Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Bagażnik (box) na dach + belki bazowe

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Piła
    Auto
    AR 145 1,4 TS 2000r; AR 156 SW 1,9 JTD 2005r

Domyślnie Bagażnik (box) na dach + belki bazowe; zimówki Nokian

Szukam boxu dachowego oraz belek bazowych do 156 SW bez relingów.
    Możecie polecić coś sprawdzonego w rozsądnej cenie (600-800 plnów)?

W ofercie inter cars znalazłem BOX Whale Mummy producent Neumann, wymiary zewnętrzne boxu to: 200x59x37, masa:12 kg, ładowność: 50 kg.
    Cena: 687.65 zł

Ktoś może miał z nim styczność i może coś doradzić, odradzić?

I druga sprawa to zakup zimówek, wybrałem coś takiego Nokian WR G2 205/55 R16 91 H,
    http://www.oponeo.pl/dane_opony/49/2...r16_91_h.htmlx opinie zbiera dobre.

Co uważacie?
    Ostatnio edytowane przez Administracja ; 28-09-2010 o 13:35

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Mam oryginalne belki Alfa Romeo do AR156 na sprzedaż - cena 300zł. Niestety odbiór osobisty.
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Świeżak Avatar hector
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 1.8 8V, 156 SW 2,4 JTD m-jet 2004

Domyślnie

Odnośnie bagażnika nie pomogę, odnośnie opon, to jeżdżę na takich zimą i jestem zadowolony, całkiem ciche, bez problemu na mokrym, spokojnie na śniegu i błocie pośniegowym
    Pozdrawiam

superglide
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Marek75 Zobacz post
    BOX Whale Mummy producent Neumann, wymiary zewnętrzne boxu to: 200x59x37,
    Odnośnie boxu to należy wybierać go szczególnie starannie, ponieważ jak wiadomo w SW klapa otwiera się z częścią dachu. Trzeba pogodzić się z tym, że przy boxach narciarskich nie da się otworzyć całkowicie klapy, co razem z wysokim progiem bagażnika uniemożliwia włożenie czy wyjęcie większej torby. Przy okazji łatwo zarysować klapę o krawędź boxa. Ja np. miałem spory problem, a byłem w lepszej sytuacji niż Ty bo na relingach mogłem dowolnie przesuwać belki. Przesunąłem je do przodu w granicach rozsądku, ale w boksie i tak musiałem nawiercić dodatkowe otwory w dnie (thule). Mimo tego po zamocowaniu boxa i tak nie dało się do końca otworzyć klapy.
    Zalecałbym najpierw kupienie i zamocowanie belek, a potem wizytę w sklepie i przymiarka otworów montażowych boxa na sucho.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Szukam boxu dachowego oraz belek bazowych do 156 SW bez relingów.
    Możecie polecić coś sprawdzonego w rozsądnej cenie (600-800 plnów)?

W ofercie inter cars znalazłem BOX Whale Mummy producent Neumann, wymiary zewnętrzne boxu to: 200x59x37, masa:12 kg, ładowność: 50 kg.
    Cena: 687.65 zł

Ktoś może miał z nim styczność i może coś doradzić, odradzić?

I druga sprawa to zakup zimówek, wybrałem coś takiego Nokian WR G2 205/55 R16 91 H,
    http://www.oponeo.pl/dane_opony/49/2...r16_91_h.htmlx opinie zbiera dobre.

Co uważacie?
    Co do opon to sprawdź w dziale 'Bazar - części' - Kolega Roman156 ogłaszał się z całkiem dobrymi cenami opon. Ja akurat o te Nokian'y nie pytałem, bo taką sobie mają pozycję w teście ADAC, wyżej usytuowane są tańsze np. Uniroyal, a i te z czołówki niedużo drożej ma.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Piła
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał superglide Zobacz post
    Odnośnie boxu to należy wybierać go szczególnie starannie, ponieważ jak wiadomo w SW klapa otwiera się z częścią dachu. Trzeba pogodzić się z tym, że przy boxach narciarskich nie da się otworzyć całkowicie klapy, co razem z wysokim progiem bagażnika uniemożliwia włożenie czy wyjęcie większej torby. Przy okazji łatwo zarysować klapę o krawędź boxa. Ja np. miałem spory problem, a byłem w lepszej sytuacji niż Ty bo na relingach mogłem dowolnie przesuwać belki. Przesunąłem je do przodu w granicach rozsądku, ale w boksie i tak musiałem nawiercić dodatkowe otwory w dnie (thule). Mimo tego po zamocowaniu boxa i tak nie dało się do końca otworzyć klapy.
    Zalecałbym najpierw kupienie i zamocowanie belek, a potem wizytę w sklepie i przymiarka otworów montażowych boxa na sucho.
    To mnie trochę zmartwiłeś nie sądziłem, że to aż taki problem z otwieraniem bagażnika.

