Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Temat: Klima w 156 2.0 TS

Użytkownik Romeo Avatar michal87tg
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    AR 156 po FL SportWagon 1.9 JTDm

Domyślnie

dobra upuszczę trochę czynnika mogę to zrobić ta oko po 1 sekundzie sprawdzać i tak aż do skutku prawda?

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał Keeperek Zobacz post
    No ale niby skąd te powietrze ma się dostać do układu. One się dostanie tylko wtedy gdy jest duża dziura i całkowity ubytek gazu. Oraz wtedy gdy ciśnienie w układzie jest mniejsze od atmosferycznego. Może być sytuacja że mała nieszczelność po stronie ssącej sprężarki spowoduje to, że sprężarka zassa powietrze przez tą szczeline. Dlatego stosuje się presostaty w chłodnictwie: niskiego ciśnienia na stronie ssącej i wysokiego na stronie tłocznej sprężarki. Presostat po stronie ssącej ma nie dopuścić do włączenia sprężarki gdy ciśnienie jest bliskie zeru.
    Zgadzam się w zupełności - dokąd ciśnienie gazu w układzie przewyższa ciśnienie atmosferyczne, powietrze nie ma prawa się dostać. No ale, pytanie przy jakich napełnieniach układu to zjawisko występuje?
    Czy np. przy 20% ubytku czynnika i czy wtedy presostat już nie załącza sprężarki?
    Może znasz te wartości?

---------- Post dodany o godzinie 20:03 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:58 ----------

Cytat Napisał michal87tg Zobacz post
    Powiem ci tak że mój tata nie ma z tym problemu po prostu u mnie nie ma kartki z klimy gdzie pisze ilość gazu szukał jej ale nigdzie nie ma i zasugerował się tym że u niego jest ok 700 g więc przepraszam ale kolega Keeperek ma trochę racji według mnie...
    Kolega Keeperek ma całkowitą rację, za co mu dziękuję. To ja trochę nieprecyzyjnie się wysłowiłem.
    A co do ilości gazu to sprawdziłem w AUTODACIE i dla Twojego modelu jest tyle samo, co dla innych 650 g.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- w swojej klimatyzacji miałem ubytek około 200 g i klimatyzacja działała, kiepsko bo kiepsko ale się włączała.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał bubu321 Zobacz post
    - w swojej klimatyzacji miałem ubytek około 200 g i klimatyzacja działała, kiepsko bo kiepsko ale się włączała.
    Każdy gram więcej niż potrzeba może skutkować tym że może klima słabo chłodzić? I jeszcze jedno pytanie czy jeśli klima się załączy to powinna sprężarka chodzić tak długo aż schłodzi całe auto i dopiero potem się wyłączyć czy ma chodzić cały czas (chodzi mi o kompresor)?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Nie wiem jak u innych, ale u mnie chodzi cały czas.

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto

Domyślnie

u mnie chyba się wyłącza co jakiś czas ale nie jestem pewien, bo to klima automatyczna więc chyba powinna się wyłączać chyba że się mylę...

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Moment włączenia i wyłączenia można usłyszeć - to taki charakterystyczny stuk.
    Włączenie jest nieco głośniejsze.
    Nie sądzę, aby twój samochód miał jakiś inny układ logiczny. Ja też mam automatyczną klimę i sprężarka chodzi cały czas.
    Nawet mam tzw. automatyczne włączenie, za które była dopłata i za nic nie mogę tego wyłączyć, więc robiłem odrębny wyłącznik, żeby klima nie pracowała w chłodne dni.

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto

Domyślnie

czyli powinna chodzić sprężarka cały czas muszę to sprawdzić, co do załączania to u mnie nie ma problemu w cieple dni się załącza sama a jak temp spada to chyba od 10 i się nie włącza więc nie mam problemu...

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No to masz tak samo jak ja automatyczne włączanie klimy - taki bajer dla blondynek - diabli wiedzą po co. Tylko pali niepotrzenie paliwo i eksploatuje sprężarkę.

Janusz75
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał michal87tg Zobacz post
    Czyli reasumując masz pozamykane nawiewy na siebie i otwarte tylko na środku czy jak? Gdzie jest ten czujnik co odpowiada za włączanie klimy i załączanie?
    Boczne nawiewy mam pozamykane reszta otwarta, czujniki temperatury wewnętrznej są obok tych kółek od sterowania klimą (takie dwie dziurki.
    Ewentualnie boczne nawiewy ustawiam skierowane na szybę boczną też działa. U mnie się sprawdziło w 100% ale każdy może sam spróbować.