Strona 43 z 44 PierwszyPierwszy ... 333435363738394041424344 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 431

Temat: Alfy z silnikami benzynowymi gatunkiem na wymarciu?

Użytkownik Romeo Avatar premek
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    164 2.0 TB '93/ Spider (916) 2.0 TS '01

Domyślnie

Cytat Napisał Krzyśko Zobacz post
    Chodzi o moc a nie pojemność. Taki mały off.
    A niby czemu?
    Jak dla mnie sprawa jest prosta. Diesel nigdy nie da takiej kultury pracy i przyjemności z jazdy jak benzyna. Ma jednak jedną zaletę - spalanie.
    Zauważmy jedną rzecz. Benzyna w swojej dosyć prymitywnej formie, czyli bez doładowania, bezpośredniego wtrysku itd. jest nadal konkurencyjna do diesla, który przez dwadzieścia lat był silnie rozwijany. Dopiero w ostatnich 2-3 latach silniki benzynowe zaczęły wracać do łask i te silniki zaczęły być rozwijane.

BartekMan
    Gość

Domyślnie

brawo Premek
    ja zawsze powtarzam tez,ze role gra ciężar silnika, jego szybsze zużywanie sie przy krótkich, miejskich przebiegach i zdecydowanie wyższe koszty napraw, wymian i częsci
    znajoma ma diesla, jezdzi tylko po miescie, 4 km do pracy, 3 km po dziecko, silnik sie nawet nie zdązy rozgrzać
    juz sie zaczyna sypać
    ktoś tu pisał o momencie.... po co zatem mamy skrzynię biegów? natomiast przy wyższych prędkosciach tu już diesel zupełnie wysiadka.

Użytkownik Znawca Avatar bimsky
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

I przez zylion stron ciągle w kółko to samo... Macie jakieś kompleksy, że musicie sobie ponarzekac publicznie, czy coś?
    http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)

Użytkownik Romeo Avatar premek
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    164 2.0 TB '93/ Spider (916) 2.0 TS '01

Domyślnie

Cytat Napisał BartekMan Zobacz post
    brawo Premek
    ja zawsze powtarzam tez,ze role gra ciężar silnika, jego szybsze zużywanie sie przy krótkich, miejskich przebiegach i zdecydowanie wyższe koszty napraw, wymian i częsci
    znajoma ma diesla, jezdzi tylko po miescie, 4 km do pracy, 3 km po dziecko, silnik sie nawet nie zdązy rozgrzać
    juz sie zaczyna sypać
    ktoś tu pisał o momencie.... po co zatem mamy skrzynię biegów? natomiast przy wyższych prędkosciach tu już diesel zupełnie wysiadka.
    Ale wiesz. Tak z drugiej strony to mam diesla i znoszę jego mniejsza kulturę itd, bo spala średnio 7,3l/100 w samochodzie, który waży 1,6 tony.
    Nie wyobrażam sobie jednak kupić diesla żonie, która ma całe 2,5 km przejażdżki rano do przedszkola a potem pracy. Na tej trasie moje JTD i tak spala ok 12 l/100.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mwowry
    Mieszka w
    Cieszyn, Poland
    Auto
    Jest 159 1,9 150km...BYŁA AR 147 1.6 TS 120... BYŁ VW GOLF V 1.9TDI

Domyślnie

A ja myślę tak:
    Miejsce diesla na polu przy pługu
    Miejsce gazu w zapalniczce
    Miejsce benzyny - w alfie przyklejonej do asfaltu

Pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał mwowry Zobacz post
    A ja myślę tak:
    Miejsce diesla na polu przy pługu
    Miejsce gazu w zapalniczce
    Miejsce benzyny - w alfie przyklejonej do asfaltu

Pozdrawiam
    Znakomite stereotypy.
    Dodałbym do tego nie kupowanie samochodów na F i Alf bo się psują.
    Mimo wszystko możnaby tak zamknąć temat do czasu upowszechnienia się TB TSI itp uturbionych silników i nasycenia rynku wtórnego tak jak jest z dieslami. Zobaczylibyśmy co się w opiniach diesel/benzyna zmieniło (obstawiam na + dla TB).
    Użytkownicy diesli powinni jednak się modlić żeby amerykanie ich nie polubili za bardzo. Bo póki co to ponoć tankowce z benzyną płyną do stanów a wracają z ON którego tam mają nadmiar co sprawia że jego cena w Europie (pomijając różne haracze w różnych krajach) jest wciąż niższa. Jak ta podaż spadnie a moda na diesle się utrzyma to cenowo będzie kiszka. Mnie w moim przyszłym klekocie w aspekcie serwisowania raduje jeszcze to samo co w poprzednim-łańcuch a nie pasek, a odmianą będzie wreszcie 6 biegów.
    Aha i jeszcze jedno - zdaje się że silniki TB podaną w papierach moc uzyskują na benzynie 98 oktanowej nie 95 (tak przynajmniej było w mito TB155 KM).

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Seat Leon FR

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Ja bym dał lepiej 2.0T.S i 1.9JTD - pojemnosci podobne.
    Chodzi o moce, a że diesle przeważnie mają te 1,9 lub 2.0 to jest normalne.

---------- Post dodany o godzinie 05:08 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 05:03 ----------

Cytat Napisał BartekMan Zobacz post
    Nie wiem czy wysiadka, problemu nie mam żeby mojego diesla dokręcić na szóstym biegu do 4,5 rpm. Dieslem o wiele lepiej się przyspiesza ze 180-200 niż o tej samej mocy benzyną, auto chętniej się rozpędza. Takie moje zdanie niż dotychczasowe benzyny które posiadałem z tymi samymi mocami.

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

- marne osiągi
    - marny dźwięk
    - marna wytrzymałość
    - marne spalanie
    - marna żywotność

krótkie podsumowanie TS...
    Może to jest dodatkowym problemem małego popytu na rynku wtórym?

Czas zamknąć ten temat,bo jak widac wyżej dyskusja jest nie na temat.
    Ostatnio edytowane przez Piotriix ; 03-10-2010 o 11:34

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Mam benzynkę bo chcę mieć, jeździłbym dużo miałbym diesla. Nie będę krytykował innych silników (które mi nie odpowiadają) tak jak nie krytykuje się cudzych żon i dziewczyn. Byłbym chamem i po pysku można dostać. Więc jestem kulturalny...... ale i tak mam większego
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

twardy, sorry ale nie wytrzymałem piszesz, że ts ma marny dziwek - to do czego porównujesz, bo chyba nie z jtd którego dzwiek jest lepszy jedynie od TDI TS chodzi cicho i to mi sie w nim podoba. Osiągami też bije jtd jesli mówimy o pojemnosci do 2 litrów. Mam w garażu Ts i JTD i wiem o czym pisze.

Przykład 1.9jtd 115km i 1.6T.S 120km - takie posiadam, to TS na wiekszych predkosciach jest mocniejszy od jtd - sprawdzone w trasie, natomiast jtd do 100 lepiej sie zbiera z niższych obrotów. To Tyle w temacie, co nie zmienia faktu, że z obydwóch silników w tych autach jestem zadowolony
    Ostatnio edytowane przez majster ; 03-10-2010 o 11:11