Strona 26 z 44 PierwszyPierwszy ... 161718192021222324252627282930313233343536 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 431

Temat: Alfy z silnikami benzynowymi gatunkiem na wymarciu?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Winiar00
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 SW

Domyślnie

A ja mam benzynke w lpg i jestem zadowolony czy jest to lepsze od ON nie wiem, może i nie, nie interesuje mnie to... Czy jeżdżę kuchenką? nie! Jestem zadowolony z klekotka też byłbym zadowolony... Bo to alfa!

BartekMan
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Kolin Zobacz post
    Diesel zawsze będzie gnojony za wszystko przez użytkowników PB. A tylko dlatego że zaczął dorównywać nowoczesnym jednostką benzynowy. Przyspiesza tak samo, elastyczność ma lepszą, spala mniej.
    .
    Nie dorównuje, w żadnym stopniu. A na zachodzie jest droższy, bo ma większy negatywny wpływ na środowisko. Owszem, istnieją filtry cząstek stałych ale to one własnie powodują, ze koszty utrzymania diesla są większe. no nie ma cudów, pewnych rzeczy nie przeskoczycie. No i ten klekot, sorry.

ViP Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    AR 156 1.8 TS 1999 MB 124 3.0 24V

Domyślnie

Cytat Napisał Kolin Zobacz post
    Sam napisałeś umiejętności kierowcy, więc czasami czekam a czasami nie. Ale zapytałeś dlaczego kupiłem dieselka. Po pierwsze z czystej ciekawości wcześniej cały czas użytkowałem benzynowe silniki, postanowiłem kupić Diesla, chciałem się sam przekonać jaki on jest w mieście, trasa tak na dłuższą metę. Nie narzekam ani na brak osiągów czy też awaryjność. Brakuję mi czasami deptania pod czerwone pole jak to miało miejsce w benzynie i tego dźwięku. Pewnie gdybym znowu śmigał PB brakowało by mi elastyczność diesla na trasie. To tak w kółko. Polubiłem diesla fajnie się tym jeździ ale nie skreślam bezynowego silnika bo planuje zakup auta z takim motorem. Praktycznie jak kupiłem ON to znacznie więcej jeżdżę w cztery miesiące po kupnie zrobiłem prawie 10 tys km przy czym benzyną tyle robiłem w rok.
    jakbym miał diesla pewnie też bym więcej jeździł ja chciałem V6 ale akurat nie było nic ciekawego jak kupowałem - druga rzecz, przyznaje trochę bałem się kosztów. teraz jestem uzależniony od "deptania pod czerwone pole (...) i tego dźwięku" i powoli rozglądam się za 3 litrową GTV którą mógłbym sobie poprawiać samopoczucie w ponure weekendy. szkoda tylko że w nowych autach nie ma już takich benzyn jak na przełomie wieków..teraz kupując świeże auto pewnie sam wziąłbym diesla. a tu taka mała refleksja:

http://www.youtube.com/watch?v=GqRePAIWtjc
    Moja eks:
    Alfa Romeo 156 1,8 TS CF2 1999

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Cytat Napisał BartekMan Zobacz post
    Nie dorównuje, w żadnym stopniu. A na zachodzie jest droższy, bo ma większy negatywny wpływ na środowisko. Owszem, istnieją filtry cząstek stałych ale to one własnie powodują, ze koszty utrzymania diesla są większe. no nie ma cudów, pewnych rzeczy nie przeskoczycie. No i ten klekot, sorry.
    Sadza to węgiel ludzie! Nie jest szkodliwy dla środowiska, po prostu jak każdy pył (nawet piasek) jest szkodliwy dla dróg oddechowych gdy lata byle gdzie z wiatrem! Dlatego rury wydechowe diesli kierowane są w dół, żeby sadza osiadła na asfalcie a nie fruwała za autem.

Emisja substancji toksycznych to NOx i CO! CO2 Nie jest ani toksyczne ani szkodliwe, ale nie pooddychamy nim za dużo. CO2 zależy w prostej linii od spalania samochodu, a skoro benzyna więcej pali.... Diesel emituje więcej NOx i z tym się zgodzę, tak jak z innymi obiektywnymi i PRAWDZIWYMI argumentami... Trzeba wiedzieć o czym się pisze.
    Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    0,4 * 90 = 36, nie bądźmy aptekarzami
    LOL.... Nawet na tej stronie z linka pisze (pod dużym znakiem z nachyleniem 40%) że jest to 21,8 stopnia, bo to troszkę inaczej się liczy niż to co napisałeś........ Po raz kolejny, trzeba wiedzieć o czym się pisze. Dobrze, że nie jesteś aptekarzem

EDIT sory za riplej radosuaf, przegapiłem jedną stronę a widzę, że już wiesz jak się to liczy
    Ostatnio edytowane przez żuwik ; 24-09-2010 o 13:01

Użytkownik Znawca Avatar Wujek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS

Domyślnie

BartekMan, nie denerwuj mnie i nie przyszywaj mi czegoś w cytatach, co powiedział ktoś inny (Dzisiaj 11:17). To nie są moje słowa, a jak już kogoś cytujesz to rób to z należytą uwagą.
    Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
    Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
    Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
    Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
    Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest

Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 SW

Domyślnie

Ludzie.... Dajcie spokój z tymi osiągami! Diesle są słabsze i tego nic nie zmieni (1,9 mjet to 140km fabrycznie 1,4 16V turbo to 180km 500 abarth ferrari fabrycznie ale to nic bo fiat osiągnął z tego silnika 225km ale to już było szaleństwo ale te 180 naprawdę ma buta albo dla odmiany silnik twinair 0,9 bicilinrico osiąga 105km i spalanie rzędu 4l na 100km i ma naprawde duży moment obrotowy) ale to nie znaczy że silniki na ON są do niczego i że są gorsze!
    Ostatnio edytowane przez Winiar00 ; 24-09-2010 o 13:23

BartekMan
    Gość

Domyślnie

Rozluźnij się Wujek, pomyłka przy wycinaniu cytatu. Przecież jesteśmy w tej samej benzynowej drużynie
    Powiem jedno ale dosadnie: gdyby nie nieco tańsza cena ropy i mniejsze spalanie na sto km, NIKT by nie kupował diesla. Taka prawda i nie ma sensu mydlić tu oczu jakimiś wymyślanymi plusami i zaletami.
    Amen.

Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 SW

Domyślnie

Powiem jedno ale dosadnie: gdyby nie nieco tańsza cena ropy i mniejsze spalanie na sto km, NIKT by nie kupował diesla. Taka prawda i nie ma sensu mydlić tu oczu jakimiś wymyślanymi plusami i zaletami.
    Amen.

No powoli spalanie diesli jest już w zasięgu benzynek fiat opracował silniki twinair które maja zawory ssące sterowane elektronicznie, mogą się np. otworzyć dwa razy na cykl i precyzyjnie dawkować mieszankę paliwowo-powietrzna co znacznie zmniejsza zużycie przy maksymalnej mocy!

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ducrider
    Mieszka w
    Brema
    Auto
    159 1.9 16V ;156 2.4 20V sold,159 Tbi,GT QV 170 HP

Domyślnie

gdyby nie nieco tańsza cena ropy i mniejsze spalanie na sto km, NIKT by nie kupował diesla.
    masz chyba na myśli PB

---------- Post dodany o godzinie 15:34 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:32 ----------

Cytat Napisał Winiar00 Zobacz post
    No powoli spalanie diesli jest już w zasięgu benzynek
    może odwrotnie

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Uff będzie długie...

Pozwolę sobie jeszcze raz wtrącić i przypomnieć: jeśli chodzi o osiągi porównanie silnika doładowanego jakim jest diesel w 99% do silnika wolnossącego jakim jest benzyna w 99% przypadków jest bez sensu.
    Sam mam 1,4 uturbionego diesla i 1,4 wolnossącą benzynę o podobnej mocy więc nie jestem odchylony w żadną stronę. Taka benzyna przy rozpędzaniu się do prędkości wyższych niż 60 km/h nie ma szans, tylko w mieście tzn jazda skokami od świateł do świateł jest nieco lepszy.

Ale spójrzmy na np takie porównanie (to co jest akurat w julce):

170 KM TB 0-100 ma 7,8s, średnie zużycie 5,8l v max 218 km/h cena 75900
    170 KM TD 0-100 ma 8s, średnie zużycie 4,7l v max 218 km/h cena 87900

Można przyjąc że podobne osiągi (brak danych o elastyczności, większy moment w dieslu za to zakres obrotów w benzynie więc na kołach może wyjść też podobnie bo inne będą przełożenia skrzyni/przekładni głównej)
    Pozostawmy na chwilę kwestię jakie biegi przy jakich obrotach.
    Zwrot inwestycji w diesla (koszt większy o 12000) uwzgledniając tylko paliwo (ceny na dziś za wnp.pl) wygląda tak:
    koszt 100 km na benzynie 4,57 x 5,8=26,51 zł
    koszt 100 km na ON 4,35 x 4,9=21,32 zł
    co daje 0,0519 zł oszczędności na 1 km
    Zwróci sie po ok 12000/0,0519=231169 km Ponad 230 tys km!!
    Można się jeszcze pobawić i próbować na plus benzyny uwzglednić np zysk z lokaty na te 12 tys jaką by można założyć (powiedzmy 5% rocznie czyli 600 zł) jak ktoś ma gotówkę lub uniknięte koszty kredytu (bo też są tacy co kupują na kredyt).
    Kosztów obsługi nie potrafię porównać (bo TB też będzie je miała wyższe) innego oc ani tez wartości rezydualnej obu aut po x latach. Smród ON, dźwięk, 40 kg więcej na przedniej osi, wolne grzanie pomijam nie każdy na to zwraca uwagę.
    I teraz niech każdy sobie podstawi do tych 230 tys swoje roczne przebiegi.
    Dla mnie (do niedawna) to ok 10 lat. a wtedy moga już być samochody na energie z kosmosu.
    Wg tzw ekspertów pradopodobna jest też tendencja wyrównywania się cen ON i benzyny w kilkuletniej perspektywie (już tak bywało).
    A teraz czekam na wytknięcie błędów w tym moim dumaniu.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 24-09-2010 o 15:25