Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Temat: Po czym poznać realny przebieg alfy

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar devon58
    Auto
    Alfa romeo 156 1.8 T.S. 98r AR32201

Domyślnie

Cytat Napisał salfist Zobacz post
    Ecu mogło być wymieniane. Zwyczajnie miało uszkodzenie i zostało wymienione, bez żadnego podstępu. To przecież część jak każda inna. Po naprawie auto jest sprawne, ale hodometr może być niski. I co wtedy?
    Nic Hodometr to nie jest jakaś złota recepta bo może tak być jak piszesz i nic nam to nie da ale sprawdzić można ot z czystej ciekawości.

Jeśli np w ECU jest przebieg bardzo przybliżony do tego na pulpicie to już jest większa nadzieja że nie zostaliśmy oszukani.

Użytkownik Świeżak Avatar marioroza
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 115 KM 2001, Chevrolet Captiva 2.0 VCDI 150 KM, 4x4

Domyślnie

Devon58 możemy się gdzieś umówić. Mam lapka i może mój da rade.
    Tylko kiedy? myślałem że może jutro?

Auto

Domyślnie Fes

kurcze miał być PM pomyliło mi się

Użytkownik Świeżak Avatar Renegat
    Mieszka w
    Lubelskie
    Auto
    Alfa 159 2,4 JTDm , Wcześniej 156 2.0 TS, kiedyś może Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał devon58 Zobacz post
    kurcze miał być PM pomyliło mi się
    za karę 50 pompek

Alfa jest jak piękna i namiętna kobieta....
    z tą różnicą, że Alfa jest tańsza w utrzymaniu

Była: 156 2.0TS
    Jest: 159 sportwagon 2.4jtdm 200hp
    Dusza by chciała: Stelvio Quadrifoglio

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.

Domyślnie

A ja podepne sie pod temat, opowiem moja historie i zadam pytanie kierowane glownie do devon58, ale i do wszystkich. Ja moja 156 (nazwalem Mołnia heheh) kupilem nieco ponad rok temu. 28 8 minal rok czasu. Auto 2001/2002 z polskiego salonu od 1 wlasciciela, gosc po 40 obecie ale nie kupilem bezposrednio u niego ale u takiego pseudokomisanta. Pseudo,bo mial tylko 2 auta i sprzedawal u siebie w domu. Auto mialo 112 tys przebiegu co liczac przez 8,5 roku eksploatacji wychodzi, ze gopsc ropbil 13,5 tys rocznie. Liczac ze to Polska i silnik benzyna moze i prawdopodobne. Auto wizualnie bylo troche poobijane -typowe wgnioty i rysy parkingowe, koles byl z Krakowa. Szyby wszystkie byly oryginane. odstalem tz komplet kluczy. Przez rok zrobilem 13 tys km w tym 12 tys na gazie ktory sam zalozylem. Przez ten czas auto 1 raz tylko odmowilo posluszenstwa. Myslalem, ze to wina ubrudzonego rozrusznika zatem zostal gruntownie przeczyszczony. Okazalo sie jednak ze problem byl typowa drobnostka - klema + momentami nie miala styku. Z napraw jakie musialem wykonac to jedynie wymiana poduszek stabilizatora, lewego dolnego wahacza (prawy by wymieniony) i akumulator - niestety komisant wstawil jakas stara centre ktora padla po 2 mscach. Wnetrze bylo utrzymane w b. dobrym stanie za wyjatkiem fotela kierowcy ktory ma lekki przechy w lewa strone. Nakladki na pedlay lekko poscierane. Amortyzatory jeszcze oryginalne. Na kontroli w autoryzowanym serwisie fiata (robilem we wlasnym zakresie w Stalowej Woli). powiedziano mi, ze przebieg jest autentyczny , ze tak pokazuje 'centralka'. Co to za okreslenie to nie wiem czy chodzilo o hodometr czy cos innego. Tak czy inaczej koles tlumaczyl mi, ze niektore serwisy tej centralki nie moga nawet odczytac a co dopiero zmienic w niej przebieg wiec raczej jest on autentyczny bo w aucie za 13 tys nie oplaci sie z tym kombinowac. To samo powiedzieli mi w serwisie Alfa-Fiat-Lancia w Rzeszowie. Co o tym myslicie ? czy to mozliwie taki przebieg przy 1 wlacicielu i to krajowym? czy to prawda z ta cala centralka i jej wskazywaniem przebiegu ? Auto spisuje sie naprawde dobrze , nie ma problemow z kompersja, wyciekami, spalaniem oleju itp. Z reszta jak juz mowilem przez rok eksploatacji jak na to czym mnie straszono przed kupnem Alfy to mysle ze jest bardzo dobrze. Szwagier kolegi kupil VW paska i przez rok eksploatacji wymienil w nim wszystko oprocz szyb swiatel budy i srodka...

