Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: 2.0 Jts Sonda lambda

czester1989
    Gość

Domyślnie 2.0 Jts Sonda lambda

Witam kolegów. Mam problem z sondom lambda.Otóż mój silnik jest wyposażony w 4 w tym 2 przed katalizatorem i 2 za. Te przed katalizatorem maja inne wtyczki(takie prostokątne z 5 kablami) Nigdzie nie mogę znaleźć. Ma ktoś namiar na takie coś ??? A co sie stanie jak rozgałęzię sygnał z jednej na 2 wtyki?? .Chciałbym na przyszłą sobotę wyjechać z warsztatu i po setkach godzin spędzonych przy alfie w końcu się nią przejechać.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał czester1989 Zobacz post
    Witam kolegów. Mam problem z sondom lambda.Otóż mój silnik jest wyposażony w 4 w tym 2 przed katalizatorem i 2 za. Te przed katalizatorem maja inne wtyczki(takie prostokątne z 5 kablami) Nigdzie nie mogę znaleźć. Ma ktoś namiar na takie coś ??? A co sie stanie jak rozgałęzię sygnał z jednej na 2 wtyki?? .Chciałbym na przyszłą sobotę wyjechać z warsztatu i po setkach godzin spędzonych przy alfie w końcu się nią przejechać.
    Ja miałem kiedyś przez jakiegoś pomysłowego Dobromila takie rozgałęzienie zrobione i ukryte pod pokrywą silnika. Wszystko aby zamaskować podmiankę sondy lambda zrobioną w jednym z 2 ASO (bo tylko tam alfa stała, pięknie świadczy to o poziomie firmy, nie ? :-/ ). Objawiało się to pojawianiem się co kawałek błędu interpretowanego przez komp jako błąd sondy lambda (jednej z dwóch przednich - 1,6TS 2004) + Motor Control System Failure. I sporo nerwów i kombinacji skąd do cholery ten błąd (już po wymianie sondy i zmianie jej miejsca jak w JTSach było zalecane). Ale jeździć można było, może ciut większe spalanie było.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Kupisz np tu: http://www.iparts.pl/czesc/sonda-lam...0-9091541.html
    i w wielu innych sklepach internetowych.
    W żadne rozgałęzienia nie ma sensu się bawić, nie działają.
    Lambda ta nie jest 1v także trochę inaczej działa i mniejsza jej dostępność.

tomas1117
    Gość

Domyślnie

Witam,
    pozwoliłem sobie podpiąć pod dyskusję, ponieważ mam podobny problem, który trudno mi samemu roziązać. Może zacznę od początku.
    W mijej alfie 156 2 litry jts ostatnio wymianiałem załączkę elastyczną wydechu (stara się zużyła i pękła). Po tej akcji po podłączeniu do komp wyskakiwał błąd chwilowy sondy lambdy który został skasowany. Po tym wszystkim Alfa zaczęła znacząco dymić. nie ma najmniejszego ubytku oleju ani płynu chłodzącego na szczęście. Po lekturze forum mam dwie wątpliwości. Wyczytałem, że może być to sonda lambda która sfiksowała przez niszczelny wydech, bądź zapchany katalizator. Dlatego też mam pytania: czy sonda lambda może być zamiennkiem, bo orginały są dość drogie? i czy katalizator da się jakos wyczyścić?
    Będę B. wdzięczny za jakieś porady możliwe że moje sugestie są błędne... więc proszę o opinie co myślicie.
    Pozdrawiam
    Tomek

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał tomas1117 Zobacz post
    po podłączeniu do komp wyskakiwał błąd chwilowy sondy lambdy który został skasowany. Po tym wszystkim Alfa zaczęła znacząco dymić. nie ma najmniejszego ubytku oleju ani płynu chłodzącego na szczęście
    Jeśli auto jeździ normalnie nie wywala jakiś błędów to zanim pojedziesz gdzieś na kompa i nie daj boże zaczniesz coś tam kopać to wlej do baku ze 25 <>30L paliwa i jedź w trase wypal je spokojnie bez szaleństw .
    Miałem tak dwa razy i dwa razy pomogło.
    JTS 2L 165KM on się dusi w mieście potrzebuje oczyszczenia .Wyjedź na kilkugodzinną przejażdżkę , będzie zadowolony.
    Moja Bella

bartek78
    Gość

Domyślnie

Witam ja mam też podobny problem zapalił mi się czek z błędem czujnik podgrzewacza sondy lambda wymieniłem sondę na nową tylko kupiłem ją nową za 80zł i co ok 200km zapala mi się czek z błędem sondy lambda i nie wiem co robić.

forsand
    Gość

Domyślnie

bartwk 78
    blad przeszedl
    bo mam to samo

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS 2004r

Domyślnie

A po podpięciu do kompa jaki konkretnie błąd wyskakiwał?

Użytkownik Pasjonat Avatar Proxim@Ar
    Mieszka w
    Opole, Piła
    Auto
    Brera Tbi

Domyślnie

Ja kupiłem oryginał z Bosha i zero problemu. Jak sondy, to tylko oryginalne. Za 80zł, to nic dziwnego,że wywala błędy co chwilę
    147 2001, 1.6 105 KM- była
    156 2003, 2.0 JTS 166 KM- była
    156 2003, 2.5 V6 192 KM- była... ehh..
    156 2005 1.9 JTD~`160 KM była
    159 2006 1.9 JTD- była
    159 2005 1.9 Distinictive- była..
    156 2003 2.0 TS+LPG- była
    156 2003 2,5 V6- była..
    156 FL 2005 1.9 jtd- była
    166 FL 2005 2,4 jtd - była
    Alfa Romeo Crosswagon - był..
    156 FL 3.0 V6 - była