Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Temat: Auto pływa jak pada deszcz

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

W tym temacie w ogóle za dużo przesady. Zimówka to też opona. Nieraz lepsza niż bieżnikowana letnia. Nieraz lepsza niż niejedna letnia. Przecież w zimie też się jeździ po suchej drodze, mokrej, zaśnieżonej. Kolega musi doczekać zimy żebyście stwierdzili, że pływanie na mokrym NIE JEST skutkiem jazdy na zimówkach?

Tymczasem niecierpliwie czekam na wyniki sprawdzenia luzów i geometrii zawieszenia, pzdr i więcej pomyślunku wszystkim grzejącym się, trochę więcej samokrytyki i dystansu do spraw, w których nie macie własnych doświadczeń.

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Ja stawiam na opony. Opony zimowe nie nadają się na deszcz. Nawet w zimie na mokrym nie sa najlepsze. Do tego nie napisano jakiej firmy są te opony i ile maja lat.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Cytat Napisał żuwik Zobacz post
    pzdr i więcej pomyślunku wszystkim grzejącym się, trochę więcej samokrytyki i dystansu do spraw, w których nie macie własnych doświadczeń.
    Żuwik w każdym temacie trafiasz na mnie i znów wydaje mi się ze miedzy innymi pijesz do mnie ale luz w końcu Włoskimi autami jeździmy to i gorąca Włoska krew tu tętni

Też bardzo czekam za wynikami i pewnie to będzie zbieżność albo wywalone tuleje wahaczy ale... zdania co do opon zimowych w lecie nie zmienię

Pozdrówki
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

Ale bez urazy Po prostu drugi rok walę na zimówkach w lecie (no, waliłem, teraz mam AR) i nie przekonasz mnie że to niesie za sobą skrajne niebezpieczeństwo i że nie da się prosto jechać na deszczu Ty tego zapewne nie robiłeś - zgadłem?

PS. Ale w temacie o wyborze między TS, V6 i JTD nie jesteśmy tak rozbieżni

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Jeździłem kiedyś w mojej pierwszej AR 33 na zimówkach w lecie bo kasy nie miałem na opony i na każdym łuku piszczały, jak na rondo wjeżdżałem to za każdym razem miałem śmierć w oczach i czułem że tracę to auto spod kontroli...i się zraziłem powiedziałem ze juz nigdy więcej, oponki to jedyna część łącząca auto z drogą

No skrajnego niebezpieczeństwa nie ma...ale przyznasz ze auto bywa nieprzewidywalne wtedy...

Pozdrówki
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Użytkownik Alfa i Omega Avatar eMka
    Mieszka w
    zza kierownicy
    Auto
    156 '02 1,8 TS plus 159 '06 3,2 Q4

Domyślnie

Za jazdą na zimówkach w lecie, to powiedzmy, że przemawia do mnie wyłącznie jeden argument, ale też nie tak do końca , czyli brak kasy. Jednak... o ile jeden sezon ok, to drugi już tak jakoś nie bardzo , ale podejrzewam, że w przypadku kolejnego sezonu, to już zaczyna przemawiać inny argument, czyli "zajeżdżanie starych opon"

Ja na zimówkach w lecie nie jeżdżę. Miałam kiedyś okazję jeżdzić na służbowych jeszcze w maju przy ok 25stC i dziękuję. Nie chce wiedzieć, jak zachowywały się opony przy 40st upałach, bo przy 25, miałam wrażenie, że przy ruszaniu mam lepik zamiast gum, a przy hamowaniu nartostradę
    Ostatnio edytowane przez eMka ; 19-08-2010 o 15:50

ja i ona - "iniemamocne"

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

W tym temacie w ogóle za dużo przesady. Zimówka to też opona. Nieraz lepsza niż bieżnikowana letnia. Nieraz lepsza niż niejedna letnia. Przecież w zimie też się jeździ po suchej drodze, mokrej, zaśnieżonej. Kolega musi doczekać zimy żebyście stwierdzili, że pływanie na mokrym NIE JEST skutkiem jazdy na zimówkach?

Na tych studiach o kierunku motoryzacyjnym nie uczyli, że w zimie raczej nie występują temperatury rzędu 25-35 stopni w których mieszanka krzemu i innych składników zachowuje się całkiem inaczej niż przy np 2 stopniach...?

Tymczasem niecierpliwie czekam na wyniki sprawdzenia luzów i geometrii zawieszenia, pzdr i więcej pomyślunku wszystkim grzejącym się, trochę więcej samokrytyki i dystansu do spraw, w których nie macie własnych doświadczeń.
    Zastanawiam się czy Ty czasem nie żartujesz z tym doświadczeniem? Jak zrobisz tyle kilometrów co ja przez 14 lat posiadania prawa jazdy ( w tym około 300 tyś alfami...) to będziesz mógł prowadzić jakąś polemikę w tym temacie.

Na razie daj Sobie na luz bo w tym temacie to Ci nie potrafią utrzymać dystansu i samokrytyki, którzy na własne życzenie i z premedytacją narażają siebie i innych jeżdżąc latem na oponach zimowych.

