Od spodu samochodu w obudowie filtra powietrz są dwie dziurki , przez które dmucha powietrze, zastanawiam się po co to jest?
Od spodu samochodu w obudowie filtra powietrz są dwie dziurki , przez które dmucha powietrze, zastanawiam się po co to jest?
Żeby woda, która tam się ewentualnie dostanie miała, którędy wypłynąć![]()
Alfa Romeo GT 1,9JTD, Mazda CX-7 2,3,
no racja, chociaż w sumie skąd miała by się tam woda wziąć, mogłą by sie co najwyżej wykroplić z powietrza. Sporo powietrza tamtędy ucieka
właśnie że u mnie dmucha przynajmniej na wolnych obrotach, jak to możliwe?
Witam.
Skoro o dziurkach mowa to się podłączę
Ostatnio po ściągnięciu plastikowej rury filtr powietrza - turbo okazało się, że jest w niej dziura. Dokładnie na tym takim "ślimaku" (po co to coś?) po jej lewej stronie. Najzabawniejsze jest to, że ktoś to zrobił umyślnie by jakiś przewód móc poprowadzić
Zakleiłem to ale idąc dalej okazało się, że pęknięte jest też gumowe kolanko łączące plastikową rurę z turbiną...
I takie pytanie: czy takie nieszczelności mają wpływ na pracę silnika? Jak negatywny? Autko jeździ fajnie, nie szarpie, nie prycha itp.
Jedno co, to po podłączeniu pod kompa są różnice między mierzoną i docelową masą powietrza - mierzona jest wieksza niż docelowa... Czy to uszkodzona przepływka czy wina nieszczelności?? Ale nieszczelności są ZA przepływomierzem więc wydaje mi się, że nie powinny mieć na ten parametr wpływu... Na razie uszczelniłem jak mogłem taśmą i muszę zakupić chociaż to kolanko nowe
Pozdrawiam