Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: Po przekroczeniu 70*C zapala się marchewa

Użytkownik Romeo Avatar SocikZero4
    Mieszka w
    Pszczyna
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer/ Alfa Romeo 147 1,9 JTD 2002r

Domyślnie

mi wtrysk sie swieci po przekreceniu zaplonu a po zapaleniu gasie. zdarza sie ze podczas jazdy zapali sie na kilkanasnie sekund i gasnie. jak narazie bedzie sonda wymieniana i zobaczymy potem.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar rodik
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Alfa Romeo 166 2,4jtd 2003r.

Domyślnie

Podepnę się pod temat.
    Od razu mówię że przepływomierz odpada, gdyż Boxery tego NIE mają.

U mnie sprawa wygląda jak u kolegi, na zimnym się nie zaświeci, na ciepłym tak.
    Sprawdź czy jeśli autko troszkę pobujasz w czasie jazdy na obrotach czy zgaśnie ta lampka. U mnie ona lubi się zaświecać na ciepłym silniku ale z reguły przy jeździe na stałych niskich obrotach, przy jeździe b. dynamicznej gaśnie. Więc może komuś to coś podpowie. Bo ja już sam nie wiem ;p

Od nowości mi tak świeci od kiedy kupiłem (ponad 3 lata). W autku zrobiłem i nadal świeci:
    -wymontowana inst. LPG (akurat po prostu nie lubię jeździć na LPG;p)
    -zmiana świec
    -kable WN
    -wtryskiwacze
    -czujnik położenia przepustnicy
    -czujnik zasysanego powietrza(gdy jego się wypnie 3pin wtyk, po odpaleniu silnika od razu wtryski świecą, ale niestety u mnie było dobre więc nie to)
    -filtr paliwa,pompa paliwa
    -sonda lambda
    Może jeszcze coś zapomniałem wymienić, ale myślę że większość.

W sumie nie wiele u mnie zostało do zmiany ew. jeszcze cewka zapłonowa. Chociaż poza świeceniem wtrysków innych efektów ubocznych nie zauważyłem.

A i byłbym zapomniał, niestety próba podpięcia pod komputer nie powiodła się, gdzieś coś nie łączy i na serwisie dowiedziałem się żeby podpiąć to musieliby wszystkie styki czyścić. Więc sobie podarowałem póki co ;p
    Ostatnio edytowane przez rodik ; 17-10-2010 o 15:54

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał rodik Zobacz post
    Podepnę się pod temat.
    Od razu mówię że przepływomierz odpada, gdyż Boxery tego NIE mają.

U mnie sprawa wygląda jak u kolegi, na zimnym się nie zaświeci, na ciepłym tak.
    Sprawdź czy jeśli autko troszkę pobujasz w czasie jazdy na obrotach czy zgaśnie ta lampka. U mnie ona lubi się zaświecać na ciepłym silniku ale z reguły przy jeździe na stałych niskich obrotach, przy jeździe b. dynamicznej gaśnie. Więc może komuś to coś podpowie. Bo ja już sam nie wiem ;p

Od nowości mi tak świeci od kiedy kupiłem (ponad 3 lata). W autku zrobiłem i nadal świeci:
    -wymontowana inst. LPG (akurat po prostu nie lubię jeździć na LPG;p)
    -zmiana świec
    -kable WN
    -wtryskiwacze
    -czujnik położenia przepustnicy
    -czujnik zasysanego powietrza(gdy jego się wypnie 3pin wtyk, po odpaleniu silnika od razu wtryski świecą, ale niestety u mnie było dobre więc nie to)
    -filtr paliwa,pompa paliwa
    -sonda lambda
    Może jeszcze coś zapomniałem wymienić, ale myślę że większość.

W sumie nie wiele u mnie zostało do zmiany ew. jeszcze cewka zapłonowa. Chociaż poza świeceniem wtrysków innych efektów ubocznych nie zauważyłem.

