Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Klocki ham. z tyłu - dziwne zjawisko...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar prodigyboy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    była 156 2.4 JTD z przesiadką na X5 , obecnie 156 1.9 SW

Domyślnie Klocki ham. z tyłu - dziwne zjawisko...

Szykuję się do wymiany klocków z tyłu ale mam pytanie . Mianowicie chodzi mi o to że w prawym kole klocków już prawie nie ma a w lewym są jeszcze w dosyc dobrym stanie . Czy to może byc spowodowane tym ze hamulce jakos nierówno biorą ?da radę to jakoś samemu sprawdzic ?
    a może poprostu poprzedni właściciel wymienił tylko klocki z jednej strony i stąd taka sytuacja...

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał prodigyboy Zobacz post
    Szykuję się do wymiany klocków z tyłu ale mam pytanie . Mianowicie chodzi mi o to że w prawym kole klocków już prawie nie ma a w lewym są jeszcze w dosyc dobrym stanie . Czy to może byc spowodowane tym ze hamulce jakos nierówno biorą ?da radę to jakoś samemu sprawdzic ?
    a może poprostu poprzedni właściciel wymienił tylko klocki z jednej strony i stąd taka sytuacja...
    To raczej trudno stwierdzić..wszystko możliwe że mogło być jak napisałeś.Nie zapomnij rozłączyć linki przy wymianie klocków.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Dobrze by było sprawdzić skuteczność hamulców na stacji - dla rozwiania wszelkich wątpliwości. Ja raczej stawiałbym na zapieczony tłok w lewym zacisku i wynikające z tego mniejsze zużycie okładzin.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa 156 2.4 JTD 99r.

Domyślnie

Tak jak kolega napisal, podnies gumke i zobacz w jakim stanie jest tloczek, czy jego powierzchnia jest rowna i nie zkorodowana. Sprawdz tez czy nie stoja prowadnice, musza bez oporow sie poroszac, najlepiej wyciagnij i nasmaruj smarem miedzianym. Jezeli te dwie sprawy beda ok to wszystko powinno byc w porzadku. Powodzenia.

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Ewentualnie możesz też sprawdzić czy nie masz lekko zapowietrzonych hamulców. W każdym razie wycieczka na stacje diagnostyczną i sprawdzenie na pewno da Ci jakąś odp
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Sprawdziłem rano hamulce i wszystko jest ok . Równo biorą a tłoczki też w porządku, wyglądają jakby całkiem niedawno były wymieniane . Więc jedyne słuszne rozwiązanie to takie jak pisałem na początku , że ostatni właściciel wymienił klocki tylko z jednej strony .
    W każdym bądź razie ja wymieniłem już obydwie i co najważniejsze bez żadnych komplikacji się obeszło

madagaskar
    Gość

Domyślnie

W każdym bądź razie ja wymieniłem już obydwie i co najważniejsze bez żadnych komplikacji się obeszło
    w jakim wieku i przy jakim przebiegu auta taka operacja?

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

klocki mogą ciężko chodzić w jarzmie i stąd szybsze zużycie
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

goofy2
    Gość

Domyślnie

A ja mam pytanie jak wam chodzi ręczny, bo u mnie podczas jazdy nie da sie zablokowac kół :/ i nie wiem czy to noirmalna rzecz w alfach czy mam coś nie tak, linki wymienione klocki sprawne

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cholera, jednak nie jest wszystko w porządku ...Po wymianie zrobiłem już ponad 200 k.Hamowac hamuje dobrze ale przy delikatnym naciśnięciu pedału i przy puszczeniu słychac jakby gdzies był delikatny luz i coś przeskakiwało . Podobnie dzieje się też przy żwawszym naciśnięciu gazu .Czy to może miec coś wspólnego z hamulcami ?
    I jeszcze podczas jazdy słychac jakieś rytmiczne stukanie , im szybciej jadę tym szybciej stuka , wydaje mi się że w lewym przednim kole bo jadąc po łuku w prawo , stukanie sie nasila

Cytat Napisał madagaskar Zobacz post
    w jakim wieku i przy jakim przebiegu auta taka operacja?
    10 lat i 160000 około

---------- Post dodany o godzinie 19:47 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:05 ----------

Wystarczy tych domysłów . Jutro na 9 umówiłem się na diagnostykę zawieszenia i może się okaże w czym rzecz .