To ja się tak zapytam czym się będzie lepiej jeździć 156 1.6 czy 1.9 JTD obie w najsłabszym wariancie. Dodajmy do tego komplet pasażerów i bagaży, odpowiedzcie sobie sami.
To ja się tak zapytam czym się będzie lepiej jeździć 156 1.6 czy 1.9 JTD obie w najsłabszym wariancie. Dodajmy do tego komplet pasażerów i bagaży, odpowiedzcie sobie sami.
Niestety działania rakotwórczego jeszcze nie potwierdzono, bo tak naprawdę nikt jeszcze nie wie na 100% skąd w ogóle bierze się rak. Drażniąco - takCzy jest problemem? A czy normy emisji spalin mają jakiś związek z problemami? Czy głównym źródłem CO2 o które tak walczą normy EURO są samochody osobowe? Nie. Nawet nie pojazdy ogólnie, wliczając w to pociągi i ciężarówki, które emitują na potęgę praktycznie bez ograniczeń (normy emisji dla ciężarówek w porównaniu do samochodowych to trochę śmiech).
Amen....bo ledwie kilka osób potrafi przyznać że sensowny wybór zależy od indywidualnej sytuacji.
Żuwik - pociągi są na prąd elektryczny![]()
Weź pod uwagę, że silniki emitują nie tylko CO2, sadzę i CO. Są jeszcze inne niebezpieczne związki o których najwyraźniej nie wiesz żuwik.
Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest
No faktycznie. Trochę śmiech porównywac 12-18 litrowe wysokoprężne silniki, które do uciągnięcia mają po 12-15 ton tary do 42 ogólnego brutta, do takich 1.9 czy nawet 3.0 co ciągną maksymalnie 2 - 3 tony.
W transporcie kolejowym spalinowozy nie mają skrzyni biegów tudzież napędu znanego z samochodów osobowych, czy też ciężarowych. Tam silnik diesla napędza prądnicę która to daje siłę pociągową. No i lokomotywa ciągnie po tysiące ton towaru, jeden wagon potrafi ważyc 58 ton netto(platforma 4 osiowa SGS 455 z 3 TEU) plus masa samego wagonu czyli jakieś 20 ton, nie wspominając o wagonach 6 osiowych.
Tak, a zwłaszcza parowe i diesle
Tak, Nox których więcej emituje diesel i HC których więcej emituje benzyniak ( CO też po stronie benzyniaka) więc tu mamy remis. Wcześniej natomiast nie wspominałeś o tych składnikach tylko uczepiłeś się jak rzep psiej d**y cząstek stałych, więc jaki był sens poruszania tego tematu z tobą
Niby tak, ale to te pierwsze lecą na pełnym obciążeniu 24h na dobę i ich emisja sprawia, że to co zaoszczędzimy na EURO5 to jakiś procent uszczknięty z całkowitej emisji spowodowanej działalnością człowieka (wliczając przemysł). Nikt nie uwzględnia za to inwazyjności środowiskowej produkcji takich katalizatorów, wtrysków, komputerów, które kiedyś wylądują na złomie.
Jak już mówiłem. O ekologii nie ma co rozmawiac- jeden wulkan na Islandii i to co spalą samochody na świece licząc to 50 letnie zabytki z wolnossącymi dieslami to pikuś. Dobrze, że Katla nie wybuchła. Czekam aż w tym całym ekoreżimowym amoku nałożą mandat na Islandię za nadmierną emisję CO2.
A Emisja CO2 to uproszczenie- duże uproszczenie które się wlewa średnio zorientowanym ludziom. Nim się zacząła ta cała pseudoekopsychoza czytałem artykuł o silnikach DAFa(czyli Paccara) przed ośmioma laty, gdzie CO2 nawet nie zostało wymienione- chodziło głównie o eleminację związków siarki, wodoru i azotanów ze spalin.
Zajebiście rzeczowe i merytoryczne podsumowanie dyskusji. Piszesz, że dyskusja nie ma sensu bo może brakuje ci kontrargumentów? Wytknij co wg. ciebie jest wbrew rozsądkowi i logice to o tym podyskutujemy ( swoją drogą o rozsądku i logice pisze osoba upierająca się przy 40 stopniowych podjazdach w mieście). Ja w przeciwieństwie do niektórych nie pisze że to czy tamto jest be albo cacy tylko staram się podawać konkretne przykłady w których jeden bądź drugi silnik ma przewagę. Nie opowiadam się za żadną ze stron ale niestety argumenty zwolenników benzyny częstokroć nie mają podstaw o agrumentach "z przedszkola" nie wspomnę. Jak ktoś nie ma nic rzeczowego do dodania od siebie to może lepiej nie nabijać postów?
Wujek przynajmniej wytyka jakieś moje cytaty z którymi się nie zgadza. Przykłady podam jak znajde czas pogrzebać w czasopismach i innych śmieciach w testami aut.