A i byłbym zapomniał, niestety próba podpięcia pod komputer nie powiodła się, gdzieś coś nie łączy i na serwisie dowiedziałem się żeby podpiąć to musieliby wszystkie styki czyścić. Więc sobie podarowałem póki co ;p
    Boxer 1.7 16v posiada przepływomierz
    Wtryski nie mogą się świecić bo nie mają żaróweczek, podają poprostu paliwo na cylindry A kontrolka na desce rozdzielczej sygnalizuje awarię układu wtryskowo zapłonowego.
    Dużo powymieniałeś tylko pytanie czy to części oryginalne czy zamienniki na które boxery jak i ogolnie Alfy są wrażliwe.
    Błąd może wywalać jakikolwiek czujnik, ale ciężko to stwierdzić bez diagnozy komputerowej. Wszystkie wskaźniki, urządzenia w aucie działają prawidłowo?

boyaca
    Gość

Domyślnie

jedyny błąd jaki pokazał komputer to błąd sondy lamda i abs koła po wymianie i wykasowaniu błędu znikły. wpinając się w komputer niema błędów a marchewa świeci.

co do bujania na obrotach to nie oszczędzam alfy. nie jestem dziadek i nie jeżdzę do 3,5 tys obrotów...

Pytając mechaników serwisu Alfa Częstochowa (bez podpięcia pod komputer u nich, z braku czasu) nie spotkali się z owym przypadkiem i stiwrdzili że to może być niewłaściwy czujnik temp wody.
    Jeśli nikt nie znajdzie odp tutaj będe próbował zawitać w autoryzowanym serwisie i podpięciem u nich.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Talking

A 1.7 Boxer akurat nie wiem ;p Ale kolega co ma problem ma 1.6 ;p

Wtryski że świecą to oczywiscie mam nadzieję że kolega rozumie o co mi chodzi;p(o kontrolke) Potocznie zwane "marchewką" a dokładniej jak napisałeś "awaria układu wtryskowo zapłonowego". Tylko w żargonie takim mówi się że świecą wtryskiwacze hehe;p

Większość tych rzeczy była wymieniana nie specjalnie przez tą kontrolkę tylko przez inne objawy i dla świętego spokoju. Szczerze powiem że dużo tych rzeczy to zamienniki, ale skoro zamienniki są aż tak badziewne to autko nie powinno jeździć gorzej, lub chociaż przez chwilkę lepiej? Wymieniłem te wszystkie rzeczy i po żadnej u mnie nie było różnicy odnośnie akurat tej lampki.

Jak pisałem wyżej u mnie nic się nie dzieje poza dodatkową świecącą lampką (póki co - odpukać)

boyaca:
    Nie chodziło mi o to czy jeździsz jak emeryt=] Tylko chodzi o to że u mnie jak jedzie się np. 90 km/h stała prędkość na 5-tym biegu zaświeca się kontrolka. Bo jednak nie wszędzie się da cały czas rozpędzać.
    Ostatnio edytowane przez rodik ; 17-10-2010 o 16:41

boyaca
    Gość

Domyślnie

Hej.Zaobserwowałem dzisiaj coś dziwnego...

Tak jak twierdził kolega rodik, gdy dzisiaj bujałem auto na obrotach w mieście dość dużo kilometrów. lampka się nie zaświeciła choć temperatura przechodziła ponad 90. a jadąc z pracy zaświeciła się dopiero przy 3,500 obrotów jadąc dłużej bez pośpiechu na 5 biegu.

Teraz nie wiem co to może być za błąd. jednak to nie wina chyba temperatury.

Ma ktoś jakiś pomysł??

Użytkownik Romeo Avatar kaes
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

Spróbuj dolać uzdatniacza do paliwka, tylko takiego który i czyści wtryski i neutralizuje wodę.
    Wziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum...Co to było? Takie szybkie i piękne?
    To 145 boxerek oczywiście!

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Cool

Pojechałbym na podpięcie pod komputer może akurat wyjdzie co jest nie tak. U mnie niestety nie dali rady się podpiąć(gdzieś brak połączenia). Uzdatniaczy też próbowałem z resztą wymieniłem nawet wtryski na używki co prawda, ale objaw ciągle niezmiennie ten sam. Może u Ciebie komputer wykaże co jest nie tak.