P.S
    Nie wiem dlaczego brakuje mi pod maska oslony na te 'zeberka' znajdujace die zaraz miedzy zderzakiem a ta ozdobna srebrna pokrywa z napisem Alfa TS etc. Jak myslicie co moze byc tego powodem ? Auto raczej nie bite, szyby, swiatla oryginalne z reszta mowie ja sam musialem prawie cale auto malowac heheh bo jednak nie moglem zniesc tych rys i rysek. Dodam jeszcze ze handlarz na inteligenta i informatyka nie wygladal. A i jego msc zamieszkania bylo bardzo osobliwe - wioska gdzie wiecej bylo obor i stodol niz garazy. No, ale pozory moga mylic. chcialbym jakis kontakt do poprzedniego wlasciciela miec - ma jego imie, naziwsko, nip, nr pesel adres poprzedni i aktualny, ale nie ma nr telefonu w a tepsie nie chca podac bo w lokalu dzie kolo jest zameldowany tel jest na inne nazwisko. maie jakis inny pmys ?
    Ostatnio edytowane przez KornelPL ; 24-09-2010 o 20:12

Auto

Domyślnie

Jak masz adres to może napisz list?
    Przebieg może być oryginalny, są przypadki gdzie auta które mimo wieku przeszło 10 lat nie ma nawet 150tyś albo mniej.
    Znajomy ma seja 11-letniego i ma niecałe 130tys i jest zadbany więc zdarzają się można powiedzieć "perełki" szczególnie jeśli to benzyna bo diesel chyba jest bardziej narażony na duże przebiegi.
    Mój ma 183tyś przebiegu i w ECU jest mniej więcej tyle samo a znam historie tego auta i wiem że nic nie było grzebane w kompie jeśli chodzi o przebieg.
    Co do możliwości zmiany ustawień hodometru to musiałby się wypowiedzieć ktoś kto się tym zajmuje ale wydaje mi się że nie jest to takie łatwe a w przypadku M1.5.5 ponoć jeszcze trudniejsze i zapewne bardzo rzadko to się zdarza.
    Jeżeli z autkiem nic się nie dzieje to nie ma co się przejmować "pierdołkami"
    Im więcej będziesz szukał i się zagłębiał tym więcej wad i usterek będziesz znajdował.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.

Domyślnie

Rozumiem. Nie no historie badam przede wszystkim z ciekawosci. Auto naprawde (odpukac) spisuje sie rewelacyjnie. W calyum moim wywodzie chcialem jedynie zapytac o mozliwosc, sens i ewentualne trudnosci przy markowaniu przebiegow w 'centralce'. I tak z ciekawosci zapyam tez - co kierownik serwisu mial na mysli mowiac centralka ? I dlaczego byl taki pewny ze na 99% przebieg aktualny ? I w koncu czy to prawda ze ta centralka cala jest taka ze niektore seriwsy nawet nie moga jej odczytac (to akurat powiedzieli mi w Resmotors w rzeszowie. zajmuja sie tylko autami Forza Italia)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- to ECu nawet dziecko odczyta, jeden podstawowy warunek, interfejs VAG KKL + Alfadiag, Unidiag.
    - jak w ASO mają KTS, Examinery to nie powinno być problemu, chyba zecos kombinują.

- ECU M1.5.5 zmiana krokomierza w tym ECU jest możliwa ale bardzo pracochłonna.
    - stara cena jaką mi proponowano to było 1.500 zł.
    - teraz juz wiem dlaczego to takie trudne, podczas kasowania kluczy z immobilizera po rozebraniu ECU łaczymy tylko jeden punkt do masy.
    ( dla zainteresowanych jest mój temat w dziale Zrób To SAM).
    - w przypadku zmiany w wartości krokomierza należy tych punktów podłączyć 5.
    - w przypadku 1 punktu wystarczy zwykły stojak, na 5 punktów musi być stół mikrometryczny a to kosztuje.
    - częstym przypadkiem jest, ze ECU M1.5.5 ma krokomierz ustawiony na zero, taki krokomierz nie będzie już więcej liczył , dodawał kilometrów.
    - ten efekt wystepuje po próbie użycia oprogramowania ze stronki rosyjskiej, za całe 400 euro do ustawiania krokomierza w tym ECU M1.5.5.
    - haczyk jest w tym że to oprogramowanie służy do obsługi Opli z tym samym typem ECU ME 1.5.5
    - w naszych ECU powoduje skasowanie wartości krokomierza ale nie ustawia na inną wartość, ponieważ nasz ECU jest tylko do odczytu , a nie do zapisu.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 25-09-2010 o 10:32
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Świeżak Avatar marioroza
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 115 KM 2001, Chevrolet Captiva 2.0 VCDI 150 KM, 4x4

Domyślnie

Już wszystko sprawdzone.
    Dzięki koledze devon58 okazało się że moja alfa ma prawdziwy przebieg...chociaż stan ogólny jednoznacznie tego nie wskazuje. Ale cóż - furka ma jednak swoje lata i cudów nie ma co oczekiwać.
    Przy okazji sprawdzenia przebiegu, komputer wykrył dwa błędy.
    EGR i czujnik położenia wału.

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

Fajnie że niektórzy naiwnie nadal wierzą we wskazania ecu... już kiedyś coś o tym pisałem

diesel power http://je.pl/qeuy