witam wszystkich mam pytanko czy w siniku 1,9 JTD 115 KM reguluje się luzy zaworowe czy są one regulowane hydraulicznie???
witam wszystkich mam pytanko czy w siniku 1,9 JTD 115 KM reguluje się luzy zaworowe czy są one regulowane hydraulicznie???
pewnie 8 zaworowy silnik, a wiec recznie płytkami, poszukaj na forum były podane wielkosci luzów.
Podłącze się do tematu - jak często sprawdzać luzy zaworowe ? Generalnie kupiłem Alfe i nie mam pojęcia czy ktoś kiedykolwiek do tego zaglądał obecni przejechane ponad 150k
156 Sportwagon 2003 1,9 JTD 8V 115 km - zostałem ALFAHOLIKIEM
Zobacz tutaj:
http://www.forum.alfaholicy.org/147/..._9_jtd_8v.html
Co do częstości regulacji luzów zaworowych słyszałem dwie opcje, co 70 tys km i co 40 tys km. Myślę, ze kontrola co 60 tys będzie dobrym rozwiązaniem.
Ja mam pytanie: jaki dźwięk wydają uderzające zawory ??? Spróbujcie porównać do czegoś dla kogoś kto nigdy nie słyszał uderzających zaworów albo nie wie że to zawory. U mnie na zimnym silniku przy dodawaniu gazu słyszę wyraźniejszy klekot ale że jest to mój pierwszy diesel nie wiem czy tak powinno być, czy to zawory czy co.
Pozdrawiam
a jaki jest koszt i pewnie bedzie trzeba uszczelkę klawiatury wymienic(ja mialem ja wymieniana 40 tys temu)