - bilans w 166 jest na styk (opinia mechanika), także nie liczyłbym na ładowanie rzędu 14,4 przy włączonym ICS, klimie, światłach itd. (sam ICS bierze chyba 300W czy coś...) aczkowiek jak wszystko jest OK, to akumulator nie siada

pozdr,
    ~tomaz
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Mieszka w
    Wałcz
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    No a co się dzieje, jak włączysz inne odbiorniki prądu o dużej mocy - ogrzewanie szyby, światła drogowe, przeciwmgielne, itd - mierzyłeś, jakie jest wtedy ładowanie?
    Jest to samo ładowanie spada dodam jeszcze że pomiary robiłem na wyjściu alternatora to chyba w takim wypadku straty na kablach i klemach odpadają.
    A jak się u was zachowuje klima? Ja miałem nabijaną sezon temu a teraz jak jeżdże to wentylator chodzi cały czas na 2biegu nawet na chwile nie zejdzie na 1bieg a na pewno jest sprawny bo bez klimy się załącza,może w tym jest problem? Byłem u magika od klimy i powiedział,że mam zapchaną chłodnice od klimy i nie daje rady jej schłodzić zaraz idę ją czyścić może to coś pomoże!!
    mahony2008

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

[QUOTE=mahony2008;359312]Jest to samo ładowanie spada

No to jeśli połączenie z aku jest dobre to chyba jednak ewidentnie wina alternatora.
    Coś wiesz na jego temat, co to za altek - nowy, czy używany? Jeśli regulator napięcia ma szczotki to może są wytarte. Trzeba by chyba jednak poważniej pogadać z tym elektrykiem.

Mieszka w
    Wałcz
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    No to jeśli połączenie z aku jest dobre to chyba jednak ewidentnie wina alternatora.
    Coś wiesz na jego temat, co to za altek - nowy, czy używany? Jeśli regulator napięcia ma szczotki to może są wytarte. Trzeba by chyba jednak poważniej pogadać z tym elektrykiem.
    Altek nowy Boscha 120A. Ale jestem po czyszczeniu chłodnic były nie żle zapchane i tak jakby była poprawa tzn. nie załącza się 2bieg wentylatora a co z tym się wiąże mniejszy pobór prądu ale było już po 21.00 i temp. tylko 25stop.Zobaczę jutro jak się będzie zachowywał przy większej temp. Jeśli wentylator nie będzie chodził cały czas na 2biegu tak jak do tej pory to altek da rady!
    A mierzył ktoś ładowanie u siebie? Pytanie do posiadaczy V6 bo inne mogą mieć inaczej!!
    mahony2008