Skoro argumenty jasne, jak słońce nie pomagają Wam dostrzec przewagi używania opon letnich w lecie to podam tylko przykład, że niektórzy ubezpieczyciele w EU potrącają wypłatę odszkodowania z AC, jeśli pojazd miał ogumienie o zbyt niskim bieżniku lub opony nie mające zastosowania o danej porze roku. Podałem celowo przykład Unii a nie Polski bo u nas jeszcze nie ma w umowach AC paragrafów dotyczących opon zimowych i letnich.

---------- Post dodany o godzinie 17:59 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:57 ----------

[QUOTE=-BamBosZek-;373397]Belfer nie wiem dlaczego ale twoje posty strasznie mnie grzeja... koniec tematu.

Jak dotąd nie zgadzaliśmy się tylko w dwóch tematach dotyczących oszczędzania kosztem komfortu lub bezpieczeństwa, więc nie wiem czy to aż tak źle?

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

Wiecie, przy jeździe opona tak się nagrzewa, że w sumie temperatura zewnętrzna nie ma tak wielkiego znaczenia...

Jeździłem do zakupu alfy na zimówkach, nie piszczę, nie bujam, nie wypadam z drogi. I nie mam pojęcia o czym piszecie... Jak ktoś nie wierzy zapraszam - mam jeszcze r21.

BELFER CZYTAJ I ROZUM!!! już? gotowy?

Cytay kiedy napisałem że zimowa w lecie zachowuje się równie fantastycznie co letnia. Poproszę o cytat i dziękuję, bo wiem że się na niego nie doczekam. I nie wklej tu tego z mojego poprzedniego posta broń boże, no chyba że twierdzisz iż dębica passio jest oponą stabilniejszą i lepiej trzymającą niż dunlop wintersport 3d.

Nie wmawiam NIKOMU (Tobie też, a tak btw dużą literą "tobie" i "ci" pisze się zwracając się do kogoś, a nie "Ci państwo", kapisz? ) że zimówka jest super w lecie. Twierdzę tylko (nadal), że chrzanicie bzdury jakoby jazda zimówką w lecie była balansowaniem na krawędzi życia i śmierci i stwarzaniem zagrożenia na drodze. Popadacie w ostrą paranoję. I nie targuj się na przebiegi, bo znam wiele osób które klepią kilometrów jak zwariowani a i tak nic nie wiedzą o samochodach.

Wyobraź sobie, że na uczelni uczyli mnie całej kinematyki opony, zawieszenia i pojazdu jako całość, a nie tylko wpływu temperatury na mieszankę. A Ty może dalej twierdzisz, że ABS wydłuża drogę hamowania?

PS. Widzę że strasznie daremne auto kupiłem... Zaczynam żałować... Moje stare poczciwe francuskie Renault 21 z 1991 na zimówkach zachowuje się w 100% przewidywalnie...
    Ostatnio edytowane przez żuwik ; 19-08-2010 o 17:12

grzes1226
    Gość

Domyślnie

powpli zaczynam załowac ze załozyłem ten temat prosiłem osoby z podobnymi doswiadczeniami o rade a tu nikt prawie na temat nie pisze mam zimówki continental z bierznikiem 7mm ucieka mi auto na prostej drodze jak zacznie padac deszcz przy 60km/h jak jest sucho to przy 180 jest spoko nic sie niedzieje fakt opony piszcza ale w czasie deszczu jest jakieś 15 stopni a rano jeszcze mniej w zime czasem tyle jest i co to ma znaczyc ze w zimie mozna jezdzic tylko 60km to napewno nie opony!!! jestem umówiny na sobote w warsztaci i powiedziano mi tam ze to na 99% zbierzność. jezdziłem innym autem na zimówkach i nic podobnego sie niedziało!!! a opon niemam bo niema kasy a niekupie łysych uzywek za 500zł jak juz mam zakładac to sezon sie przemeczyc i załozyc mojej belli super kapce na lato

Użytkownik Alfa i Omega Avatar eMka
    Mieszka w
    zza kierownicy
    Auto
    156 '02 1,8 TS plus 159 '06 3,2 Q4

Domyślnie

Jeździłem do zakupu alfy na zimówkach, nie piszczę, nie bujam, nie wypadam z drogi
    nie wypadam z drogi, nie bujam, piszczę przy ruszaniu i na zakrętach, ślizgam się przy hamowaniu . Ale to zapewne dlatego, że jestem tzw. "baba" Poza tym uważam, że zimówkom daleko do efektów jazdy na trolejach ale zdecydowanie wolę letnie

Wiecie, przy jeździe opona tak się nagrzewa, że w sumie temperatura zewnętrzna nie ma tak wielkiego znaczenia...
    ale temperatura nawierzchni, to chyba już ma? Temperatura bliska zero w zimie, a +70stC w upał, to jednak znaczna różnica, a ze względu na stałą styczność nawierzchni z oponą temperatura tej pierwszej neutralna jednak nie jest.
    To naprawdę nadal nie ma znaczenia praktycznego? Serio pytam, bo ja nie znam się na tym zawodowo, a chciałabym jednak wiedzieć.

ja i ona - "iniemamocne"