Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Alfa 156 2.0 TS - dylemat miedzy 2001-2004

rdk
    Gość

Domyślnie Alfa 156 2.0 TS - dylemat miedzy 2001-2004

Witam, od dłuższego czasu już przymierzałem się do wymiany mojej nieco leciwej już 146.. Przyszedł długo oczekiwany moment jednakże mam mały dylemat Zastanawiam się czy lepiej dołożyć troszkę pieniędzy w nieco młodszy model np 2003-2004 czy lepiej wersję przed fl - chodzi głównie o jakość wykończenia wnętrza i usterkowość silników (146 strasznie skrzypiała w środku) Z drugiej strony modele do 2002 podobają mi się dużo bardziej wizualnie, szczególnie wersja 2002 z nowym wnętrzem (dwu strefowa klima, srebrna konsola i miodowa skórka) ale jeszcze klasycznym przodem (fl ma trochę za duże światła). Szukam opinii właścicieli tych samochodów, jakich problemów mogę się spodziewać w konkretnych rocznikach itd.. Za wszystkie info z góry dziękuję

Użytkownik Rowerzysta Avatar Młody_Alfista
    Mieszka w
    Okolice Olkusza i... zagranica
    Auto
    Civic ej9

Domyślnie

Zdaje się ze po 2002r. nie było już Twin Spark'ow tylko JTS.
    Ja bym wolał TS, ma swoje wady ale nie ma problemu z nagarem, a w JTS właśnie nagar osadzający się na zaworach robi problemy, druga sprawa ze JTS ma inna charakterystyke niż TS, więcej Nm ale tyle samo koni. Można to sprawdzić na stronie www.squadra-tuning.nl. kliknij holenderska flagę, potem chiptuning, potem 156, benzin i potem 2.0jts, tam jest pokazane jaka charakterystyke maja te silniki.
    Ale to twój wybór
    POZDRO
    Ostatnio edytowane przez Młody_Alfista ; 12-10-2010 o 20:09

rdk
    Gość

Domyślnie

w sumie racja od 2003 już były jts i tu druga wątpliwość bo słyszałem że pierwsze modele były właśnie bardziej awaryjne no ale znowu 10km więcej.. najbardziej mnie interesuje model przejściowy bo wnętrze to już zupełnie inna klasa a reszta technologii sprawdzona i dopieszczona.. No ale osobiście nie miałem okazji nigdy sprawdzić.
    zapomniałem dodać że mieszkam w Holandii i pewnie tam będe szukał mojej nowej belli

Mieszka w
    Auto
    Civic ej9

Domyślnie

Cytat Napisał rdk Zobacz post
    w sumie racja od 2003 już były jts i tu druga wątpliwość bo słyszałem że pierwsze modele były właśnie bardziej awaryjne no ale znowu 10km więcej...
    Wlasnie jts nie ma wiecej KM od TS, jts jest 10KM mocniejszy tylko w danych producenta, tak naprawde jest on o 2-3KM slabszy od TS, ma jednak inna charakterystyke, lepiej zbiera sie "z dolu" i ma -+10Nm wiecej od TS.

sry ze pisze bez polskich znakow ale cos mi sie popsulo z klawiatura
    POZDRO

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

ja bym kupował FL diesla, silnik wymiata a wnętrze i zewnętrzny design to wiadomo...

rdk
    Gość

Domyślnie

miałem diesla przez 2 lata i poza niskim spalaniem (na którym wcale mi tak mocno nie zależy) nie byłem z niego zbyt zadowolony - hałas, wibracje i straszny muł poniżej 2000/min czy na zimnym silniku.. w Holandii jest prawie 2pln różnicy na litrze ale brakuje mi tego "kopa" i kultury pracy silnika benzynowego szkoda że GTA takie drogie..

Mieszka w
    Auto
    Civic ej9

Domyślnie

miałem diesla przez 2 lata i poza niskim spalaniem (na którym wcale mi tak mocno nie zależy) nie byłem z niego zbyt zadowolony - hałas, wibracje i straszny muł poniżej 2000/min czy na zimnym silniku.. w Holandii jest prawie 2pln różnicy na litrze ale brakuje mi tego "kopa" i kultury pracy silnika benzynowego szkoda że GTA takie drogie..
    Tak, ale w 145 miałeś diesla starszej generacji, jtd jeżdżą "trochę" inaczej ja bym proponował 2.4 jtd, no ale jeżeli Ci nie zależy na spalaniu to ja bym brał na twoim miejscu 2.5 V6
    POZDRO

Mieszka w
    Racibórz
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Młody_Alfista Zobacz post
    Tak, ale w 145 miałeś diesla starszej generacji, jtd jeżdżą "trochę" inaczej ja bym proponował 2.4 jtd, no ale jeżeli Ci nie zależy na spalaniu to ja bym brał na twoim miejscu 2.5 V6
    POZDRO
    tymbardziej 2.4 jtdm !

rdk
    Gość

Domyślnie

traktorek to traktorek no i diesel jest uciążliwy w użytkowaniu (chłodzenie turbiny w szczególności) już nie mówiąc o tym ze dużo ludzi (holendrów) nie potrafi jeździć dieslami więc łatwo się nadziać na taki ze słabą turbiną.. Drugi aspekt to masa tego silnika, w 146 mi strasznie przód wyjeżdżał na ostrych zakrętach, v6 słyszałem też mają ten problem no i podatki przy większym silniku to już tragedia.. myślę że 2.0 benzyna to optymalny silnik do 156 szczególnie że 150km to niemało jak na tamte czasy..

Mieszka w
    Racibórz
    Auto

Domyślnie

traktorek to traktorek no i diesel jest uciążliwy w użytkowaniu (chłodzenie turbiny w szczególności) już nie mówiąc o tym ze dużo ludzi (holendrów) nie potrafi jeździć dieslami więc łatwo się nadziać na taki ze słabą turbiną.. Drugi aspekt to masa tego silnika, w 146 mi strasznie przód wyjeżdżał na ostrych zakrętach, v6 słyszałem też mają ten problem no i podatki przy większym silniku to już tragedia.. myślę że 2.0 benzyna to optymalny silnik do 156 szczególnie że 150km to niemało jak na tamte czasy..
    to prawda klekot jest baardzo ciężki co się odbija na zawieszeniu