Sprawa wygląda tak, że wybieram się w styczniu na narty, cztery osoby + pies. Zazwyczaj pies zostawał u teściów i nie było problemu, ale teraz teściowie jadą z nami i siłą rzeczy pies się też załapał na wycieczkę bo nie ma go z kim zostawić. Plan jest taki, że pies do bagażnika, bagaże w boxie na dach i w drogę. Z tego względu, że czasem psa na sikanie wypuścić trzeba to klapa powinna dać się podnieść. Dlaczego pies w bagażniku? Raz, że bezpieczniej dla wszystkich, a dwa amstaf mały nie jest chociaż duży też nie i wszystkim będzie wygodniej.
    Może ma ktoś zdjęcie 156 sw z boxem na dachu i jak to wygląda przy otwartej klapie.
    Boxy maja jakąś regulacje w celu przesunięcia punktu mocowania na belkach (nie mam relingów)? Nie mam doświadczenia jeżeli chodzi o boxy a w okolicy w sklepach boxów też nie mają tylko na zamówienie. Podjadę dziś do intercarsu i coś się dowiem

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

To mnie trochę zmartwiłeś nie sądziłem, że to aż taki problem z otwieraniem bagażnika.
    ...
    No problem możesz mieć jeśli wybierzesz długi box. Znajdź jak najkrótszy (aby od tylnej belki do końca box'u było jak najmniej cm) za to szeroki i wysoki jak macie brać dużo bagażu.
    Ja często jeżdżę z deską WS długości ok 280cm i klapę można unieść tylko na 30-40cm - ot, żeby coś małego wyjąć. Mały pies też by wyskoczył pewnie , nie wiem
    Ale jak będziesz miał box który od tylnego mocowania do swojego końca ma 40-50cm (tyle jest z grubsza od krawędzi klapy do mocowania belki) to powinieneś móc wysoko dość klapę otworzyć. Więc jak najkrótszy i jak najszerszy przy tym.
    Może jak to na jeden wyjazd lepiej wypożyczyć ?
    To są dobre jakościowo box'y i mają w ofercie takie długości 200-190cm:
    http://www.jost.com.pl/uniwersalne/
    Mają też wypożyczalnię tylko nie wiem czy wysyłają? ale pewnie tak.
    Może ktoś do 156SW już u nich brał to mogą znać problem i pomogą dobrać.
    Kilku znajomych używało ich box'ów surfingowych i byli b zadowoleni.
    A czasem mają wyprzedaże jakichś z drobnymi wadami lub z końca produkcji - warto zapytać.

O tu np widać, że ten Moby Dick ma dość szeroki zakres regulacji mocowania belek - na tym zdj do przodu jest mocno przesunięty aż do krawędzi wycięć na belki.
    http://www.jost.com.pl/uniwersalne/M...k/galeria.html

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Piła
    Auto

Domyślnie

Problem w tym, że potrzebuję box głównie do przewożenia nart + bagaże. Z tego względu długość jaka mnie intersuje to taka by weszły narty max 180 cm więc długosć boxu 190-200cm.
    Dziś sie troszkę przyjrzałem miejscom mocowania bagażnika w mojej alfie. Faktycznie jest tak jak mówisz, że od tylnej belki do otwartej klapy jest około 40cm, tancując z miarą wokół AR wyszło mi, że mocując box tak aby można było otworzyć klapę + 180cm do przodu to początek boxu wychodzi gdzieś na wysokości mocowania lusterka na przedniej szybie.
    I teraz pytanie jak daleko można bezpiecznie wysunąć box do przodu (nad przednią szybę) ? Wszystkie boxy mają mozliwość przesunięcia mocowania na belkach bazowych?

