Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Temat: Prośba o weryfikację (FILM)

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Słuchaj jedź do doświadczonego mechanika, niech wtarga auto na kanał, odpalić wejść pod spód i posłuchać skąd słychać te dźwięki, ewentualnie wspomóc się w odsłuchiwaniu drewnianą listwą, jak mechanik starej szkoły i doświadczony to wie jak drzewem korby odsłuchać ;] Ważne żeby silnik i olej był nagrzany do normalnej temp pracy czyli silnik ok. 90 stopni wtedy oliwa ma przynajmniej 75-80 stopni i jeśli to graja korby na panewkach korbowych będzie ładnie to słychać.

Lepiej za w czasu chuchać na zimne niż potem wał szlifować ...
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Domyślnie

Nie mam TS'a ale posłuchałem już kilku... ten wygląda mi "na ucho" na egzemplarz z trafionym wariatorem. Jest to jednak bardzo dziwne, skoro miałeś go wymienionego. Nie wiem jak dobrze znasz mechaników, warsztat generalnie, tym samym na ile im ufasz lecz gdyby wykręcili Ci numer i włożyli inny używany lub ten sam wariator to bym się nieźle wk.... zdenerwował Może to zły filtr paliwa, może wlali Ci inny olej i to złe smarowanie załatwiło Ci panewki?

Swoją drogą to jak słychać padające panewki, czy łatwo je pomylić z uszkodzonym wariatorem? Czy słychać je tylko podczas pracy silnika na biegu jałowym czy także pod obciążeniem? Rozgrzana oliwa chyba także trochę maskuje ich uszkodzenie?
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Cytat Napisał tomito Zobacz post
    Może to zły filtr paliwa, może wlali Ci inny olej i to złe smarowanie załatwiło Ci panewki?
    Filtry wszystkie były wymieniane ,oleje płyny wszystko na full, olej do skrzyni nalali SHC ,w silniku Mobil1 10W40, selespeed -Tutela Cs Speed, płyn do chłodnicy nowy, byłem u nich wcześniej z rozrządem i sprawili na mnie dobre wrażenie, fachowców co znają się na rzeczy zdziwił bym się gdyby spie...i coś, ale teraz to mam wątpliwości poważne.

Adampoz
    Gość

Domyślnie

"Swoją drogą to jak słychać padające panewki, czy łatwo je pomylić z uszkodzonym wariatorem? Czy słychać je tylko podczas pracy silnika na biegu jałowym czy także pod obciążeniem? Rozgrzana oliwa chyba także trochę maskuje ich uszkodzenie?[/QUOTE]"

Panewka ma odgłoś jak za dzieciaka założyłeś sobie klamerkę do ramy roweru tak aby przy obrocie uderzała o szprychę to taki odgłos ma +- panewka obrócona.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Lightbulb

Kiedyś użytkownik dakoolk podesłał mi dwa linki, gdzie można posłuchać TS'a z walniętym wariatorem i sprawnym, posłuchaj...

Niesprawny:
    http://www.alfa156.net/tech/badvariator-alfa156-net.mp3

Sprawny:
    http://www.alfa156.net/tech/goodvari...lfa156-net.mp3

Może coś Ci to pomoże. Zaufany, znający się na włoszczyźnie warsztat to podstawa dobrej obsługi Alfy. Raz zmuszony zostałem do skorzystania z usług wydawałoby się warsztatu sygnującego się logo Fiata "Specjalizacja auta włoskie", istnieje już kilka lat... dwa dni szukali do mojej Sieny linki hamulca ręcznego, bo niby niestandardowa, włożyli mi w końcu nie wiem nawet co za kupę kasy, jak mój mechanik zobaczył co zrobili i za ile to chyba z litości zrobił mi ją za darmo przy okazji cylinderków z tyłu w bębnach. Także trzeba bardzo uważać, bo nawet zachęcające slogany mogą okazać się tylko pustymi słowami.

Niezawodność Alfy to w co najmniej 60% mechanik...
    Ostatnio edytowane przez tomito ; 03-10-2010 o 10:53 Powód: Poprawiłem błąd w URL.
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Mieszka w
    Malanów
    Auto

Thumbs down

Tomito teraz to mnie przeraziłeś, bo brzmi ten klekot jak moja Alfa. Jak by się nie daj Boże okazało że na mnie "oszczędzili" na wariacie, to ja na nich już nie będę oszczędzał. Nie chciał bym mieć do czynienia z tymi korbowodami itd.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar ExO
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 156 2.5 V6

Domyślnie

Na słuch to wariator. Miałem identyczny problem. Mimo, że wymieniałeś go mogłeś niedopilnować poziomu oleju i mógł się zatrzeć.

Jedynie zastanawia mnie miejsc, w którym bardziej stuka. Na mój słuch to opd strony akumulatora, co by nie wskazywało na wariator.

Mieszka w
    Malanów
    Auto

Thumbs down

Tak i stuka gdzies od strony akumulatora i jakby od pasków rozrządu coś ocierało ponadto w innym temacie też piszę o oleju który mi ucieka w 2 miejscach pod skrzynią na miejscu łaczenia z silnikiem i właśnie tam gdzie rozrząd , juz nie ogarniam co się dzieje w Tej mojej Belli

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Może uszkodzili uszczelniacz przy zmianie, jak się na szybko składa można nie chcący naciąć mu wargę lub ja wywinąć, ewentualnie dostał się jakiś syf.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Mieszka w
    Malanów
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    Może uszkodzili uszczelniacz przy zmianie, jak się na szybko składa można nie chcący naciąć mu wargę lub ja wywinąć, ewentualnie dostał się jakiś syf.
    Jeśli rzeczywiście do tego doszło, to jest roczna gwarancja która mi dali, więc muszą poprawić prawda>? Chyba ze wymyślą że to moja wina,,, ciekawe jestem jakich mogą użyć argumentów, przecież ja mechanikiem nie jestem i możliwości zajrzenia do środka nie mam.