Dzięki, trochę się wyjaśniło w temacie.
Jeżeli chodzi o wystawanie boxa nad przednią szybą to jedyne ograniczenie (przepisy) jakie znalazłem to max 0,5 metra poza obrys pojazdu, ewentualnie 1,5 metra w przód od fotela kierowcy. Myślę więc, że 10-20cm nad przednią szybą problemu nie robi, a rekordów prędkości bić nie będę

Co do belek bazowych to po przeczesaniu internetu znalazłem kilka modeli pasujących do 156 Sw a przynajmniej tak wynika z opisów na allegro. Jedną z ciekawszych propozycji wydaje mi się oferta firmy LA PREALPINA - włoski producent bagażników, więc powinno raczej pasować przed zakupem na pewno będę się kontaktował ze sprzedawcą. Poniżej oferta sklepowa wymienionego producenta:
http://www.boxy.pl/alfa-romeo-alfa-c-99_673_718.html
Może bym się i skusił na thule gdybym miał pewność, że ten od sedana pasuje na 100% do SW. A tak na dwoje babka wróżyła. Nie uśmiecha mi się wydawać 500plnów na coś co do końca nie jest pewne i zastanawiać się czy coś się z dachem podzieje.
Na chwilę obecną mój faworyt to oferta LA PREALPINA. Jak już coś kupię na pewno się pochwale
Jeszcze jedno czy profil i materiał belki ma duże znaczenie, ze względu na system mocowania boxa? Nie chciał bym wtopić oszczędzając parę złotych na belkach ograniczając sobie jednocześnie wybór boxów.