Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 65

Temat: Które lepsze wahacze: FAST czy QAP??

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Wymiana parami, szczególnie jeśli zmieniasz na wahacz innej firmy.

rolex83
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał KornelPL Zobacz post
    Dokladnie, jesli czesc ma okreslona czasowo gwarancje to mozna sobie pozwolic na taki zakup, zwlaszcza jesli ktos sam cos umie przy aucie podlubac i odpadna mu koszty montazu/demontazu.
    Jak sam zamontujesz to nie masz gwarancji. Chyba że załatwisz lewy kwit bądź pracujesz lub jesteś właścicielem warsztatu.

grzlab
    Gość

Domyślnie

Co do wahaczy, które chce kopić to są od znajomego który kupił je do swojej AR156, lecz niestety ją rozbił... Nie wiem dlaczego kupił 2 komplety (pewnie na wszelki wypadek), ale chce się tego teraz pozbyć. Wymieniać będę sam, więc komplet będzie mnie kosztował z wmontowaniem około tyle co cała góra wahaczy TRW i o gwarancji nie ma mowy. Jakoś przekonuje się do QAP (dolne mają dobrą opinie, góra się zobaczy). Może będę szczęśliwcem i wytrzymają długo Drogi u mnie nie są, aż tak tragiczne, a gdy jadę w dalszą trasę (na studia) połowa drogi to A4 Dlatego jestem dobrej myśli.

P.S.
    Jeśli mogę spytać Był może temat o wymianie całego kompletu wahaczy? Nie miałem jeszcze czasu dokładnie poszukać (w dziale "zrób to sam" nie zauważyłem takiego), więc jak ma ktoś pod ręką to prosiłbym posłać linka

Slawek3216
    Gość

Domyślnie

Ja mam od 5 miesięcy dwa górne QAP i nic złego się nie dzieje ,nic nie stuka i nie piszczy , sam je wymieniałem .

Irokez
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał KornelPL Zobacz post
    3) ile tys km moze wytrzymac tylny zawias w 156 - chodzi mi tu glownie o wahacze poprzeczne i wzdluzne jezdzac po nieco lepszej niz srednia jakosci nawierzchni ?
    Moje miało 150 tyś km i oryginalne wszystkie elementy zawieszenia.
    Te lepsze drogi sa w Niemczech.
    Wałbrzyskie drogi, chyba jedne z najgorszych w kraju, rozwaliły doszczętnie wszystkie elementy zawieszenia łacznie ze sprężynami w 2 miesiące.
    Aktualnie mam 190tyś, większość po Wałbrzyskich pseudo-drogach. Zawieszenie wymieniałem 4 razy z przodu kompletne, tył ten jeden raz po przyjeździe.
    Przód najdłużej wytrzymał TRW/OCAP, FAST - nazwa zobowiązuje - 2 tysiące i góra się rozleciała, teraz założyłem Vema. Zobaczymy.

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał Slawek3216 Zobacz post
    Ja mam od 5 miesięcy dwa górne QAP i nic złego się nie dzieje ,nic nie stuka i nie piszczy , sam je wymieniałem .
    5 miesięcy to stanowczo za mało. Ważna jest ilośc km, nowe wahacze, a przynajmniej te firmowe typu VEMA czy TRW powinny przejechać z 50 tyś km.

Irokez
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał zieloo007 Zobacz post
    5 miesięcy to stanowczo za mało. Ważna jest ilośc km, nowe wahacze, a przynajmniej te firmowe typu VEMA czy TRW powinny przejechać z 50 tyś km.
    ...i miejsce jeżdzenia.
    Nowe wahacze TRW (Ricambri) oraz OCAP (czemu droższe od TRW? bardzo dobre dolne wahacze) w Wałbrzychu wytrzymują 16 tyś km. Dłużej jeździć z waleniem w przegubach nie chciałem.

grzlab
    Gość

Domyślnie

Biorę QAP. Sam sprawdzę i ocenię Drogi w mojej okolicy nie najgorsze, więc myślę że uda się przejechać na tym komplecie z 15tyś KM. Jak nie to mówi się trudno i będę miał nauczkę
    Sławek3216 czy wymiana jest trudna?? Nie wiem na co mam się nastawić Czy potrzebne są jakieś specjalistyczne narzędzia??
    Ostatnio edytowane przez grzlab ; 14-08-2010 o 12:29

Użytkownik Świeżak Avatar thunderbird
    Mieszka w
    Okolice Zamościa / Tarnobrzeg
    Auto
    AR 159 Sedan 2,0JTDM 170PS Nero Carbonio

Domyślnie

Ja zrobilem sobie maly test wahaczy górnych. Założyłem na lewą stronę oryginał a na prawą FAST + poliuretan. Jak na razie po 30tyś km zaczął mi stukać sworzeń w oryginale. Natomiast FAST zamontowany z prawej strony, która jest bardziej narażona na jazdę po uszkodzonej nawierzchni wytrzymał już 26tyś km. Zobaczymy po ilu zacznie się tłuc. jak na razie wygląda na to, że sworzeń w FAST jest prawie tak dobry jak oryginał... Zważywszy na to, że stosunek cenowy, to jakieś 180/100 i że poliuretan mogę przełożyć do następnego wahacza, to wydaje mi się, że nie ma sensu przepłacać...

Pozdrawiam
    "...Alfa 159, the fact that you're breathing doesn't mean you're alive..."
    BMW G01 LCI M40i 360PS/AR Stelvio 2,0 Multiair 200PS (2019-...)/Lexus IS200t 245PS (2016-2019) / AR 159 Sedan 2,0JTDM 170PS @206PS/420Nm Nero Carbonio (2011-2016) / AR 156 Sedan 2,4JTD CF3 140PS Nero fuoco (2008-2011)

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał barteczko Zobacz post
    Ja zrobilem sobie maly test wahaczy górnych. Założyłem na lewą stronę oryginał a na prawą FAST + poliuretan. Jak na razie po 30tyś km zaczął mi stukać sworzeń w oryginale. Natomiast FAST zamontowany z prawej strony, która jest bardziej narażona na jazdę po uszkodzonej nawierzchni wytrzymał już 26tyś km. Zobaczymy po ilu zacznie się tłuc. jak na razie wygląda na to, że sworzeń w FAST jest prawie tak dobry jak oryginał... Zważywszy na to, że stosunek cenowy, to jakieś 180/100 i że poliuretan mogę przełożyć do następnego wahacza, to wydaje mi się, że nie ma sensu przepłacać...

Pozdrawiam
    pod warunkiem, że sam bawisz się w demontaż i masz na to czas, wtedy można kombinować