Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Krokowiec?

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Cool Krokowiec?

1. Doczytałem na forum że na falujące obroty może pomóc przeczyszczenie krokowca rozpuszczalnikiem(zalanie go???) . Jeśli dobrze się orientuję to takie małe coś pod tą rurą ,doprowadzająca powietrze z filtra do przepustnicy?( Jestem zielony w tych tematach zatem przepraszam dopiero się uczę co gdzie jest)

Czy ktoś z was to już praktykował ? i jak to zrobić tak ze szczegółami co i jak mam zrobić z tym czymś. Aha i jeszcz jedno mechanior zalał ten baczek z olejem do skrzyni (selespeed) pod sam korek prawie ,wczoraj sprawdzając to na tym patyczku jest min,i max jest tak nisko, a jak wkładałem to olej sięgał prawie do końca tego patyczka ,powinienem go ująć z tego zbiorniczka czy jak jest więcej nic się nie stanie>? Za niewiedze przepraszam , za wszelką pomoc dziękuję.

---------- Post dodany o godzinie 23:42 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:24 ----------

Jeszcze jedno Auto nie przekracza 2,5 tyś obr na żadnym biegu no i falują ciągle te obroty. Z 1 nie wskakuje na 2 bo obroty sięgają 2000 no i kicha.(trzeba stanąc na swiatłach i wrzucać 2 inaczej nie ruszy.)
    Sobie postałem na światłach wczoraj, czeka mnie koniecznie wymiana rozrządu jak to nie pomoże to nie wiem co jeszcze. Alfka w zastraszającym tempie pożera paliwo. Oczywiście także kasę właściciela ,mam tylko nadziję ze jak już wszystko zrobie to będzie fruwała.
    Wczoraj miałem nie przyjemny przypał, mianowicie nie chciała zeskoczyć z 5 na mieście na niższy bieg. Musiałem szybko zjechać no i się udusił na 5 biegu. I nic zero kontaktu biegów nie zrzucała skrzynia stał cały czas na 5 i nie odpalał zero No i co holowanie dobrze że dość blisko byłem domu. Dzisiaj zaglądnąłem i okazało się ze się spalił bezpiecznik 30A w tej skrzyneczce przy akumulatorze odpowiedzialny za dopompowywanie oleju do skrzyni z selespeeda. Dziwiło mnie dziś rano ze nie słychać tej pompki jak otwieram drzwi, zatem poszedłem tym tropem i wymieniłem bezpiecznik, i wszystko gra odpala zrzuca biegi , za to wysiadło podświetlanie tarczy z temperaturą cieczy. Ach Alfa , cóż za emocje zwłaszcza jak się gdzieś ugrząźnie.

tomek
    Gość

Domyślnie krokowiec

witam kolege raczej nie rozpuszczalnikiem !!!!!!!!!!!!!!!!!one tego nie lubia najlepsza jest benzynka!!! krokowiec jest przykrecony do przepustnicy na trzy torksy i podpiety jedna wtyczka takie czarne plastikowe!!!! maly niuans kolego moze byc tak ze po odkreceniu i wyczyszczeniu krokowca przepustnicy i calego dolotu bedzie potrzebna adaptacja silniczka krokowego!!! koszt to 80 zloty u mnie u bardzo dobrego elektryka oczywiscie kompem!!!!!!!!!!!!ale jak ci nie bedzie wyl na obrotach to nie bedzie konieczne bo na to nie ma regoly raz trzeba adoptowac raz nie!!!ja tak mialem 2 tyg. temu a i tak obroty delikatnie faluja pozdro z wągrowca!!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

@tomek
    - kolego tylko prosze nie mylić ECU 1.5.5, czyli 156 TS z ECU od selespeeda( chyba Me3.1 ).
    - w selespeedzie zawsze są problemy z adaptacją i regulacją ECU od skrzyni i zapłonu.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

MarcinTM
    Gość

Domyślnie

Uprzedził mnie :-/

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- bo należy pić kawę z rana !!!!

- oprócz tego ciekawe czy ktoś rozwiąże ten problem "falowania" bez zmiany oprogramowania.
    - bez chwalenia się, po zmianie na wersję oprogramowania MOD 0.66 alfa nie faluje, ma moc , czasami trochę za dużo na zimnym silniku.
    - szkoda tylko, że ktoś inny nie sprawdzi tych moich rewelacji.

MarcinTM
    Gość

Domyślnie

Chyba bez zmiany softu się nie da - ja mam 0.66 i jest ok, ale po resecie i po świeżej adaptacji czasem potrafi falować. Grunt to dobra adaptacja i tutaj w grę wchodzi przecież soft,a nie mechanika. Po złej adaptacji miałem falowanie - od 500rpm - 1300rpm przy dojeździe do skrzyżowania. Zrobiłem adaptację ponownie - na spokojnie itd. Wszystko już od 3tys. jest ok.

Bubu masz pewnie pod ręką ECM'a więc powiedz mi jaka jest różnica w 0.66 od poprzedniej wersji softu - prócz tego, że na zimnym nie bierze pod uwagę sondy.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

P.S.
    - ecm2001 nie potrafi porównać wersji 0.66 z poprzednią, może tylko porównywać MOD-y z jednej grupy ORI.
    - sa dwa mody MOD 0.66, pierwszy CSK=3791, oraz CSK=3792.
    - ten drugi wyglada że ma tylko zmienione speed limiter na 7.400 obr/min, pierwszy ma 7.200.
    - pierwszy 3791 nie ma zmian w sondzie lambda oraz w parametrach injection at close throttle, spark advanced at close throttler.
    - pozostałe parametry sa wszytkie zmienione.
    - pamietajmy tylko, że ECM2001 nie podaje wszystkich zmian, od tego jest WinOls 2000 nawet wersja beta.
    - ECM2001 podaje jeszcze dość dużą zmianę ale moja werjsa nie moze tego zdefiniować, zrzut poniżej.
    - jak widać na drugim zrzucie , sonda lambda w wersji 0.66 jest już zablokowana, czyli dla wykresu róznicowego nie będzie zmian.
    - jest to dla mnie dziwne, poniewaz po wgraniu pliku ORI dalej były problemy z mocą na zimnym silniku.!!!

--

--

--
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 09-08-2010 o 19:42

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Arrow

Panowie czyli raczej od nowa soft trzeba wgrać nowy>? a nie szukać winy w mechanicznych elementach? Po jutrze wybieram się z moją Bellą do Łodzi na Puszkina 78 podobno tam robią dobrze i się znają na rzeczy (selespeed), bo te falujące obroty to masakra , teraz w dodatku po zwalonym bezpieczniku ,pompka wysiadla i nie pompuje ,podejrzewam że się szczotki wytarły i jakieś zwarcie poszło i wywaliło na bezpieczniku 30A w skrzynce przy akumulatorze.( wymieniłem było trochę ok, na drugi dzień nic) Mam nadzieję że już profesjonalnie się nią zajmą. Jaki soft polecacie do tego komputera? Co mają mi tam wgrać żeby już nie było tych problemów z falowaniem ,Bubu zdaje się na twoje sugestie.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- na te pytanie to ci nie odpowiem, ponieważ nasze dywagacje raczej dotyczą wersji 156 TS a nie selespeeda.
    - na sieci nie ma żadnych wersji oprogramowania do selespeeda, bierz jaki będą mieli aby tylko nowszy od twego.