Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Temat: rozwalony katalizator. Jakiś kompromis aby nie wsadzac nowego?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

A jaki masz przebieg, że katalizator się już wysypał?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

krolik_AR156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    A jaki masz przebieg, że katalizator się już wysypał?
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Przebieg to nie całe 150kkm po zakupie wymieniałem katalizatory na używane bo były zapchane i zapalał się "check" to było przy 105kkm. Słyszałem on tłumikarza, że "to normalne w fiatach" podobno 100kkm i się sypie. Trochę dziwne bo chyba tylko u mnie.

---------- Post dodany o godzinie 12:49 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:48 ----------

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    Sprawdzić możesz tylko czy wkład katalityczny nie spękany czy nie dzwoni, do tego drożność czy nie zapchany nagarem np. gdy auto brało olej może być zabity, nic więcej nie sprawdzisz.
    No właśnie u mnie dzwoni A jak sprawdzić drożność? Po prostu dmuchnąć w niego powietrzem z kompresora?

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    W przypadku tego silnika i rocznika to pozostaje ci tylko założenie katalizatora, bo inaczej będziesz miał bład na szafie
    Krolik, tak jak Maciek wspomniał niestety nie masz większego wyboru jak tylko zmienić kata, Belle z rocznika powyżej 2000 mają czujnik zamontowany za katem, więc nawet jego wycięcie nic nie da, a raczej da, ale z błędami. Słuchaj, podjedź gdzieś do warsztatu zajmującego się wydechami, a oni może mają jakiegoś kata w dobwym stanie za niewielkie pieniądze. Bo niestety ale nówka kosztuje strasznie dużo... Tak na marginesie, ja dziś w swoim Aniołku wywaliłem katalizator, bo masakra była,a mao mocy i zaczęła kopcić, a teraz o niebo lepiej, to da się odczuć. Mój katalizator był w tragicznym stanie, a najlepsze jest to, że fachowiec spytany o cenę nowego spuścił głowę i powiedział-człowieku daj na piwo i się dogadamy... Nowa podróba do mojej Belli ponad 500... Więc do Twojwj chyba więcej...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Kiedyś w Toyocie wywaliłem kata, a sonda została zamontowana w rurce przyspawanej do wydechu, nagrzewała się a spalin nie mierzyła. W Toi zdało to egzamin a w alfie nie wiem, nie próbowałem. Można jeszcze jakiś emulator zastosować, na rynku tego nie brakuje.
    Co ciekawe bez kata samochód ten przechodził przeglądy bez kombinowania.

krolik_AR156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tomek_murawski Zobacz post
    Krolik, tak jak Maciek wspomniał niestety nie masz większego wyboru jak tylko zmienić kata, Belle z rocznika powyżej 2000 mają czujnik zamontowany za katem, więc nawet jego wycięcie nic nie da, a raczej da, ale z błędami. Słuchaj, podjedź gdzieś do warsztatu zajmującego się wydechami, a oni może mają jakiegoś kata w dobwym stanie za niewielkie pieniądze. Bo niestety ale nówka kosztuje strasznie dużo... Tak na marginesie, ja dziś w swoim Aniołku wywaliłem katalizator, bo masakra była,a mao mocy i zaczęła kopcić, a teraz o niebo lepiej, to da się odczuć. Mój katalizator był w tragicznym stanie, a najlepsze jest to, że fachowiec spytany o cenę nowego spuścił głowę i powiedział-człowieku daj na piwo i się dogadamy... Nowa podróba do mojej Belli ponad 500... Więc do Twojwj chyba więcej...
    Do mojej zamiennik kosztuje podobno 700zł wg tłumikarza bo nigdzie nie znalazłem zamiennika. Kupiłem używany oryginał a 250zł. Wygląda bardzo porządnie. Dziś chyba go zamontuję i zobaczymy jak będzie się włoszka zachowywała

