dobra upuszczę trochę czynnika mogę to zrobić ta oko po 1 sekundzie sprawdzać i tak aż do skutku prawda?
dobra upuszczę trochę czynnika mogę to zrobić ta oko po 1 sekundzie sprawdzać i tak aż do skutku prawda?
Zgadzam się w zupełności - dokąd ciśnienie gazu w układzie przewyższa ciśnienie atmosferyczne, powietrze nie ma prawa się dostać. No ale, pytanie przy jakich napełnieniach układu to zjawisko występuje?
Czy np. przy 20% ubytku czynnika i czy wtedy presostat już nie załącza sprężarki?
Może znasz te wartości?
---------- Post dodany o godzinie 20:03 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:58 ----------
Kolega Keeperek ma całkowitą rację, za co mu dziękuję. To ja trochę nieprecyzyjnie się wysłowiłem.
A co do ilości gazu to sprawdziłem w AUTODACIE i dla Twojego modelu jest tyle samo, co dla innych 650 g.
- w swojej klimatyzacji miałem ubytek około 200 g i klimatyzacja działała, kiepsko bo kiepsko ale się włączała.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
Nie wiem jak u innych, ale u mnie chodzi cały czas.
u mnie chyba się wyłącza co jakiś czas ale nie jestem pewien, bo to klima automatyczna więc chyba powinna się wyłączać chyba że się mylę...
Moment włączenia i wyłączenia można usłyszeć - to taki charakterystyczny stuk.
Włączenie jest nieco głośniejsze.
Nie sądzę, aby twój samochód miał jakiś inny układ logiczny. Ja też mam automatyczną klimę i sprężarka chodzi cały czas.
Nawet mam tzw. automatyczne włączenie, za które była dopłata i za nic nie mogę tego wyłączyć, więc robiłem odrębny wyłącznik, żeby klima nie pracowała w chłodne dni.
czyli powinna chodzić sprężarka cały czas muszę to sprawdzić, co do załączania to u mnie nie ma problemu w cieple dni się załącza sama a jak temp spada to chyba od 10 i się nie włącza więc nie mam problemu...
No to masz tak samo jak ja automatyczne włączanie klimy - taki bajer dla blondynek - diabli wiedzą po co. Tylko pali niepotrzenie paliwo i eksploatuje sprężarkę.