Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Spryskiwacze szyb

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie Spryskiwacze szyb

Koledzy,

Kolejna zagadka z tych za 100 punktow
    Otoz: Zauwazylem ostatnimi czasy ze slabo mi leci woda ze spryskiwaczy przedniej szyby, wogole zaczyna leciec z opoznieniem a zanim doleci to zapach plynu dawno czuc w aucie.
    Dzisiaj rozebralem podszybie i co widze:
    Jest sobie trojniczek z trzema przewodami: zasilajacy - czyli ten od zbiorniczka z woda, lewa strona i prawa strona szyby. PO srodku trojniczka zas jest otworek tak srednicy ok 2-3 mm.
    Jak pompuje wode na szybe to z tego otworku tez leci (a ze spryskiwaczy leci slabiutko przy czym z lewego lepiej a prawego gorzej). Jak zatkam ten otworek palcem to wtedy z prawego leci lepiej a lewego gorzej.
    Generalnie pytania sa takie:
    - Po co jest ten oworek? (domniemam ze byc moze ten trojnik jest swojego rodzaju zaworkiem bezpieczenstwa gdy np dysze sa zamarzniete wtedy przez ten otworek ucieka plyn zeby nie spalic pompki - z tym ze wtedy otworek powinien sie otwierac tylko przy krytycznym cisnieniu - zatkane dysze)
    - Czy ma z niego leciec woda czy nie (w sumie bz sensu zeby lecialo gdzies w podszybie)?
    - No i najwazniejsze: co zrobic zeby bylo dobrze - tzn zeby plyn lecial na szyb pełna para??
    Z groy dzieki za pomoc hehe

adasco
    Gość

Domyślnie

odpowietrznik? To jedyne, co mi na mysl przychodzi

Emenems
    Gość

Domyślnie

To jest zaworek bezpieczeństwa. Dokładnie tak jak mówisz.
    W środku tego trójniczka jest taka gumowa membranka która pęka jeśli gdzieś jest wężyk zapchany. Pęka oczywiście żeby nie rozsadziło wężyka w innym miejscu lub żeby nie spaliło pompki.
    Teraz masz dwie opcje. Pierwsza to iść do sklepu, zapłacić około 5-ciu złotych za nowy trójniczek (w Seicento jest identyczny ) Niestety nie często bywają w sklepach i trzeba je zamawiać.
    Druga opcja (ja tak zrobiłem) Zdjąć nożykiem denko (to z dziurką) tego trójniczka i włożyć w miejsce dziurawej membranki kawałek folii. U mnie zadziałało.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Jest jeszcze inna opcja - w sklepach motoryzacyjnych kup taki trójnik od malucha czy poloneza i będzie O.K.
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156
    Jest jeszcze inna opcja - w sklepach motoryzacyjnych kup taki trójnik od malucha czy poloneza i będzie O.K.
    Wlasnie kupilem jakis uniwersalny Fiatowski - ale mam lekkie watpliwosci co do grubosci koncoweczek pod przewody - wogole jest troche inny. MOze jutro sprobuje rozebrac podszybie i zalozyc zobaczyc czy dziala
    Jak nie pewnie wycieczka na szrot albo do Bilexu po nowy do AR.

Spiesze z Updatem: zalozylem ten zaworek - dziala bez zarzutu - tyle ze tego otworka spustowego nie ma w tej wersji ktora kupilem. Ciekawe co sie dzieje jak zamarzna dysze - niemniej trojniczek uniwersalny Fiatowski pasuje i wyglada tak jak ponizej - jak by kto mial podobny problem mozna w ciemno kupowac

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kutno
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8

Domyślnie

Przepraszam że odgrzewam temat ale mam prawdopodobnie podobny problem, brak spryskiwaczy.... płyn jest , silniczek chodzi :? chciałem dzisiaj szybko dostać się do tego trójnika i sprawdzić czy to jest przyczyną braku spryskiwaczy.Odkręciłem 3 śrubki ale plastiki sie nadal mocno trzymają, jest już ciemno i nie chcę ciągnąc na siłę żeby nic nie połamać. Mam zamiar jutro sie za to zabrać jeśli będę miał czas ale proszę o podpowiedź, jak te plastiki są montowane?
    Pozdrawiam
    Jakiś czas temu AR 156 1.9 JTD, później AR 166 2.0 V6 Turbo - kawaler
    obecnie 159 SW 1.8 - żonaty

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Odkrecasz podszybie - trzy sruby - srodek, 1/4 dlugosci i przy lusterku.
    Plastik jest wcisniety na spinki (czy zatrzaski jak kto woli) - musisz go po-podwazac lekko przy szybie, pozniej smialo ciagnac do gory - nic nie powinno sie stac. Najlepiej zacznij od zatrzasku po srodku szyby i idz wkierunku lusterka bocznego bo czasem tam przy lusterku lubi sie zakleszczyc z racji na mala ilosc miejsca.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kutno
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8

Domyślnie

Dzięki Siekier piwko dla Ciebie,jutro zabieram sie do roboty bo w taka pogodę ciężko bez spryskiwaczy
    Jakiś czas temu AR 156 1.9 JTD, później AR 166 2.0 V6 Turbo - kawaler
    obecnie 159 SW 1.8 - żonaty

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Loozik!

Aha - jakbys zmienial trojniczek to obetnij koncowki przewodow bo na pewno sa rozepchane i beda ci spadac z nowego trojniczka.
    Powodzenia!

Pabel-diabel
    Gość

Domyślnie

HMHM..... Tez mialem podobny problem z zapchanymi dyszami..... no i ten trojnik. Byla dziurka to zalatalem :roll: no ale teraz to trza bedzie skoczyc po nowy....
    POZDRO