Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Ucieka płyn chodzący ale temperatura poniżej 90 st. C

Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM

Domyślnie

Moja bella sie grzala ,im szybciej jechalem tym bardziej. Wymienilem chlodnice i po problemie, tez mi ubywalo troche plynu...

thing
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał peenbe Zobacz post
    Moja bella sie grzala ,im szybciej jechalem tym bardziej. Wymienilem chlodnice i po problemie, tez mi ubywalo troche plynu...
    też zauważyłem objawy uciekającego płynu, prawdopodobnie z chłodnicy bo widać "ubytki" ;/

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Cytat Napisał thing Zobacz post
    też zauważyłem objawy uciekającego płynu, prawdopodobnie z chłodnicy bo widać "ubytki" ;/
    Można powiedzieć, że i moja chłodnica nie jest w najlepszym stanie ale najgorsze, że nie widać wycieku bo jednak jakaś plama na żeberkach powinna zostac. Co prawda u mnie temperatura nie dochodzi do 90 st C ale to zapewne wina termostatu bo jak by się grzał to na 99,9% byłaby to chlodnica.
    Przy ilości płynu którą dolałem - ok 3 l to napewno bym zauważył zmiany w oleju lub dymienie a tego nie ma - ufff
    Z nagrzewnicy nic nie czuć i pompe wody też wykluczam bo miesiąc temu zmienialem rorząd. W ASO nigdzie więcej nie stwierdzili wycieków - więc chyba trzeba zamówić chłodnice.
    Ostatnio edytowane przez SEBEK ; 17-08-2010 o 15:22

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    WPI / GDA
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v

Domyślnie

Kurcze, mam ten sam problem od paru tygodni. Płynu dość szybko ubywa (z poziomu "max" do "min" po około tygodniu, kilkaset km), ale nie widać żeby samochód grzał się nadmiernie, nie zlokalizowalem też zadnych wycieków w okolicach chłodnicy i wężyków. Co za lipa

Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM

Domyślnie

Ja kupilem chlodnice chyba od tego uzytkownika na allegro zawik1974, zapytaj. Polecali go alfaholicy ,teraz chyba nie ma nic wystawionego ,ale skontaktuj sie z nim to sie dowiesz.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

U mnie ubywało płynu z max do min i się nie przegrzewał, bo nakładały się dwa problemy. Dopóki nie nastały mrozy – dochodziło do 90st. Jak spadła temp. otoczenia nie dochodził do 90st.

Najpierw wyciek zlokalizowano w kolektorze wodnym – plastikowym z przyczyn wiadomych (słaby punkt), przewody były ok. Potem nadal ubywało i jak to pierwsze zostało wymienione, to okazało się, że chłodnica puszcza nieznacznie. Przed wymianą kolektora nie było widać "pocenia" na chłodnicy. Wymiana obu – płyn stoi na max od pół roku.

Druga nakładająca się przyczyna – otwarty termostat – wymiana załatwiła sprawę.

Pzdr
    Majka

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Dokładnie potwierdzam to co kolega napisał wyżej. Już teraz wiem na 100% że to chłodnica bo leje się jak z hydrantu - niestety okazalo się to 200 km za miejscem zamieszkania i niestety lawetka bo nie szlo jechać. Silnik się zagrzał do 130 C, komunikat na kompie to ja szybciutko na luz + ogrzewanie na maxa i temperatura momentalnie spadła zajechałem na podwurko do znajomego a tam w zbiorniczku płynu chłodzącego susza jak na pustyni dolałem 5 litrów wody a ona po minucie na ziemi. A w pier... ASO FIATA 3 dni wcześniej nie widzieli żadnego wycieku. "trzeba narazie jeździć i obserwować" to sobie pojeździłem...
    Druga sprawa to na bank termostat - wymiana powinna rozwiązać problem.

Czy te 3 km jakie przejechalem można powiedzieć przegrzanym samochodem nie zakatują silnika???