Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 80

Temat: Alfa Romeo 145 JTD vs LPG ?

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Ja nie uważam żeby diesel był taki bezawaryjny. Pamiętajmy że są diabelnie czułe na jakość paliwa a z tym u nas najgorzej. A jak zalejesz kiepski gaz to co najwyżej mniej przejedziesz ale nic się nie stanie. Poza tym fakt że auto z LPG ma "podwójne" koszta przeglądu i kilka dodatkowych gratów do LPG ale jak przyjdzie wymiana układu (lub elementów) paliwowego w dieslu to można pójść z torbami. W Twoim wypadku jeżeli chodzi o właściwości jezdne to faktycznie JTD wypada lepiej bo porównujemy do najmniejszego benzyniaka. Ale za to w tym wypadku LPG będzie o wiele tańsze w tankowaniu.
    Jak ma jeździć nim kobieta to może jej spytaj czego oczekuje. Moja jeździ na LPG i jak spróbowała kilku diesli to od razu je skreśliła. Jakby jej nie przekonywać to nie chce.

Hanys Romeo Avatar Adam$72
    Mieszka w
    SI
    Auto
    sztrucel 156 2.4TDI , FZS 600

Domyślnie

W tym modelu jeszcze masz do wyboru starszego turbodiesla bez CR (90KM),przykładowe ogłoszenie:http://otomoto.pl/alfa-romeo-145-2-0...C13894313.html

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Adam$72 Zobacz post
    W tym modelu jeszcze masz do wyboru starszego turbodiesla bez CR (90KM),przykładowe ogłoszenie:http://otomoto.pl/alfa-romeo-145-2-0...C13894313.html
    Ale Bobryt szuka od rocznika 99 a wtedy były przeważnie JTD. Model z ogłoszenia to duża rzadkość. Poza tym te bez CR na zwykłej turbinie niby są prostsze ale kulturą pracy to raczej nie zachwycają.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 22-08-2010 o 19:42

Rentgen
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bobryt Zobacz post
    mój ojciec na takiego i ostatnio wyłożył 3,5k w wymianę wtrysków i regeneracje pompy paliwa
    ...to są właśnie słabe strony diesla ...a to wtryski, a to pompa, a to turbina.... itd... Ja osobiście użytkuję już 4 auto z LPG - 2 z nich to AR (146 Ti, 166 2,5V6) i jestem mega zadowolony ...szczególnie przy dystrybutorze
    Podstawa to porządna instalacja podtlenku.... i zostaje tylko cieszyć się jazdą ....

P.s
    Obecnie Nissanem Maximą 3.0 V6 200kM sto kilometrów po mieście robię za ok 28zł.... ciekawe czy któryś diesel o podobnych parametrach mocy popisze się tym samym

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

tylko jak wyglada silnik który przejedzie na gazie 100tkm, a nie 10tkm tego już nikt nie napisze.... No chyba, że kolega szuka auta na rok i nie martwi sie na później

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    tylko jak wyglada silnik który przejedzie na gazie 100tkm, a nie 10tkm tego już nikt nie napisze....
    ja napiszę :
    wygląda tak jak wyglądał przed instalacją z tą różnicą że widać przy nim elementy instalacji
    jestem przeciwnikiem gazu - taniego , zakładanego byle jak , byle najtaniej
    ale dobry gaz nie jest zły wg mnie
    po prostu nie warto oszczędzać przy zakładaniu i serwisowaniu ( oszczędzamy jeżdżąc )
    i tyle z mojej strony
    a przeciwnicy i tak napiszą swoje

co do słabych stron diesla - nie znam bo nie miałem więc się nie wypowiadam ( a nie jak niektórzy antylpg - " nigdy nie miałem i nigdy nie założę ale wiem że jest zły ")

Rentgen
    Gość

Domyślnie

w 100% zgadzam się z tym co napisał Bociek
    Porządna instalacja to podstawa !!!
    Jeżeli ktoś zakłada badziewie u pana Heńka w stodole to później narzeka i jest anty LPG.... i tu posty, że gaz to tylko do kuchenki gazowej
    Ja mam założoną instalację sekwencyjną "Prince'a" i są z tego tylko + ...a silnik wygląda i sprawuje się tak samo jak przed montażem LPG.... dowodem na to mogą być np. wykresy z hamowni

Pozdrawiam
    -Rentgen-

Hanys Romeo Avatar Adam$72
    Mieszka w
    SI
    Auto
    sztrucel 156 2.4TDI , FZS 600

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Ale Bobryt szuka od rocznika 99 a wtedy były przeważnie JTD. Model z ogłoszenia to duża rzadkość.
    Ale jednak jest.

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    kulturą pracy to raczej nie zachwycają.
    Bobryt nie wspominał o wymaganiach co do kultury pracy.Ma jeździć tanio i nie psuć sie.

Cytat Napisał Rentgen Zobacz post
    silnik wygląda i sprawuje się tak samo jak przed montażem LPG
    Nie,no wygląda inaczej.Widać elementy instalacji
    Ostatnio edytowane przez Adam$72 ; 22-08-2010 o 22:18

Rentgen
    Gość

Domyślnie

Nie,no wygląda inaczej.Widać elementy instalacji
    Fakt

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Z tą alfą jest jakiś mały szwindel. Wedle wszelakich katalogów nie ma już silnika TD w roku 99 (katalogi MY99). Podejrzewam, że sprzedawca podaje do ogłoszenia datę pierwszej rejestracji i stąd taki rocznik.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia