Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: / [147] Opinia o tanich osłonach pod silnik. (moja własna)

ViP Rowerzysta Avatar tom993
    Auto
    155 V6

Domyślnie / [147] Opinia o tanich osłonach pod silnik. (moja własna)

A więc po kolei. Jak wiadomo z oryginalnej osłonny zostało u mnie coś w okolicy przedniego zderzaka. Nie zastanawiając się wiele przed zeszłoroczną zimą zainwestowałem po taniości w osłonę z allegro - koszt coś koło 80 pln, osłona pełna bez otworu na wydech (pierwszy błąd zasadniczy), wykonaną na pierwszy rzut oka całkiem solidnie. Przy montażu zostałem zaskoczony tym, że ... pasowała bez zarzutu. Wszystkie mocowania ok. Efekty całkiem fajne: silnik szybciej łapał temperaturę, był minimalnie cichszy. Bańka mydlana po wydaniu taaaaakiej kasy pękła jakiś jeden dzień później. Smród topionego plastiku... Monotwanie osłony bez dziury do benzyny to masakra dla nosa... Wieć dziurę o prawidłowych wymiarach dociąłem... I tak sobie jeździłem a osłonka zaczęła się elegancko odkształcać właśnie w okolicy wycięcia... (materiał to wyjątkowo trwałe tworzywo PCV-ABS - cytat z aukcji). Następnie w zwiąku z jej stopniowym obniżaniem się zacząłem tracić jej tylne fragmenty W chwili obecnej mam znowu osłonę w okolicy przedniego zderzaka, tył nie ma się o co zaczepić nie licząc nadkoli, a w środku po samochodem mam prześwit jakieś 6-7cm. Z jednej strony do bani bo trę o wszystko, łącznie z szykanami na osiedlach, z drugiej strony teraz elegancko przed nimi zwalniam żeby się ludzie nie oglądali i nie komentowali że coś się w alfie posypało... I słyszę każdą nierówność
    A więc meritum z mojego doświadczenia - po pierwsze do benzyny tylko osłona z otworem - pełna wytopi się w jakiś tydzień- miesiąc - zależy kto ile jeździ. Punkt 2 - nie ma co oszczędzać - ja teraz szukam oryginalnej osłony w normalnej cenie, aso odpada
    AR 156 1.8 TS LPG -> AR 159 Sportwagon 1.9 JTDm Ti -> BMW 520xD

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Ja kupiłem osłonę też za 80zł jakiś zamiennik. Wcześniej miałem oryginalną, ale ją skasowałem. Ta aktualna spasowana jest elegancko, mam otwory i wlot, trzyma się super, nie odkształca. Cały czas jej stan jest jak za czasów kiedy ją montowałem, a jeżdzę z nią już pół roku. Może kolego źle trafiłeś....

Auto
    155 V6

Domyślnie

Bardzo możliwe że to był niefart... Otwory kraciaste były 4 - dwa po bokach, i dwa w tylnej części + ten na wydech który dorobiłem sam. Fakt że pewno osłabiłem konstrukcje i osłona była "słaba" w miejscu wycięcia. Pewnie jakiś wzmocniony rant w okolicy wycięcia wydechu by coś zmienił ale skoro materiał i tak się powoli topił... Byłoby to bez znaczenia.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar eMka
    Mieszka w
    zza kierownicy
    Auto
    156 '02 1,8 TS plus 159 '06 3,2 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał tom993 Zobacz post
    Monotwanie osłony bez dziury do benzyny to masakra dla nosa...
    A więc meritum z mojego doświadczenia - po pierwsze do benzyny tylko osłona z otworem - pełna wytopi się w jakiś tydzień- miesiąc - zależy kto ile jeździ
    sorry, ale wystarczy umieć czytać, aby kupić właściwą, bo już nawet w tytułach aukcji podają, że osłona z wycięciem jest do benzyny, a pełna dla diesla...
    Poza tym, jeśli ktoś nie ma pewności, to wystarczy zapytać. Kupiłeś do diesla, to musiałeś sobię dziurę wyciąć sam, proste

Mamy taką osłonę "zamienną" w 156 juz ponad rok i nadal sprawuje się tak, jak powinna.

ja i ona - "iniemamocne"

Auto
    155 V6

Domyślnie

Cytat Napisał eMka Zobacz post
    sorry, ale wystarczy umieć czytać, aby kupić właściwą
    Kolego teraz wchodząc na allegro widzę bardzo solidny podział na dziurwe benzyny i pełne diesle. Nie wiem czy trafiłem wtedy na obniżoną podaż tego plastiku na allegro czy nie ale po tym co zostało ze starej nie dało się wywnioskować czy pełna czy dziurawa (a że była dziurwa dowiedziałem się 3 dni potem )

Mieszka w
    zza kierownicy
    Auto

Domyślnie

Kolego teraz wchodząc na allegro widzę bardzo solidny podział na dziurwe benzyny i pełne diesle. Nie wiem czy trafiłem wtedy na obniżoną podaż tego plastiku na allegro czy nie ale po tym co zostało ze starej nie dało się wywnioskować czy pełna czy dziurawa (a że była dziurwa dowiedziałem się 3 dni potem )
    pisałam już, że nie umiesz czytać?
    Jestem kobietą I nick to akurat sugeruje...

ja i ona - "iniemamocne"

Auto
    155 V6

Domyślnie

Sugeruje?? Hmm no dobra Serdeczne I`m sorry dla koleżanki nie spojrzałem na nick

Mieszka w
    zza kierownicy
    Auto

Domyślnie

Sugeruje?? Hmm no dobra Serdeczne I`m sorry dla koleżanki nie spojrzałem na nick
    haha, wybaczone

ja i ona - "iniemamocne"

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał eMka Zobacz post
    sorry, ale wystarczy umieć czytać, aby kupić właściwą, bo już nawet w tytułach aukcji podają, że osłona z wycięciem jest do benzyny, a pełna dla diesla...
    Poza tym, jeśli ktoś nie ma pewności, to wystarczy zapytać. Kupiłeś do diesla, to musiałeś sobię dziurę wyciąć sam, proste

Mamy taką osłonę "zamienną" w 156 juz ponad rok i nadal sprawuje się tak, jak powinna.
    ja kupiłem do diesla z wycięciem, nawet w aukcji było napusane, że do diesla, więc na pewno się nie pomyliłem - taką tyle że o wiele tańszą http://allegro.pl/item1172531610_osl...jtd_97_03.html

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 156, 1.9 MJet, 2005

Domyślnie

Rozwiązaniem jest zakup metalowej osłony. Oprócz tego, że chroni miskę olejową to dodatkowo nie odkształca się i jest znacznie trwalsza.

Kolega forumowy Twardy takiż towar rozprowadza.