i jeszcze jedno.
    Czy belki bazowe są takie same do sedana i do wersji kombi - bez relingów? Pytam bo katalog na stronie thule nie przewiduje stop do werscji kombi bez relingów, a do sedana mają.
    Ostatnio edytowane przez Marek75 ; 04-10-2010 o 22:37

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Problem w tym, że potrzebuję box głównie do przewożenia nart + bagaże. Z tego względu długość jaka mnie intersuje to taka by weszły narty max 180 cm więc długosć boxu 190-200cm.
    Dziś sie troszkę przyjrzałem miejscom mocowania bagażnika w mojej alfie. Faktycznie jest tak jak mówisz, że od tylnej belki do otwartej klapy jest około 40cm, tancując z miarą wokół AR wyszło mi, że mocując box tak aby można było otworzyć klapę + 180cm do przodu to początek boxu wychodzi gdzieś na wysokości mocowania lusterka na przedniej szybie.
    I teraz pytanie jak daleko można bezpiecznie wysunąć box do przodu (nad przednią szybę) ? Wszystkie boxy mają mozliwość przesunięcia mocowania na belkach bazowych?

i jeszcze jedno.
    Czy belki bazowe są takie same do sedana i do wersji kombi - bez relingów? Pytam bo katalog na stronie thule nie przewiduje stop do werscji kombi bez relingów, a do sedana mają.

Więc te boxy które Ci podałem by były akurat - MOby Dick i MOby 190.

Nie wiem ile w cm można do przodu, myślę że w granicach mocowania bez problemu. Ja z deską WS jeżdżę mocno wystającą nad przednią szybę ( a więc dalej niż poziom lusterek znacznie) i nie podwiewa. Tyle, że ze sprzętem na dachu staram się nie przekraczać 120, zwłaszcza pod wiatr i z tirami z naprzeciwka.
    Klapy nie musisz do pełnego otwarcia podnosić - zyskasz kilka cm a dostęp będzie wystarczający wciąż.

A co do belek - oryginały są takie same, natomiast Thule faktycznie ma tylko do sedana, nie oferuje niestety w ogóle do Sportwagona bezrelingowego (inny kształt krawędzi dachu a prawdopodobnie Thule robi z takimi stopkami-oparciami na krawędzi dachu). Natomiast słyszałem że ktoś zakładał te Thule przeznaczone do sedana - do Sportwagona, ale co wozil diabli wiedzą, może ze 2-3 pary nart czy rower - to prawie żadne obciążeniem, ale w Twoim przypadku raczej oryginaly bym bral - Maciek156 pisał że ma do sprzedania.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Piła
    Auto

Domyślnie

Dzięki, trochę się wyjaśniło w temacie.
    Jeżeli chodzi o wystawanie boxa nad przednią szybą to jedyne ograniczenie (przepisy) jakie znalazłem to max 0,5 metra poza obrys pojazdu, ewentualnie 1,5 metra w przód od fotela kierowcy. Myślę więc, że 10-20cm nad przednią szybą problemu nie robi, a rekordów prędkości bić nie będę
    Co do belek bazowych to po przeczesaniu internetu znalazłem kilka modeli pasujących do 156 Sw a przynajmniej tak wynika z opisów na allegro. Jedną z ciekawszych propozycji wydaje mi się oferta firmy LA PREALPINA - włoski producent bagażników, więc powinno raczej pasować przed zakupem na pewno będę się kontaktował ze sprzedawcą. Poniżej oferta sklepowa wymienionego producenta: http://www.boxy.pl/alfa-romeo-alfa-c-99_673_718.html
    Może bym się i skusił na thule gdybym miał pewność, że ten od sedana pasuje na 100% do SW. A tak na dwoje babka wróżyła. Nie uśmiecha mi się wydawać 500plnów na coś co do końca nie jest pewne i zastanawiać się czy coś się z dachem podzieje.
    Na chwilę obecną mój faworyt to oferta LA PREALPINA. Jak już coś kupię na pewno się pochwale

Jeszcze jedno czy profil i materiał belki ma duże znaczenie, ze względu na system mocowania boxa? Nie chciał bym wtopić oszczędzając parę złotych na belkach ograniczając sobie jednocześnie wybór boxów.
    Ostatnio edytowane przez Marek75 ; 05-10-2010 o 11:57