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał krolik_AR156 Zobacz post
    Do mojej zamiennik kosztuje podobno 700zł wg tłumikarza bo nigdzie nie znalazłem zamiennika. Kupiłem używany oryginał a 250zł. Wygląda bardzo porządnie. Dziś chyba go zamontuję i zobaczymy jak będzie się włoszka zachowywała
    Używka-i to jest problem, bo w dieslach kat działa od nowości do około 70 tyś km.... Bezsens, że mordują nas takimi oierdołami, bo przecież wiadomo jak auto kopci i kat moment i staje się bezwartościowy. JA zaryzykowałem i go wyciąłem-nie żałuję... Królik mam nadzieję, że nikt Cię nie oszukał i kat spełni swpje zadanie, nie spojrzałem z którego roku mas Bellę, ale jeśli po 2000, to mam nadzieję, że kupiłeś z czujnikiem....

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Niski
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 3.2 GTA Q2

Domyślnie

Jak by ci nie chodziło to co kupiłeś to daj znać. Dam Ci namiary na gości co potrafią to obejść nawet jak jest sonda za katem. Niestety wyciecza do Rzeszowa konieczna, ale pozbędziesz się jedngo zamulacza.

krolik_AR156
    Gość

Domyślnie

Po wymianie nie mam zastrzeżeń co do przyspieszania. Alfa zrobiła się cichsza. Wyjęty katalizator miał rozwalony wkład (nie na kawałki, a po prostu przesuwał się przód-tył). Podobno od szybkiej zmiany temperatury np. gdy wjeżdżamy w kałużę materiał się kurczy i rozszerza przez co wkład przesuwa się stopniowo wycierając, druga opcja to uszkodzenie mechaniczne. Poza tym stan w środku bez zastrzeżeń.

---------- Post dodany o godzinie 00:31 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:30 ----------

Cytat Napisał Niski Zobacz post
    Jak by ci nie chodziło to co kupiłeś to daj znać. Dam Ci namiary na gości co potrafią to obejść nawet jak jest sonda za katem. Niestety wyciecza do Rzeszowa konieczna, ale pozbędziesz się jedngo zamulacza.
    Kolego podaj namiary na przyszłość, ale mam nadzieję, że to mnie ominie

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kynium
    Mieszka w
    Żary/Grabik
    Auto
    Alfa 166 3.0 '02 AT + Toyota Corolla Verso '04 na ropa + jakiś tam kombiaczek (Focus 1.6TDCI '05)

Domyślnie

Podepnę się pod temat. Mam TS'a z 99 roku z jedną sondą. Generalnie auto jest przymulone i podejrzewam własnie kata gdyz wszystko mam juz powymieniane na nowe i oryginalne a przede wszystkim sondę i przepływkę. Teraz moje pytanie: czy jak jest zabity katalizator to komp wywala jakies błędy? U mnie od momentu wymiany sondy nie wywala juz zadnych bledów.
    Inne pytanie: czy w mojej wersji w ostatecznosci wyciecie katalizatora spowoduje jakieś komplikacje?
    Alfa Romeo 156 2.0TS '99 MOMO Nero 601- była
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 manual '01 Blue Odyssey - była
    Lancia Phedra 2.0 JTD '05 Automatic - była
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 automatic '02 nero vulcano - jest
    plus dwa jakieś wozidełka do szurania na ropę

Była jeszcze masa innych, mało znaczących samochodów.

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Cytat Napisał Kynium Zobacz post
    Podepnę się pod temat. Mam TS'a z 99 roku z jedną sondą. Generalnie auto jest przymulone i podejrzewam własnie kata gdyz wszystko mam juz powymieniane na nowe i oryginalne a przede wszystkim sondę i przepływkę. Teraz moje pytanie: czy jak jest zabity katalizator to komp wywala jakies błędy? U mnie od momentu wymiany sondy nie wywala juz zadnych bledów.
    Inne pytanie: czy w mojej wersji w ostatecznosci wyciecie katalizatora spowoduje jakieś komplikacje?
    zalezy co wspawasz zamiast kata... a szukales innych przyczyn zamulania? sprawdzales parametry pracy?
    Genetics makes the champions, want to compare?!